ГЕРБ отново удари работниците

Янр 19, 2012 Новини БСП 0 1738

Мая Манолова: ГЕРБ са си самодостатъчни „Вие отново удряте работниците", възмути се зам

Мая Манолова: ГЕРБ са си самодостатъчни

„Вие отново удряте работниците", възмути се зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков след като депутатите от парламентарната група на ГЕРБ, подкрепени от десет „независими" народни представители, подкрепиха Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда и отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов. Обяснявайки отрицателния си вот, Михаил Миков изтъкна, че единственият логичен път на този закон е към Конституционния съд. „Не само защото нарушавате представителността на работодателските организации, вие нарушавате и правата на работниците- като ги направихте отговорни за липсата на трудови договори", възмути се Михаил Миков.

Според депутата от ПГКБ Мая Манолова върнатите текстове от Кодекса на труда са в откровено противоречие не само с българската Конституция, но и с редица международни актове. „Имаме редица основания да сезираме Конституционния съд, тъй като в текстовете има множество противоречия със здравия разум", категорична бе Манолова. Тя заподозря, че целта на управляващите е в тристранката да остане една организация от шестте, които я съставляват в момента. „Всеки, който дръзне да се противопостави на ГЕРБ ще бъде елиминиран. Накрая в тристранния съвет ще остане една работодателска организация. Как ще се чувства тя на масата на преговорите?"- попита Манолова. „ГЕРБ са си самодостатъчни, дори в ситуация на диалог", коментира Манолова и обясни, че за управляващите виждат диалог, когато говори само ГЕРБ, а демокрацията всъщност е управление по команда. Според Мая Манолова истинският дебат трябва да бъде за защитата на базови права, каквито са правото на труд и правото на свободно сдружаване.

Според зам.-председателя на НС Георги Пирински управляващите осакатяват баланса, елиминирайки голямата част от участниците в Тристранния съвет, които са видимо неудобни за тях. Според него тези действия ще бъдат последвани от реакции не само в обществото ни, но и в Международната организация по труда.