Сергей Станишев: ПЕС е алтернативата, която има конкретен план за изход от кризата

Фев 04, 2012 Новини БСП 0 1588

Ние, европейските социалисти трябва ясно да покажем, че сме алтернативата, която има конкретен план за изход от кризата

Ние, европейските социалисти трябва ясно да покажем, че сме алтернативата, която има конкретен план за изход от кризата. Той се основава на инвестиции, мерки за борба с безработицата и разкриване на нови работни места. С тези думи лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се обърна към делегатите и гостите на 38-мия Федерален конгрес на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE).

В речта си пред конгреса Станишев обърна специално внимание на мерките, които ПЕС отстоява срещу кризата. Той напомни за идеята да се въведе данък върху финансовите транзакции, както и да има по- ясна роля на ЕИБ.

Лидерът на ПЕС акцентира и върху конкретния план, който разработиха европейските социалисти в борбата срещу младежката безработица. „Тази борба ще бъде основен наш приоритет през 2012г.", изтъкна Станишев. Той напомни за трагичната статистика, според която близо 6 милиона млади хора са без работа, а в Испания например младежката безработица доближава 50 процента. Разработените от ПЕС мерки гарантират започване на работа от младежите непосредствено след завършване на образованието. Станишев отбеляза, че европейските социалисти ще се борят тези предложения да бъдат законодателно регламентирани. Кампанията на ПЕС за борба с безработицата сред младите предвижда национални дебати във всяка страна и изработване на национални планове за действие. Станишев призова испанските социалисти и младежки структури да се включат активно в тази кампания през следващите месеци.  

Президентът на ПЕС остро критикува действията на десницата в Европа. По думите му водената от тях политика на ограничения разрушава социалната тъкан и ограничава социалния характер на Европа. Според Станишев последните решения от срещата на върха на ЕС потвърдиха този факт, а приетите предложения за нов фискален пакт на практика институционализират политиката на ограничения.  

Станишев изрази подкрепа за испанските социалисти от името на социалистическото и социалдемократическото семейство в Европа. Той отбеляза, че успехите на Испания в икономическата и социалната сфера в годините след приемането й в ЕС се дължат на водещата роля на PSOE в управлението на страната. Президентът на ПЕС изтъкна още високата  политическа цена, която PSOE трябваше да заплати за решенията, наложени от европейските консерватори на високо равнище в Брюксел. Станишев напомни, че преди и по време на предизборната кампания в Испания сегашните управляващи даваха обещания, че няма да вдигат данъците, с които се облагат доходите от труд, а сега правят точно обратното. По думите му това е било само началото на политика им в ущърб на хората и социалната сфера.

„Да бъдеш опозиционна партия след дълъг период на управление е предизвикателство и никога не е било лесно за една политическа формация. Но това е момент, който дава възможност за пренареждане на приоритети, за преоценка", каза още Станишев. Той отбеляза, че дебатът на конгреса в Севиля е важен за бъдещето на PSOE и той е началото на ответния отговор на испанските социалисти. „Милиони испанци очакват да получат защита и сигурност, че ще имат едно прогресивно и добро бъдеще. Днес виждам една мотивирана за борба и движение напред партия", добави президентът на ПЕС.