Сергей Станишев: Свалянето на ГЕРБ от власт е национална цел за БСП

Янр 14, 2012 Новини БСП 0 1247

  Свалянето на ГЕРБ от власт е национална цел за БСП

 

Свалянето на ГЕРБ от власт е национална цел за БСП. Нашата отговорност е не само пред членовете и симпатизантите на партията, но и пред страната. Няма кой друг да се противопостави на ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията. Станишев представи доклад за актуалната политическа обстановка и задачите на БСП в началото на политическия сезон.

„Независимо от приказките на Бойко Борисов, не можем да изключим предсрочни избори", заяви председателят на социалистите. Според него БСП не трябва да се вглежда в себе си прекалено много време, а да започне подготовка за предстоящите избори и да популяризира алтернативните си предложения в обществото. Именно подготовката за изборите е една от темите, които трябва да бъдат акцент в предстоящата отчетно-изборна кампания в БСП. Другите две важни теми, които партията трябва да обсъди са - ситуацията в България и състоянието на БСП. Станишев отбеляза, че ако не се потърсят честни отговори и адекватни решения на тези въпроси, всички вътрешни сметки и амбиции за постове са безсмислени.

„БСП трябва да бъде още по- категорична опозиция и алтернатива", заяви лидерът на социалистите и предупреди - „заиграването с ГЕРБ е самоубийствено за БСП". Според Станишев левицата  трябва да се стреми да спечели доверието на хората именно като алтернатива на ГЕРБ. По тази причина на предстоящия конгрес партията трябва да очертае своите червени линии на политика, от които няма да отстъпи. Станишев добави, че е добре да се обмисли и създаването на кабинет в сянка. Сред националните приоритети на БСП той изтъкна отстояването на демокрацията и опазването на държавността. Според лидера на БСП е важно да има предсказуемост в  икономиката и еднакви правила за всички, да се дава път на знаещите и можещите, а не само на партийните назначения.

В речта си пред Националния съвет лидерът на БСП се спря на основните характеристики на управлението на ГЕРБ. Той определи последните две години и половина като време на „пропуснати шансове и нанесени щети". Станишев нарече „смешен плач" продължаващите оправдания с „лошото наследство" и напомни, че именно днешните управляващи увеличиха държавния дълг с 2 млрд.лв. и опоскаха резерва. Развенчан според Станишев е и митът за ГЕРБ като борци срещу корупцията. Той даде пример с освобождаването на Андрей Иванов от ръководния пост в СОС, за което се носят много слухове, но липсва ясно обяснение. Лидерът на БСП напомни още за разговорите на премиера с шефа на Митниците и „сагата на Цветан Цветанов".

Станишев изтъкна, че ГЕРБ води политика в угода на монополите. По думите му във всеки бранш държавата си избира любимец и застава срещу всички останали, като по този начин убива конкуренцията и шанса за икономическо развитие. „Икономическата сопа за предприемчивите българи е огромна", заяви Станишев и даде пример с малките бензиностанции. Лидерът на БСП отбеляза, че държавата се превърна в основен непредсказуем фактор, прогонвайки инвеститорите. Той напомни, че се дават обещания на различни съсловия, от които в последствие управляващите се отмятат, което води след себе си напрежение и протести в страната.

Станишев се спря и на антисоциалната политика на ГЕРБ. Той обърна внимание на бягството на държавата от отговорностите си към хората. По думите му на безработицата, бедността, страха на гражданите управляващите отговарят с циркове и пиар. Лидерът на БСП напомни и за слабостта на държавата по отношение на задълженията си, включително в сектора сигурност. „Не си вършат работата и все някой им е крив", коментира Станишев. С ирония той напомни за намеренията- заради палежите на коли да се арестуват хората с туби, а заради зимната парализа по пътищата да се арестуват шофьорите с летни гуми. Председателят на социалистите изрази тревогата си по отношение на разсипването на държавността и разграбването на обществената  собственост. За примери той даде БДЖ и фактическата кражба на 1,4 млрд.лв. от резерва на НЗОК чрез Закона за бюджета.

Станишев определи властта на ГЕРБ като „арогантна и самозабравила се". С възмущение той напомни за думите на Бойко Борисов по адрес на семейството на убитата Мирослава Николова, както и за ордена на Ангел Марин.

