Насрочването на нови избори е единственият начин в Румъния да започне процес на възстановяване

Янр 23, 2012 Новини БСП 0 1226

Насрочването на нови избори е единственият начин в Румъния да започне процес на възстановяване

Насрочването на нови избори е единственият начин в Румъния да започне процес на възстановяване. Тази позиция изразяват президентът на ПЕС Сергей Станишев и лидерът на румънската опозиция и председател на Румънската Социалдемократическа партия Виктор Понта в съвместна статия. „Румънският народ иска предсрочни избори, които да са най-вече свободни и честни", пишат Станишев и Понта. Според тях е необходимо да се сформира преходно експертно правителство, което да гарантира провеждането на честни избори в страната.

Станишев и Понта изразяват подкрепата си за хората, които излязоха по улиците на Румъния, за да привлекат вниманието към все по-недемократичните мерки на Демократическата-либерална партия (ДЛП). Двамата лидери изтъкват, че протестите, които започнаха спонтанно срещу плановете на ДЛП да приватизира здравния сектор, вече се отнасят не само до здравната реформа, но и до здравето на нацията. „Румънските граждани, които години страдаха мълчаливо за загубата на своите права, превзеха улиците, за да заклеймят авторитарното управление на Бъсеску", отбелязват Станишев и Понта. Според тях концентрацията на власт в ръцете на ДЛП напомня на авторитарните мерки на правителството на ФИДЕС в съседна Унгария. „Отлагането на местните избори от страна на ДЛП е последният знак, че демокрацията в Румъния е застрашена. Европейският съюз трябва да се намеси решително, колективно и най-вече веднага", категорични са Станишев и Понта.

Двамата лидери напомнят, че предстои ПЕС да проведе своя Конгрес в Букурещ през септември 2012г. „Този конгрес ще обедини всички онези, които се стремят към силни демократични стандарти. Той ще събере под прожекторите румънските, европейските и световните защитници на демокрацията", отбелязват Сергей Станишев и Виктор Понта.