До 2014г. Европа трябва да изведе от кризата с безработицата поне 2 милиона младежи

Янр 29, 2012 Новини БСП 0 1127

Европа трябва да инвестира необходимите средства, така че до края на 2014г

Европа трябва да инвестира необходимите средства, така че до края на 2014г. да изведе поне 2 милиона млади европейци извън безработицата. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев ден преди да отпътува за Брюксел, където ще ръководи среща на министър-председателите на партиите - членки на ПЕС. Европейските социалисти настояват мерките срещу кризата с младежката безработица да бъдат един от основните акценти на предстоящия Европейски съвет.

„Младежката безработица струва на Европейския съюз 2 милиарда евро на седмица", отбеляза Станишев. По думите му са необходими гаранции за това, че на всеки млад човек в Европа ще му бъде предложена работа или допълнителна квалификация за работа до четири месеца след като младежът завърши образованието си или стане безработен.

Станишев изтъкна, че след едногодишни разговори на най- високо политическо ниво, ПЕС разполага с подробен план за справяне с младежката безработица. Той изтъкна, че през последните години социалдемократическите партии в Австрия и Финландия прилагат успешно подобни мерки, а премиерът на Австрия Вернер Файнман и вицепремиерът на Финландия Юта Урпилайнен защитават идеята на европейско ниво. Файнман призова Европейският съвет и ЕК да инвестират 10 милиарда евро от неизползвани европейски фондове, за да се създадат 2 милиона нови работни места за младите хора в Европа.

Европейските социалистите остро критикуват мъглявите предложения на Меркел и Саркози  срещу младежката безработица. Според президента на ПЕС те по- скоро приличат на „приспивна песен", целяща да отклони хората от важните проблеми, от продължаващите сурови икономии, дерегулация и либерализация. „Никой не може да бъде заблуден от този набързо написан „Меркози" документ, който нито предвижда инвестиции, нито конкретни законодателни мерки", коментира Станишев.