„Основен инструмент на ГЕРБ е лъжата", каза още Станишев. Той изтъкна, че ГЕРБ спечелиха по нечестен начин последните избори и загубиха образа на добрите и честните. Лидерът на БСП изтъкна, че много хора продължават да ги подкрепят, но доверието в тях се пропуква. Станишев напомни още, че милион и половина граждани подкрепиха БСП и осъзнато се противопоставиха на ГЕРБ.

Лидерът на БСП коментира и кризата в ЕС. По думите му освен икономическа и социална, тя вече е и политическа. Според Станишев решенията на Европейския съвет от 9 декември и междуправителственият договор, който се подготвя, не дават отговор за изхода от кризата. От своя страна ПЕС има своята алтернатива. За да се реализира тя, е нужно социалистите да се борят за победа както на националните избори в страните от ЕС, така и на евроизборите. Станишев напомни и за отговорността на БСП, след като той беше избран за президент на ПЕС.

 

 

ДОКЛАД

 

на председателя на НС на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев

за актуалната политическа обстановка

и задачите на БСП в началото на политическия сезон

 

 

          Добър ден, уважаеми другарки и другари. Добър ден и на представителите на медиите.

          Преди всичко, позволете да поздравя всички вас, особено тези, с които не сме се виждали след 1 януари, с Новата година, да пожелая и много здраве, много лично щастие за вас, за вашите близки и политически успехи за Българската социалистическа партия!

          Искам в началото на пленума да поздравя и неколкостотин хиляди български граждани от ромски произход, които днес празнуват Банго Васил или Василица, или Старата Новата година! Нека и на тях тя донесе по-лек живот, по-добри перспективи, а да се веселят те умеят, това всички знаем.

          2012 година без съмнение - и всички го разбираме добре, ще бъде решаваща за изхода от бъдещото голямо противостоене между БСП и ГЕРБ. То предстои на парламентарните избори. От това по какъв начин БСП ще излезе от тази година, зависи, както вече казах, резултатът, а пък кондицията на партията зависи от всеки един от нас, от членовете на Националния съвет, от общинските ръководства, от всеки член на социалистическата партия, от всеки симпатизант.

          Приоритетно за тази година е да очертаем и подредим характера на нашата опозиционност и също така ефективността, достъпността и комуникацията на нашите алтернативи.

          Втори водещ приоритет, разбира се, е провеждането на отчетно-изборната кампания и предстоящия 48-ия конгрес на Българската социалистическа партия.

          На вас ви е раздаден и проектът за решение, и допълнителните материали по подготовката на конгреса. Искам да кажа само няколко думи по тази тема за сроковете на провеждане на кампанията и на конгреса. Защо Изпълнителното бюро предлага цялата кампания да протече в следващите месеци до края на пролетта? Защото не е тайна, че битуват и се изразяват различни мнения, в т.ч. провеждане на редовния конгрес през есента или началото на зимата дори. Аз мисля, че би било безотговорно да се държим по този начин и при тази динамика на икономическа, социална, обществена ситуация в България близо 9 или 10 месеца да гледаме нашия си пъп и да се занимаваме със себе си.

          Нужно е много ясно ръководството по места да бъде избрано, да бъде структурирано, да се направи политическата оценка за нашите постижения, неуспехи и приоритети, да има национално ръководство и да има една година, в която да се занимаваме действително с реална подготовка на едни безпрецедентно трудни избори, които ни предстоят. И да излъчваме сигнали само към обществото, само за политика, само за нашите алтернативни предложения. Още повече независимо от приказките на премиера, ние не можем да изключим и предсрочни избори. Защото ГЕРБ консолидираха още власт, разчистват структурите си по места там, където са неуспели, и отсега се готвят прагматично и много стегнато за изборите.

          В решението, което ви е представено, има три групи съдържателни въпроси: за ситуацията в страната, за състоянието на партията и за подготовката за изборите.

