Антон Кутев: От речта на Плевнелиев стана ясно, че две години и половина ГЕРБ нищо не са направили

Янр 19, 2012 Новини БСП 0 1197

За първи път от две години и половина от управляващите чухме някакъв опит за платформа - нещо, което Бойко Борисов трябваше да направи отдавна

За първи път от две години и половина от управляващите чухме някакъв опит за платформа - нещо, което Бойко Борисов трябваше да направи отдавна. Направи я обаче грешният човек. Това коментира депутатът от ПГКБ и секретар на НС на БСП Антон Кутев по повод речта на новоизбрания президент Росен Плевнелиев в Народното събрание. Според социалистите, пред депутатите Плевнелиев говори по- скоро като премиер и очерта платформа, която касае действията на изпълнителната власт, а не на президентската институция.

Според Антон Кутев от речта на новия президент е станало ясно, че Плевнелиев одобрява запазването на финансовата стабилност - политика, която продължават досегашните две правителства. „Всичко останало - като енергетика, образование, икономическа политика и други сфери от обществения живот - всъщност са неща, които според новия президент започват отсега и по които до момента нищо не е правено", отбеляза депутатът от левицата. Според Кутев най- логичното, което може да последва от тук нататък, е новоизбраният президент да предприеме спешни мерки по насрочването на служебно правителство. „Очевидно според него това не се справя", изтъкна депутатът от ПГКБ и отбеляза първите опити на Росен Плевнелиев за независимост от Бойко Борисов.

Кутев отбеляза, че новият президент не изрази мнение по отношение на конституционните правомощия. Депутатът изрази разочарованието си и от липсата в изказването на Плевнелиев на важни теми като  провеждането на изборите и евентуалните промени в изборното законодателство. „Не чухме от новия президент дали изборите бяха честни според него", добави Петър Курумбашев.

Курумбашев изтъкна, че предстои да видим дали новият президент ще бъде коректив на самозабравилото се мнозинство. Тепърва ще стане ясно дали Плевнелиев ще се еманципира от партията, която го е излъчила за кандидат за президент и дали ще си позволи да казва нещата в очите на мнозинството.

Депутатът от ПГКБ определи като недопустимо поведението на Атака в пленарна зала днес. „Това е тържествен момент, длъжни сме да поздравим новия президент с встъпването в длъжност и да му пожелаем на добър час, а не да помрачаваме церемонията", каза Курумбашев. Депутатите от ПГКБ пожелаха успех на новия президент и изразиха очакване да работи за националните интереси на страната.