Сергей Станишев: ГЕРБ ежедневно рушат държавността и демократичните принципи

Янр 27, 2012 Новини БСП 0 1195

На следващите избори е важно обществото да успее да се събуди и да разбере същността на това, което реално се прави от правителството - разрушават се  институциите, държавността, пазарната икономика и демократичните ценности

На следващите избори е важно обществото да успее да се събуди и да разбере същността на това, което реално се прави от правителството - разрушават се  институциите, държавността, пазарната икономика и демократичните ценности. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев по време на срещата на депутати от Коалиция за България с представители на Института за модерна политика.

Станишев отбеляза, че демокрацията в България е под заплаха. „Ако в България гражданите се лишат от фундаменталното право свободно да избират свои кметове, общински съветници, народни представители и президент, тогава за каква демокрация изобщо можем да говорим", заяви лидерът на БСП. Той напомни, че един от водещите му приоритетите като президент на ПЕС е именно спазването на демократичните ценности в ЕС. Според Станишев е налице цялостна тенденция, не само в България, но и в страни като Унгария и Румъния, където правата на гражданите, демократичните принципи и свободата на медиите са под заплаха. „Ще направя всичко като лидер на ПЕС и като председател на БСП да се противопоставя на тази тенденция", добави Станишев.

Председателят на ПГКБ изтъкна, че в България демократичните принципи се подкопават ежедневно от лобисткото законодателство и от действията на изпълнителната власт. Станишев напомни за случаите на полицейско насилие и за погазването на права на гражданите. „Вървим към държава, в която има един център на властта. Това противоречи на европейските традиции, на българската парламентарна демокрация и на всичко, което е постигнато за 20 години", каза още лидерът на БСП.

Сергей Станишев обърна внимание, че икономическата политика, която води ГЕРБ, подрива основите на пазарната икономика и на конкурентноспособността. Лидерът на БСП изтъкна, че почти във всеки сектор се създават благоприятни условия за двама-трима играчи, които са близки до управляващите.

Станишев каза още, че е важно да се търсят ефективни партньорства между политическата опозиция, която не споделя всички тези опасни тенденции и представителите на НПО и гражданското общество.