           Искам още много ясно в началото да кажа, че това е задължително съдържание на всяко едно отчетно-изборно събрание, на всяка една конференция и, разбира се, на заседанието на конгреса. Защото ако не си зададем тези въпроси, ако не ги анализираме задълбочено и ако не потърсим честни отговори на тези въпроси и адекватни решения на базата на това безпрецедентно, бих казал, допитване до партията, всички вътрешни сметки на местни лидери, подреждане и преброяване на делегати, амбиции за постове в партията или в бъдещо управление, са безсмислени и безполезни, както за нашите избиратели, така и за нашата отговорност пред страната.

          Но преди да пристъпя към моя анализ на политическата ситуация и позицията ми на лидер на партията, и позицията ми на президент на Партията на европейските социалисти, ме задължава да ви кажа няколко думи за кризата в Европа. Защото ние не живеем в изолиран свят. България е неголяма страна, член на Европейския съюз, и всичко, което се случва в Европейския съюз, пряко влияе, без дори хората да го осъзнават, върху техния живот, върху техните доходи, върху тяхната перспектива.

          Кризата в Европейския съюз е безпрецедентно дълбока. Тя е финансова, икономическа, социална, но и политическа вече. Две и половина година, приблизително толкова, след изборите за Европейския парламент и след десните победи в няколко ключови страни за  Европа имаме подчертано дясна политика в Европейския съюз. Тя се свежда до една дума - ограничения на разходи, балансиране на бюджети. Посланието, което излъчва европейската десница и доминираните от тях институции, накратко е следното: "Европейската социална държава е прекалено скъпа. Тя трябва да бъде реформирана. Тя трябва да бъде демонтирана в много отношения." И това е голяма опасност за самата същност на европейския проект. Защото разликата между Европейския съюз и всички други икономически и политически фактори по света е неговият социален характер. Липсва дълбочина и мащаб на реакцията и действията от европейските институции срещу кризата на еврото и изобщо срещу икономическата и социална криза.

Последните решения на Европейския съвет от 9 декември м.г. и подготвеният нов междуправителствен договор по същество не дава отговор нито на крайно острите въпроси на доверието в еврото, нито за пътя за излизане от икономическата криза. Да, в него има опит, първи опит за координиране на фискална политика. Но това нито доведе до възстановяване на доверието, нито дава, както вече казах, изход от кризата. И последният пример е вчерашната новина от кредитната агенция „Стандарт енд пурс", която намалява кредитния рейтинг и перспективите на 15 от 17 страни в еврозоната, с много малки изключения. Този удар беше нанесен срещу Франция, срещу Австрия, срещу Испания, срещу Италия, срещу други страни от еврозоната. Ясно е, че тези действия нито успокояват пазарите, нито дават перспективи. Но се продължава упорито с тази подчертано дясна политика на ограничения.

Какъв е резултатът за две години и половина в Европа? - 6 милиона нови безработни, рецесии в еврозоната, продължаващ спад на доверието в еврото. И тук трябва ясно да се каже, че Партията на европейските социалисти има своята алтернатива на тази политика. Защото ние казваме последователно, вече повече от две години: „да" на финансовата отговорност и стабилност. Но за излизане от тази криза и за възстановяване на доверието и на растежа, първо, са нужни съвсем други по мащаб и дълбочина мерки, в т.ч. разширяване на ролята на Европейската централна банка, обсъждане и реализация на еврооблигации, в т.ч. координиран план за икономически растеж чрез инвестиции и създаване на работни места. В противен случай, дори мерките по орязване дават само краткосрочен ефект. Ако няма растеж след една година, отново всяка страна се изправя пред нуждата още да реже. И това няма перспектива.

Когато говорих за кредитните агенции и решението на „Стандарт  енд пурс", естествено е да се направи реално усилие най-сетне Европейският съюз да има своя кредитна агенция, която да дава обективни оценки. Защото гледайки реакциите на вчерашната новина, много правителства се чудят кои са аргументите, защо се случва това, кой дава оценките и кой носи отговорност за тяхната достоверност?

Има и много други конкретни предложения на европейските социалисти, но за да бъдат те реализирани не като отделни инициативи, които с голямо закъснение се възприемат например от Европейската комисия, това важи  за данъка върху финансовите трансакции, който по същество е данък върху спекулативния капитал, са нужни две неща. Първо - социалистите и социалдемократите да имат повече министър-председатели, отколкото са сега, и да се борим за победа на изборите във всяка една от страните. И второ - победа на изборите за Европейския парламент през 2014 г., в т.ч. с обща кандидатура за първи път от европейските социалисти за председател на Европейската комисия. Кандидатура, която ще бъде избрана по прозрачен и демократичен път, не зад затворени врати.

