Сергей Станишев: Мартин Шулц е приятел на България. Той ще бъде силен председател на ЕП

Янр 17, 2012 Новини БСП 0 1302

  Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев поздрави новоизбрания председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който е доскорошният председател на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП

 

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев поздрави новоизбрания председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който е доскорошният председател на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП. Станишев отбеляза факта, че Шулц спечели убедително на първи тур, при трима кандидати. Това според президента на ПЕС е доказателство за доверието в него като политическа фигура и като човек, който следва ясна линия на демократичност в ЕП и отстоява социалните ценности и солидарност в ЕС. 

Станишев напомни, че именно Мартин Шулц е направил много за интеграцията на България в ЕС - с ясни принципи и аргументи, точно когато много страни бяха скептични към българското членство и поставяха тежки условия. Лидерът на БСП отбеляза още, че Шулц като председател на Групата на Социалистите и Демократите беше инициатор на две резолюции на ЕП за Шенген - щом сме изпълнили техническите критерии, да няма поставяне на нови.

На журналистически въпрос дали има опасност България да последва  примера на Унгария и проблемите със спазването на демокрацията да се разглеждат в ЕП, Станишев отговори, че страната ни не е застрахована. Той отбеляза, че Шулц е наясно с начина, по който правителството е провело изборите в България.

Президентът на ПЕС изрази убеденост, че Мартин Шулц ще направи ЕП по- видима и работеща в интерес на гражданите институция, тъй като тя представлява техните интереси. Станишев е убеден, че Шулц ще отстоява общностния метод при взимането на решенията, защото в особено тежката ситуация на криза, когато той се пренебрегва, се взимат непрозрачни решения.

В речта си пред ЕП, след като беше избран, Мартин Шулц обеща да се води изцяло от интереса на европейските граждани, както и да подкрепя всички евродепутати, които отстояват тези интереси. Той заяви готовност ЕП да е много по- чувствителен към темите, които интересуват хората в момента като  доходите и бъдещето на децата. Шулц обеща да отстоява демокрацията и прозрачното взимане на решения. Той отбеляза, че ЕС не е игра, която някой трябва да спечели или да загуби и точно затова е важно следването на общностния подход.

На заседание на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП за председател на Групата беше избран Ханес Свобода.