Сергей Станишев: ПЕС започва европейска кампания за ограничаване на младежката безработица

Янр 18, 2012 Новини БСП 0 1488

  ПЕС започва европейска кампания за ограничаване на младежката безработица

 

ПЕС започва европейска кампания за ограничаване на младежката безработица. Тази инициатива представи президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на срещата си в Страсбург с датския премиер Хеле Торнинг Шмидт. Идеята се вписва в разбиранията на г-жа Шмидт- затова темата ще бъде водеща в европейските дискусии и част от търсенето на решения за смекчаване на ефектите от кризата. Станишев отбеляза, че младежката безработица в България също е огромен проблем и БСП ще инициира законодателни промени. Той с тревога отбеляза, че младите хора без работа в Испания са 40%, а в нашата страна близо 25%. 

По време на разговора между президента на ПЕС и датския премиер бяха обсъдени приоритетите на датското председателство на ЕС, както и начините, по които да бъдат реализирани социалдемократическите им виждания. Станишев и  Хеле Торнинг Шмидт дискутираха пътя за постигане на баланс между финансовата отговорност във всяка страна от ЕС и запазването на социалната справедливост, защото негативите на кризата се плащат най- вече от гражданите.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев разговаря и с новоизбрания председател на ЕП Мартин Шулц, който  изрази ясна амбиция да направи институцията по- влиятелна при взимането на решения. Двамата обсъдиха и предстоящата на 30 януари среща в Брюксел между президента на ПЕС, премиерите- социалисти, председателя на ЕП и председателя на Групата на S&D в ЕП. В този лидерски формат ще бъдат обсъдени мерки срещу икономическата криза, както и посегателствата върху демокрацията в Унгария.