Исках да опиша тази европейска ситуация, за да почувстваме и нашата отговорност като членове на БСП, особено след доверието, което аз получих, бидейки избран за президент на ПЕС. Защото ние трябва да покажем, че сме партия силна, партия с идеи и партия с компетентност, да се постараем да върнем и европейския дебат истински в България. Защото две и половина години българското правителство само казва „да" на решенията на големите - на Германия най-вече, без българското общество да е информирано за същността и последиците от тези решения. А Европа се намира в тежка ситуация и тази криза поставя под удар самата същност на европейския проект.

Ние трябва да дадем и в България различната алтернатива на дясното управление на ГЕРБ. Защото България влезе в кризата в много по-добра ситуация и с много по-добри параметри от повечето европейски страни. И ударите на кризата не можеха да бъдат избегнати, разбира се, защото сме отворена икономика, но можеха да бъдат смекчени при адекватна политика, която липсва.

Давам ви само един пример и отговор по поредния смешен плач на министър-председателя за това колко дългове трябвало той да плаща за предишното правителство. Ще кажа само факт. През юни 2005 г. консолидираният държавен дълг на страната е бил 6 милиарда и 600 милиона евро или 31% от брутния вътрешен продукт. Говоря за 2005 г. Юни 2009 г. консолидираният държавен дълг е намален на 4 милиарда и 700 милиона евро или 14% от брутния вътрешен продукт, без да се брои двойно увеличеният фискален резерв, който достигна 8 милиарда и 200 милиона лева. Тоест фактически оставихме държава почти без публичен държавен дълг, защо фискалният резерв покриваше в голяма степен, в огромна степен, задълженията на държавата. И до ден- днешен България има дълг сред най-ниските в Европейския съюз, и нямаме този проблем, който имат Италия, Ирландия, Германия в т.ч., Франция и много други страни.

Досега ГЕРБ увеличи дълга с 2 милиарда лева и междувременно опоскаха половината от резерва. А до края на мандата вероятно ще сме на минус със задължения с още 4 милиарда лева. И това ще бъде наследството на Борисов и на неговото правителство за следващите.

В този период от две и половина години има огромни пропуснати шансове и много тежки нанесени щети и поразии. Това се дължи на комбинация от фактори.

Първо - некомпетентност, неефективност на управлението, концентрация на властта и корупция. И искам да се спра на последното, защото ще ви дам само няколко примера, които развенчават мита за ГЕРБ като борци срещу корупцията. Последният пример - освобождаването на Андрей Иванов. Някой получи ли смислен отговор от лидера на ГЕРБ защо изведнъж, след убедителна победа на местните избори, сменя председателя на Общинския съвет? Носят се много слухове, освен апартаментите от няколко десетки, за които се писа и се говори много. Дадоха ли отговор? - Не! Да ви припомня разговори и на премиера по телефона с шефа на митниците, покровителствайки фактически нелегално производство на алкохол. А сагата на Цветанов и неговите легендарни имоти? Има ли по който и да било от тези въпроси отговор? - Не, всичко се потулва! Затова тази черта е основна черта на управлението на ГЕРБ.

Ясен е и основният икономически характер на тази власт и трябва ясно да го заявяваме. Това е власт на едрия капитал и фирми, приближени до правителството, и смазване на дребния и средния бизнес. Това е политика в угода на монополите, засилваща монополите във всеки сектор и убиваща конкуренцията и шансовете за икономическо развитие. Защото, кажете ми, има ли успешна пазарна икономика, където няма конкуренция? - Няма! Може ли да има конкуренция, когато във всеки бранш държавата си избира няколко любимци, застава зад тях и играе с тях срещу останалите? Това е абсурдно! Но това се случва в България. И ще ви дам само пресни примери, а с натрупване те са десетки за две и половина години.

