Михаил Миков: На следващите избори гражданите на България ще гласуват против ГЕРБ

Фев 03, 2012 Новини БСП 0 2397

  Ако не осъзнаете препоръките на международните наблюдатели, картината в България ще става още по- драстична, тревожна и уродлива

 

Ако не осъзнаете препоръките на международните наблюдатели, картината в България ще става още по- драстична, тревожна и уродлива. С тези думи секретарят на ПГКБ Мая Манолова се обърна към мнозинството от ГЕРБ по време на дебатите за решението на парламента във връзка с доклада на ОССЕ за „Избори 2011". Според депутата от левицата управляващите за пореден път правят опит да замажат и да претупат въпроса. „Това са едни „шменти-капели", възмути се Манолова и добави - „Ако не се осъзнаете да промените правилата, така че изборите да бъдат честни, ще ви бият навсякъде, където друга политическа сила вземе властта и е достатъчно нагла да използва вашите методи - купуване на гласове, уволнения на хора, мачкане, контрол на вота, изнасяне на бюлетини".

Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков заяви, че е гласувал против решението, защото не се дава отговор на десетките хиляди български граждани, които бяха лишени от правото си да гласуват и чийто избор беше контролиран. „Гласувах „против", защото знам, че на следващите избори гражданите на България ще гласуват против ГЕРБ", добави Миков.

Корнелия Нинова напомни за практиката, която ГЕРБ създаде - на мачкане, на използване на страховете на хората, че ще останат без работа, няма да получат дърва и децата им ще бъдат изключени от училище. „Цветанов персонално и лично организира, допусна тази практика и нямам съмнения, че ще я развива и за в бъдеще", каза Нинова.

„Тези хора, които подменяха вота, извършваха закононарушения, притискаха и заплашваха хора, след днешния дебат в парламента могат да тържествуват. Защото те остават безнаказани за своето поведение. Това е най- страшното", коментира Георги Божинов.

Депутатите от ПГКБ бяха поканили на дебата представители на организации, участвали като наблюдатели на изборите, социолози и експерти. Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда акцентира върху необходимостта работата на ЦИК да бъде публична и прозрачна. „В България се намираме на ниво на прозрачност, при което протоколите на ЦИК ни бяха отказани, когато ги поискахме чрез Закона за достъп до информация", заяви Цонева. Депутатът Георги Божинов напомни, че ЦИК не е имагинерна величина. „Това поведение на мнозинството на членовете на ЦИК е еманация на политическата воля и задание на субекта, който ги е изпратил. Който си затваря очите е политически наивник", коментира Божинов. Според Цонева в управляващите липсва съзнанието, че има сериозни проблеми по отношение на изборното законодателство. „България все още по определени части на изборните правила се намира в силно отклонение спрямо международните стандарти за честен и свободен изборен процес", отбеляза Цонева.

Стефан Георгиев от Института за социална интеграция също настоя да се работи за прозрачност в работата на ЦИК. По думите му това е единствената гаранция, че изборите отговарят на демократичните стандарти. Според него е необходимо да се работи за повишена компетенция на изборната администрация.

Социологът Живко Георгиев заяви, че некоректното повлияване върху изборния процес обезвластява българските граждани. „Парламентът не вдъхва респект към вътрешния дневен ред на обществото. Широката публика, гледайки такъв дебат, няма да остане с усещането, че това е цветът на нацията", отбеляза Георгиев.