Трябва да покажем, че с нашето политическо семейство начело, Европейският съюз отново може да бъде позитивна сила за промяна

Фев 03, 2012 Новини БСП 0 1391

Обновената европейска социалдемокрация дава конкретни отговори на кризата - с това послание лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се обръща към испанските граждани в статията си във вестник „Publico"

Обновената европейска социалдемокрация дава конкретни отговори на кризата - с това послание лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се обръща към испанските граждани в статията си във вестник „Publico". Публикацията е по повод посещението на Станишев в град Севиля, където ще участва в 38-мия Федерален конгрес на Испанската социалистическа работническа партия.
„Политическият избор е ясен - както по отношение на икономическите въпроси, така и по отношение на демокрацията. Като политическо семейство сме наясно с пътя, по който искаме да поемем. Трябва да покажем, че с нашето политическо семейство начело, Европейският съюз отново може да бъде позитивна сила за промяна", отбелязва Сергей Станишев.
Като президент на ПЕС той изтъква задачата си да предложи прогресивна алтернатива и реалистичен път за растеж. Станишев напомня, че европейското социалистическо и социалдемократическо семейство предлага пакет от конкретни финансови инструменти, които да задвижат отново европейския растеж. Сред предложенията са - въвеждането на данък върху финансовите транзакции, използването на облигации за финансиране на проекти и правилното използване на ЕИБ. Европейските социалисти настояват незабавно да се използват европейските фондове, за да се реши проблемът с младежката безработица.
Според Станишев безработицата сред младите е достигнала критична точка заради продължаващата вече две години и половина некомпетентност и мания за икономии на европейската десница. „Бяхме насила убеждавани, че не инвестициите, а орязването на разходите е единственият отговор", отбеляза президентът на ПЕС. Той с гордост изтъкна, че благодарение на неуморните съмишленици на левицата из цяла Европа успя да се наложи в дневния ред на ЕС разбирането за необходими гаранции за младите. „Тази идея е път за всеки млад човек, останал без работа повече от 4 месеца, към заетост или към квалификация за работа. Мерките ще имат отражение върху цялото общество и няма да спрем докато те не се превърнат в крайъгълен камък за европейското законодателство", аргументира се Станишев.
Лидерът на БСП напомни, че миналия понеделник Европейският съвет, доминиран от консерваторите, прие т.нар. фискален пакт, който предвижда строги икономии и наказания за тези, които не ги спазват. Според Станишев „това е примка, която ще  задуши инвестициите и растежа. Същевременно беше публикуван и мъгляв текст за растеж и работни места, но той показва само стремежа на десницата да снижи още повече стандарта на пазара на труда.
Президентът на ПЕС отбелязва още, че европейците страдат не само заради болезнената политика на десницата, но и заради атаките спрямо основни демократични ценности. „ПЕС води битка с тези, които се стремят да снижат европейските демократични стандарти", категоричен е Станишев, като дава примери със ситуацията в Унгария, Румъния и България. „ПЕС има за задача да отстоява демократичните стандарти. За нас това е гордост и сме сигурни, че ще успеем", изтъква лидерът на БСП.
В статията Станишев отбелязва, че испанските социалисти са изправени пред много предизвикателства, но срещата в Севиля е начало на ответния отговор. Според президента на ПЕС хората вече се сблъскаха с шокиращата действителност на управлението на десницата (PP)в Испания и си дават сметка за огромната разлика между сегашното правителство и правителството на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE). Станишев напомня, че предишните управляващи направиха труден избор, който обаче имаше силен социален елемент, докато сега само безразборно се режат бюджетните разходи, без да се отчита социалната цена. Президентът на ПЕС изтъква, че ответният отговор на PSOE на случващото се е важен не само заради нуждата на испанските граждани от силен прогресивен глас, но и заради нуждата на Европа от една прогресивна Испания.