Тази седмица се видяхме с представители на малките и средни бензиностанции - няколко хиляди, близо две хиляди. Карат ги сега, след като се свързаха с НАП преди една година всичките, да слагат нивомери - инвестиция 15-18 хиляди лева. Какво ще бъде следствието? Че много от тях няма да издържат, те работят с малки обороти, в селски общини, обслужват хора, които са бедни и зареждат по малко. Резултатът ще бъде 50 общини, в които няма нито една бензиностанция на големите вериги, без нищо, и разширяване на пазара за шестте големи вериги. Десет хиляди души, които работят в тези бензиностанции, потенциално безработни или голяма част от тях.

Втори пример - също съвсем пресен. Промените в Закона за горите, внесен осем месеца след приемане на предишните промени, много фундаментални. Е, извинявайте, това, което се прави с благородната маскировка „дайте да помогнем на хората, които искат да карат ски в София", но става дума не само за София, и за други ски обекти и ски зони - това си е чиста проба държавна помощ. Защото има много точни изчисления, направени от наши експерти, че тези промени спестяват на всеки потенциален инвеститор няколко десетки милиона лева. Дава се безплатно държавен ресурс. Това какво е, ако не е работа конкретно в полза на конкретни икономически интереси? И ние трябва да се противопоставим на това много ясно.

Малките магазини, кварталните бакалии, до 31 март - и те трябва да бъдат вързани към НАП. Неколкостотин лева инвестиция пари, после за постоянен интернет и какво ли не. Това не е ли действие в подкрепа на големите търговски вериги? Е, разбира се, защото са ги хванали за гушата!

Резултатът от всички тези мерки или част от тези мерки, които се обявяват като мерки за повече постъпления в държавата и повече контрол, фискално е нищожен или много ограничен. Но икономическата сопа за малки и средни предприемачи, за хора, инициативни, които със своя труд си вадят хляба, е огромна. И ги притискат така ежедневно, все повече и повече ги удушават и после се чудят защо няма икономически ръст и защо безработицата е толкова голяма.

Третата характеристика. Държавата се превърна в основния непредсказуем, непредвидим фактор за всеки в за всеки в обществото ни. Вижте, наплашиха и изгониха водещи инвеститори - RWЕ, EOН са сега, провалят един след друг големи инвестиционни проекти. Задраскаха "Бургас-Александруполис" триумфално - на какво се радват, в т.ч.бургазлии? Че там всяка година между 8 и 10 млн.тона нефт се разтоварват сега по технология от 70-те години. Само че неколкостотин милиона инвестиции няма да влязат в България от закриването на този проект. Наред е "Белене", поне такива са индикациите за намерението на правителството. Проект, който можеше да съживи голяма част от българската икономика - вътрешна и строителен бранш, и производство на цимент, други неща. Няколко десетки хиляди работни места покрай него могат да се създадат. Разправят ни за АЕЦ "Козлодуй" 7-8 блок. Дай Боже, но това са приказки, това е връщане 10 години назад като стартова позиция. И я се реализира, я не. Гоним дивото, губим питомното.

Какво да ви кажа за това, което прави държавата като сигнали? Колко пъти за две и половина години вдигаха, сваляха ДДС, запазваха го, сега пак ще го свалят. Кой може да планира икономическата политика на това правителство? - Никой! И външните инвестиции се сринаха многократно по сравнение с кризисната 2009 г. И искам да кажа още един белег на тази непредсказуемост. Има огромно социално напрежение, разбира се, в страната. Но от кого е предизвикано то? - От властта. Защото първо лъжат, обещават нещо - на фермерите, на хората от БДЖ, на работниците от Мини „Марица-Изток", после подписват нещо, после - довиждане, проблемът е забравен, и възниква естествено напрежение и стачка.

Четвърта характеристика на това управление е неговата антисоциална политика. Защото вижте какво се получава след изборите. ГЕРБ концентрираха безпрецедентна власт в ръцете си, още по-голяма. Консолидация на властта и наред с това - бягство от отговорност по отношение на основни проблеми на хората. Държавата просто бяга ежедневно от своите задължения. По отношение на общинските болници наскоро чух: "Ами, това е проблем на общините". А на хората? Държавата има ли отношение към хората? Очевидно няма. Безработицата, бедността, страхът да загубят доходи и перспектива, липсата на достъпни здравни услуги - всичко това създава огромен страх, потиснатост и несигурност в обществото. Какъв е отговорът на властта?  Единствено циркове и пиар!

