На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

Янр 25, 2012 Новини БСП 0 1582

  ПГКБ предлага да се създаде анкетна парламентарна комисия за случаите на полицейско насилие

 

ПГКБ предлага да се създаде анкетна парламентарна комисия за случаите на полицейско насилие. Социалистите настояват за изслушване на Борисов и на Цветанов

 

 

На Цветан Цветанов няма да му се размине, защото на обществото му дойде до гуша от неговите манипулации и от това, че МВР се използва за политически цели. Имаме фрапантни случаи на полицейско насилие и на непрофесионализъм, а Цветанов нито веднъж не се разкая за тези две години и половина. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев от парламентарната трибуна след поредните опити на вътрешния министър да омаловажи провала си в сектора сигурност. „Това, на което бяхме свидетели, беше опит на Цветанов да ни поднесе една пропагандна реч и да не отговори на нито един въпрос, който се задава в обществото. Чухме поредица от лъжи и манипулации за пореден път", възмути се Станишев. Той напомни уверенията на управляващите, че вече няма отвличания. „Има отвличания, има смъртни случаи и има професионален провал в случая с Мирослава в Перник, защото убийството става неразкриваемо след гафовете на полицията", заяви лидерът на БСП.

Станишев обърна внимание на многократно повторената лъжа на Цветан Цветанов за това, че Петър Стоянов - Сумиста е бил експерт на ПГКБ. „Този човек, който е председател на Федерацията по сумо в България, е бил експерт в Комисията за младежта и спорта, която се оглавява от представител на Атака. Неговият пропуск и удостоверение са издадени от председателя на парламента по предложение на председателя на комисия от партия Атака", заяви лидерът н БСП. Той попита защо Любомир Илиев с прякор Къдравия, който е задържан за подготовка на поръчкови убийства, е бил в парламента, седял е в парламентарната група на ГЕРБ. Станишев призова Цветанов да отговори по чие настояване е издаден пропускът за това лице.

„Изявлението на Цветанов разкрива облика на министъра на вътрешните работи - човек, който очевидно не може да носи отговорност и не може да се справи с тежката задача да ръководи МВР", заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. По думите му зад агресията министърът се опитва да скрие персоналната си и политическа отговорност. „За нас на преден план стои въпросът за оставката на министъра на вътрешните работи. Неговото оставане носи само тежести, неудобство и става опасно за управлението на България", отбеляза Найденов. Той изтъкна, че стои и въпросът за вот на недоверие по отношение на вътрешната политика и провала на ръководството на МВР.

Депутатите от ПГКБ настояват да бъде сформирана парламентарна анкетна комисия, която да бъде с паритетно представителство и да бъде оглавена от представител на опозицията. Комисията следва да изясни всички действия на структурите на МВР по разкриване и разследване на убийството на Мирослава Николова. На второ място комисията трябва да се занимае с действията на полицията по отношение на случаите в Мировяне и в Скравена. Според социалистите вътрешният министър трябва да бъде отстранен до приключване на дейността на анкетната комисия.

От левицата предлагат премиерът и вътрешният министър да бъдат изслушани на открито съвместно заседание на вътрешната комисия и на комисията по правата на човека. „Вече не стои въпросът само за позицията на министър Цветанов. Стои въпросът за произнасянето и отговорността на министър-председателя по отношение на всичко, което се случва в момента", аргументира се Ангел Найденов. Той изтъкна, че е налице безпрецедентно полицейско насилие, което се толерира, провокира и остава безнаказано от ръководството на МВР. „Имаме нарушаване на правата на хората, имаме брутална агресия по отношение на българските граждани", добави депутатът. ПГКБ отправи покана към парламентарните групи за съвместни консултации, включително към  ГЕРБ.