Сергей Станишев: Без да се гарантират работни места и растеж, влизаме в спирала, която върви надолу

Янр 27, 2012 Новини БСП 0 1529

  Договорът не решава нито един настоящ проблем на Европейския съюз и на кризата в него

 

Договорът не решава нито един настоящ проблем на Европейския съюз и на кризата в него. С този аргумент председателят на ПГКБ Сергей Станишев обясни в парламента защо социалистите няма да подкрепят решението за участието на България в Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

Станишев обясни на управляващите, че за да може ЕС и България да излязат от тежкото състояние, наред с финансовата отговорност на правителствата, е важно как се гарантира растежът, а инструментите за това липсват. „Без да се гарантират растеж и работни места, влизаме в спирала, която върви надолу", предупреди лидерът на БСП. Той отбеляза, че откакто в Европа доминират десните правителства, повече от две години и половина политиката на ЕС е лишена от стратегическа визия, решенията се взимат твърде късно и не дават необходимия ефект. Станишев изтъкна, че политиката се свежда само до орязване на разходи и липсва фокусът върху инвестиции, растеж, работни места - което е „златното правило" за европейските социалисти, включително българските. Председателят на ПГКБ напомни, че в резултат на едностранчивата дясна политика еврото е още по-нестабилно, дълговете се обслужват по- трудно, Еврозоната навлиза в рецесия, има нови 6 милиона безработни в ЕС и не се вижда светлина в тунела. „Трета година в ЕС вървят само общи приказки. Няма кураж да се поеме отговорност", добави Станишев. По думите му ГЕРБ прилага същата политика и в България.

Станишев изтъкна редица слабости на Договора. Той отбеляза, че много икономисти и европейски политици са убедени, че документът е по- скоро „сътресение на въздуха" и не дава отговор за пътя на Европа за излизане от кризата. Лидерът на БСП отбеляза, че реакцията на пазарите, към които на практика е насочен договорът, е негативна - Стандарт енд пуърс намалиха кредитния рейтинг на 9 страни от Еврозоната. Станишев отбеляза, че европейските държави искат да уверят, че няма да влизат в големи държавни публични дългове и да допускат големи дефицити. Председателят на ПГКБ напомни, че до голяма степен тези мерки съществуват и в Маастрихтския договор, но въпросът е, че редица страни ги спазват.

Станишев настоя управляващите да отговорят защо българското правителство се отказва от четвърти раздел на Договора, в който единствено се говори за реалните български приоритети като конвергенция, растеж, нови работни места, доходи.

Лидерът на БСП обърна внимание и на опасна тенденция, заложена в Договора -  заобикалянето на общностния метод и игнорирането на ЕП и ЕК. Станишев предупреди, че това е бомба със закъснител и предполага разделянето на Европа на две - три скорости.

По думите на Станишев стои открит въпросът и за начина на ратификация на проектодоговора от българска страна. Председателят на ПГКБ не изключи възможността да се постави въпросът за референдум.

Депутатът от ПГКБ Пламен Орешарски отбеляза, че в подготовката на проектодоговора България не е участвала. Той напомни, че българското правителство избърза и представи своя версия на фискални правила и задейства обичайните за ГЕРБ пиар схеми. „Тогава ви призовах да изчакате европейския дебат. Добре стана, че у нас не бе обезпечено необходимото мнозинство за промяна на Конституцията, защото сега пак трябваше да я променяме", отбеляза Орешарски. По думите му Договорът е напълно излишен.

Румен Овчаров предупреди, че Договорът не е безобиден за България. „Този договор е свързан с директни финансови ангажименти за България от момента на влизането ни в Еврозоната. Ние ще трябва да си поемем своята роля", обясни депутатът.