И има още една характеристика на тази власт, тя е репресивна. Става все по-репресивна към всеки, защото лекарите са бандити, държавните служители злоупотребяват с отпуски, военните очевидно са безделници и те трябва да се пенсионират по-късно. Но държавата се оказва много слаба по отношение на своите задължения, в т.ч. в областта сигурност. Обърнете внимание какви безумни отговори се дават. Декември - поредица от палежи в различни градове на страната, като епидемия. Какъв е отговорът на държавата? - "Всеки, който ходи с туба, ще бъде закононарушител. Престъпник."  Всеки от нас е потенциален престъпник сигурно по този начин. Снежна парализа в началото на януари - какъв е отговорът? - "Ще арестуваме камионите с летни гуми". Не си вършат работата, все някой им е крив. Всичко това обаче като действие, като поведение служи на едно, връщайки се към темата за антисоциалния характер на политиката, на последователно, стъпаловидно и все по-дълбоко отнемане на лични права на гражданите, извоювали понякога след десетилетия борби през 20 век и демонтаж на българската социална държава, която е записана в Конституцията на страната.

Пета характеристика на това управление е разсипването на държавността. То се прави ежедневно и примери вече дадох. Дава се като послание, като отношение ако щете, към Народното събрание към парламентарна република. Но минава и чрез много по-съществени и дълбоки действия, чрез грабеж на обществената собственост. Как става това?

Разсипват две години БДЖ! Спомнете си, преди 2 години казаха: "Ние ще оправим БДЖ, ще ги изведем на плюс." Закопават БДЖ, целта каква е? - Приватизация на товарни превози, на най-печелившата дейност, и да оставят едно загробено публично БДЖ, което да изпълнява социални функции за превоз на най-бедните, а печелившата дейност на някой частник, ясно кой - близък до управляващите.  И ние трябва много ясно да се противопоставим сега на тези намерения, които между другото са и противозаконни. И вярвам, че Руси Статков, който е и член на Комисията за приватизационния и следприватизационен контрол, ще предприеме като страна такава инициатива за обсъждане в комисията. Защото намерението на Москов - министърът на транспорта,  е противозаконно, както и намеренията на ръководството на БДЖ.

Ще дам други примери - РВД, всяка година се източва, ограбва се, парите от търговското дружество се прибират в държавния бюджет от министър Дянков. И не само то, много други държавни дружества. После казва: тя, обществената собственост не може да се управлява ефективно. Ами ако се ограбва от държавата, как? Не може да стане.

Искам да се спра само още върху резерва на НЗОК. 1 милиард и 400 млн.лв. на всеки българин, който работи и внася здравни вноски, бяха откраднати със Закона за бюджета от това правителство.

Шестата характеристика на ГЕРБ, тя все повече личи, това е една арогантна и самозабравила се власт, на която като че ли всичко е позволено. Няма такова правителство за 20 години в България, което да си е позволявало такова отношение към хората, към институциите, към страната в крайна сметка! Всички трябва да им се възхищаваме, да ги славословим и да им благодарим за саможертвата, че ни управляват, особено лично на министър-председателя.

Наскоро прочетох в интернет в изданията, че в Северна Корея щели да наказват тези, които не оплаквали смъртта на Ким Чен Ир. При нас сигурно ще наказват тези, които не се възхищават, не изразяват това възхищение публично към дейността на правителството. Е, ако не предложи някое съсловие да стане премиерът почетен председател, член или награда, да му мислят. Разбирате ли, звучи като виц, но това се превръща в реалност! Наскоро се случи това с археолозите. Държавата две години знае, че там има какво да се копае, не предприема действия и сега насред зима се явява в тужурка и с шапка премиерът им казва: "Ще копаете тук, бързо, спешно, срочно." Нямало значение, че е замръзнала почвата, не може да се отделят артефактите от пръстта - "Ще копаете, министър Павлова ще стои с чадър". И тя се радва - на какво се радва? Че изглежда смешна? Но това е характеристика на властта.

