Новото „златно правило” в политиката на ЕС трябва да обединява растежа, работните места и публичните и частните инвестиции

Янр 25, 2012 Новини БСП 0 1288

  На 26 януари 2012г

 

На 26 януари 2012г. /четвъртък/ от 8.00 часа в сградата на Европейската комисия /Berlaymont building/ в Брюксел лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо.

В рамките на разговора Станишев ще изтъкне необходимостта от изработването на ясна стратегия за растеж и работни места. „Изглежда, че преди всеки Европейски съвет, дясно-центристките политици правят предложения за политики с прекрасни заглавия, но без каквото и да е съдържание", коментира лидерът на  европейските социалисти ден преди срещата. Според него е време да разберем, че по-високият растеж и по-добрите работни места изискват повече частни и публични инвестиции. „Ето това трябва да бъде новото „златно правило" в политиката на ЕС", заяви Станишев. По думите му без това златно правило предложението за нов Договор е незадоволително. „Контрастът между десните мерки за намаляване на разходите и левия план за повече инвестиции е видим", добави лидерът на ПЕС.

Във времето до заседанието на Европейския съвет на 30 януари, ПЕС ще се стреми да постигне ангажимент за растеж, основан на инвестиции, а не на дерегулация и либерализация. Европейските социалисти ще настояват Европейският съвет да приеме политика за възстановяване, основана на мерките, приети от Прогресивния конвент на ПЕС през ноември 2011г. Тези мерки включват ускоряване на зелените инвестиции, изграждане на устойчива инфраструктура и ясни стъпки за преодоляване на кризата с безработицата сред младежите. Програмата на ПЕС призовава 27-те страни-членки за частни и публични инвестиции в размер на 210 милиарда евро на година, което включва ръст от 1.1% на публичните инвестиции. Това ще доведе до създаването на 12 милиона нови работни места през следващите десет години, ще върне безработицата обратно до 7.7% и ще позволи ограничаването на публичния дефицит до средно 1.2% от БВП между 2016 г. и 2020 г.

„За съжаление десните политици смятат, че единственото решение е намаляване на разходите и едновременно с това либерализиране. Това е небалансирано", заяви Сергей Станишев. Според него е важно да осъзнаем, че всеки реален икономически растеж по дефиниция изисква инвестиции, както предлага ПЕС. Станишев даде пример с преодоляването на младежката безработица, което е сред основните приоритети на ПЕС за 2012 г. „През последната година разработихме конкретна политическа рамка по въпроса. Откроихме ясно решение на проблема чрез оказване на подкрепа и предлагане на схеми, които да гарантират на младежите продуктивно бъдеще", отбеляза президентът на ПЕС.

Сергей Станишев изтъкна, че ПЕС ще отправи ясно политическо послание за преодоляване на младежката безработица преди заседанието на Съвета. Пред Барозо президентът на ПЕС  ще повтори ангажимента на ПЕС за истинска реформа на финансовите пазари, включително и регулирането на агенциите за кредитен рейтинг. Европейските социалисти отдавна настояват, че частните и публичните инвестиции са средството за създаване на нови, по-добри работни места и за генериране на устойчив растеж. ПЕС подкрепя зеления растеж, обвързан с екологичната устойчивост и безвъглеродната икономика. Европейските социалисти защитават справедливия растеж, свързан с иновациите и с по-доброто образование и здравеопазване. ПЕС вярва, че подобни мащабни инвестиции трябва да бъдат използвани за насърчаване на солидарността в целия регион, особено с младите хора, жените, възрастните.