Декларация на ПГКБ

Янр 27, 2012 Новини БСП 0 1052

ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев     Искам да използвам времето на Парламентарната група, за да се обърна, извън политическата злоба на деня, към министър-председателя за един случай, за който може би не е информиран още или може би е информиран, но който изисква бърза и съвсем възможна реакция от Министерски съвет

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

 

Искам да използвам времето на Парламентарната група, за да се обърна, извън политическата злоба на деня, към министър-председателя за един случай, за който може би не е информиран още или може би е информиран, но който изисква бърза и съвсем възможна реакция от Министерски съвет. На 26 януари в една от символичните църкви на българското Възраждане „Преображение Господне" в Болград, която е паметник на културата -  строена е 1838г. с много дарения от българската общност в Бесарабия - имало е сериозен пожар и е повредена тежко църквата. Вие господин министър-председател, винаги сте проявявали внимание към състоянието на църквите, на историческите паметници и смятам, че ще бъде важен жест, ако Министерски съвет предприеме спешни мерки в подпомагане на възстановяването на този български храм. Искам също така да заявя, че нашата Парламентарна група, ако има номер на сметка за набиране на дарения в банка, е готова да се включи и призовавам и другите групи да го направим. Това мисля, че ще бъде добър знак на отношение от страна на българската държава и институциите към българските общности в чужбина и към тази конкретна църква.

Току що бяхме свидетели как за пореден път председателят на Народното събрание отклони поредица от въпроси по най- актуалната тема, която вълнува всички български граждани. Достатъчно е да влезете в интернет и да видите кипящите там мнения и страсти по отношение на действията на МВР, които засягат и компетентността на министъра, и политиката водена от него, и полицейското насилие, и гражданските права.

Това, което се случи през тази седмица - да се яви министърът, да изчете една пропагандна лекция пред народното представителство, вместо да даде отговори на същностни, реални, остри въпроси - беше пълно безобразие. Както е безобразен и подходът на управляващата партия, която предлага анкетна комисия, една размита, с мнозинство, което ще си формират с независим народен представител, за да заметат случаите, които са фрапиращи, арогантни, за насилието на полицията и за некомпетентността на министър Цветанов, под килима.  И става дума за нещо, което е много тревожно.

Във всяко едно правителство, във всеки един мандат е имало случаи и на злоупотреба със сила, и на полицейско насилие. Трудно може да се избегне цялостно. Но е важно каква е реакцията на министъра и на държавата като цяло. Защото ние сме свидетели две години и половина - в политиката на министъра на вътрешните работи има именно поощряване и покровителстване на подобно поведение на полицията. И то се прави демонстративно, започвайки от случаите във Варна с нахлуването в дома на председателя на Градския съвет на БСП пред децата му рано сутрин, минавайки през много други случаи - Горна Оряховица, Кърджали, Търговище и стигайки до последните случаи в Мировяне и Скравена. Нито веднъж министърът на вътрешните работи не прояви разкаяние, корекция в действията. Напротив - винаги той излиза е една теза - ние се борим срещу организираната престъпност и корупцията и който дръзва, когато има такива случаи на полицейско насилие, на погазени граждански права, да се противопостави, той подпомага организираната престъпност. Това са тезите и думите на министър Цветанов.

И тук става дума не за чисто полицейски въпроси, а за политика на държавата. Защото в момента живеем в държава, в която всеки един или гражданин, или съсловие могат да бъдат изкарани престъпник или полупрестъпник. Когато лекарите заплашиха преди година и половина, че ще стачкуват, започна една целенасочена кампания срещу лекарското съсловие. Това е факт. Когато излязоха да стачкуват фермерите, всички бяха изкарани, че всички карат бентлита. Когато протестираха миньорите, имало червен заговор по думите на ресорния министър. Политиката на това правителство е всеки да се чувства заплашван. И случаите, за които става дума, говорят за професионална непригодност и некомпетентност.

Най- фрапантен е случаят с убитото момиче от Перник. Защото аз не виждам какъв успех е постигнало МВР. Имаме убито момиче, което е било отвлечено. Но се мълчеше за това, защото отвличания в България вече няма, както твърди министърът на вътрешните работи. Имаме основен свидетел по случая, който беше оставен да се самоубие пред очите на ГДБОП начело със зам.-директора на службата. За какво говори това? Накрая имаме един случай - извършителите на убийството едва ли ще бъдат разкрити, защото единият е самоубит или се е самоубил, другият бил психиатрично болен. Каква е ефективността на полицията?

Ние от БСП предупреждавахме, че политиката, която се води от началото на мандата за утежняване на наказанията ще доведе до ескалиране на престъпността. Когато вие приравнихте отвличанията към убийствата, казахме - това ще означава, че отвличащият няма да има преградата, мотива да опази все пак живота на този, който е отвлечен. Защото получава равно наказание. Имаме факти - загинали хора.

Това, което казва министър Цветанов, показва, че за глухия всички, които танцуват са луди. Но искам да попитам и друго - какво постигна министър Цветанов по случая Мировяне. 20 души маскирани, 5 кутии цигари задържани без бандерол, срещу които е имало насилие срещу семейството и има неща, които са абсолютно недопустими. Да не говорим за съмнителното подозрение, че дъщерята на това семейство е инициатор на една фейсбук група, която е насочена срещу ГЕРБ. И това е много тревожно, няма никакво логично обяснение.

Същото важи за случая Скравена, където има медицински свидетелства за изтръгнати с насилие от полицията показания. До доказване на вината дори обвиняемият - те си имат своите права и е наказуемо ако се изтръгват показания с насилие, Наказателният кодекс го преследва.

Какво имаме като реакция? Пазене на министъра на вътрешните работи на всяка цена. Ясни са ми мотивите, защото господин Цветанов е главният изпълнител и технолог на т.нар. изборна стратегия на ГЕРБ - с всяване на страх, купуване на гласове, мачкане на хора, обработване на бизнеса, докарване на изкуствени резултати - което се вижда от огромна част от българските граждани.

Но, господин министър-председател, трябва да разберете, че стоейки твърдо зад гърба на министъра, вие поемате лична отговорност за тази политика. Това е опасно за правителството. Да не говорим за това, че в близко време се очакват и други оценки от ЕС и по- конкретно от ЕК. Защото се очаква един критичен доклад по правосъдие и вътрешни работи. Няма ясна и с хоризонт перспектива за влизането в Шенген.

Искам да кажа, че единственият изход е оставката на министъра на вътрешните работи. В противен случай логичният изход е вот на недоверие към правителството. Защото поемате върху себе си неговите грехове и неговата политика.