И искам още два примера да дам, защото трябва да сме конкретни и ясни когато говорим. Това, което се случи със смъртта на момичето от Перник Мирослава Николова - да поиска премиерът от родителите й, хора, които със сигурност са покъртени, извинение пред МВР! Да не би МВР да я е спасило? Моите уважения, не знам добре ли са работили, възможно ли е било, но фактът е факт. Как може от родителите на загинало момиче да искаш извинение, за кого, от кого?! Необяснимо. И се измъква с полуизвинение. А какво направи като обида към един достоен българин, генерал Ангел Марин вчера? Каза: „Кучетата се радват на пържолки, хората на награди." Той, премиерът, със сигурност се радва на награди. Но да питаш, след като ти си предложил, Министерският съвет, след предложение от 11 неправителствени организации, които представляват всички организации на запасно войнство - военноинвалиди, тракийски дружества, защо се награждава човек, който 38 години е служил в Българската армия и е стигнал до генералски пост, и 10 години е бил български вицепрезидент,  и казваш: „Защо го награждават"? Ето това е арогантно! И това е един от примерите за разрушаване на институционалността и държавността. Ами, то в България нищо няма стойност! Стойност има само мнението и личните усилия на един човек. Всички останали са недостойни за нищо.

Описах тези характеристики, но трябва да бъда откровен, въпреки всичко това, което са факти и реални тенденции, много хора продължават да подкрепят ГЕРБ и лично министър-председателя. И изборите го доказаха. Защото освен фалшификации, манипулации, купуване, ГЕРБ имаха много реални гласове. И трябва да си зададем въпроса защо? Защото ако не намерим адекватните, реалните отговори, това би означавало много тежка диагноза за състоянието на обществото и на политическия процес в България, а тя очевидно е тежка.

Първо, разбира се, ние имаме една много силна централизация на властта и в условията на криза това поставя в зависимост от разпределението, от страна на държавата на порции и ресурси, всички ги поставя в зависимост - бизнес, медии, общини, почти всеки един човек лично. И това е реалност. Защото преди говорих и за медиите, преди четири години обществените поръчки или кампании на държавата нямаха такова значение за медиите, за тяхното оцеляване. Сега при свиване на пазарите и такава ожесточена конкуренция имат нарастващо. И държавният ресурс играе водеща роля. Ходи прави после опозиционна медия, ако си зависим от държавно финансиране.

Второ, невероятна и ефективна пропагандна машина. Действително има усещане в страната сред много хора, въпреки обективно все по-тежкия и безперспективен живот, че нещо се прави постоянно, при това се прави за първи път - никога в България преди това не са строени магистрали, никога не са правени пречиствателни станции, всичко е за първи път. И хората - „да" - мигат и казват „да". Къса е паметта. И когато една лъжа ти се повтори сто пъти, започва да прониква в съзнанието.

Трето. Вие да сте чували някога публично да излезе информация за вътрешни противоречия, спорове в ГЕРБ, да не говорим за скандали? Не. А всички останали, в т.ч. и ние, половината от времето ни се занимаваме с вътрешни въпроси, в т.ч. половината от медийното покритие за нас е за вътрешните ни въпроси, а не за политиката. Е, нека се поучим малко от ГЕРБ. Имат и добри практики, имат дисциплина, някакво съзнание за отговорност към своята политическа сила.

Четвърто. Без съмнение бързо замитат следите от корупционни практики с чести смени където има проблем. Колко пъти се смени шефът на фонд „Земеделие", кадрово, управленски - безумие?! Нещо се случило там - хайде, ние сменяме един сменяме, втори сменяме, трети, мисля, че е четвърти вече, нали? И така на много места.

Трябва да признаем като друга характеристика, че имат структура за бързи ефективни решения, в т.ч. еднолични. Ние докато пообсъдим, докато се наумуваме, закъсняваме и сме много по-бавни и като реакция. Умело -  и това е друга характеристика и причина за успехите на ГЕРБ, противопоставят всички срещу всички. Вече го споменах - компромати срещу тези, които дръзват да протестират, било то лекари. Защото нали знаете, лекарите всички са изкарани убийци, масово съзнание такова се насажда съзнателно. Зелените, които протестират срещу шистовия газ, срещу намеренията за Витоша - ами, те са милионери и отнякъде вземат пари. И така за всеки, който не е съгласен.

И, разбира се, основният инструмент - това е лъжата. Аз понякога се втрещявам колко арогантно и безогледно лъжат - ей така, гледат те в очите и лъжат, хората, които са институции, хора, които носят отговорност за държавата. Няма значение и го правят.

Сега, като описах всички тези неща, се изгражда една картина като че ли на непробиваема система от фактори. Нали, малко е стряскащо и е логично да си зададем въпроса можем ли да го променим? Аз съм убеден, че можем. Защото тази система вече не е така ефективна и дава своите пропуквания. И първото голямо пропукване беше на президентските и местните избори. Въпреки страха, въпреки купуването, въпреки всички технологии, които използват ГЕРБ, не постигнаха това, което очакваха и което искаха. Да, те спечелиха, но спечелиха по нечестен начин. Загубиха образа на добрите и честните.

И ви дам пак само два факта. Министърът на вътрешните работи г-н Цветанов, който е длъжен да спазва закона и да наблюдава спазването на закона в изборите - ами, той беше главен организатор на всички манипулации, главен организатор на този процес. Че какво може да се каже повече? Новият кмет на Пловдив още 2009 г. беше записан как да се фалшифицират бюлетини. Това е едно престъпление! Къде е прокуратурата, питам, по всички тези неща?  Мълчи! Това е една власт, която все повече придобива характера на престъпна власт, защото дават знак, че властта само с кръв ще я дадат. И трябва да сме наясно с това. И въпреки това милион и половина българи и повече гласуваха за нашата кандидатпрезидентска двойка на втория тур. И това е шанс, и това е възможност. Това означава, че тези хора осъзнато се противопоставят на ГЕРБ, и това е много голям политически ресурс.

Какви задачи има БСП в тази ситуация като опозиция, при това  алтернативна опозиция? Аз бих ги разделил на две части - национални и същностно леви, като партия и като лява партия. Към националните бих посолил на първо място сваляне на ГЕРБ от власт. Това е национална отговорност пред БСП, не е политическа игра или интрига и не е борба за наша власт. Второ - отстояване на демокрацията в България. Тя е под заплаха. Защото когато се лишават хората от правото, същностното, фундаменталното право да избират свободно своите кметове, общински съвети, президент, парламент, за какви други права можем да говорим, в т.ч. социални? Трето. Опазване на държавността и нейното възстановяване, защото тя се руши, както ви посочих с конкретни примери. Необходим е ред, уважение и взаимодействие между институциите, а не сегашният диктат и пренебрежение, и подчиняване на всички - съдебна власт, медии, парламент, кое ли не. Четвърто. В икономиката - предсказуемост на поведението и еднакви правила за всички икономически субекти.  Със сигурност и ние не сме били перфектни в миналото, но подобно нещо, такава монополизация, такава концентрация, такова лобиране никога не е имало, дори по времето на Иван Костов. Пето. Това засяга кадровото отношение, особено в публичния сектор. Ние трябва да знаем път на знаещите и можещите, а не само партийни назначения, както правят ГЕРБ. Това е антитеза на ГЕРБ, която ние трябва да покажем, че ще реализираме, ако получим доверието на хората.

Що се отнася до партията и партийните задачи, нашата опозиционност и алтернативност трябва да станат още по-категорични и актуални. Защото на изборите всички партии, които заиграваха на дребно и временно с ГЕРБ, бяха наказани от хората. А ние бяхме поощрени.

Впрочем, отварям една скоба, ГЕРБ много ефективно играят на вътрешното поле на всички останали, всички го виждаме. Вбиват клиновете в Синята коалиция - лошият Костов, добрият Мартин Димитров. Цепят "Атака", късат парчета от ДПС чрез Касим Дал; принизяват или фаворизират Яне Янев и т.н. Те се занимават с политическо инженерство.

Нека да си отговорим ще допуснем ли същата технология да бъде приложена, по това вече се работи, и към БСП? Задайте си този въпрос и да си дадем отговор.  

Според мен всякакво и на всекиго заиграване с ГЕРБ е самоубийствено за БСП. Имали сме такива случаи, индикации и преди изборите 2009 г. Сигурно мнозина са се подлъгвали, при това на достатъчно високи нива. За мнозина перспективите за управление или колаборация с ГЕРБ може би и сега изглеждат примамливо. Но може би е време всички да осъзнаем, че това е безкрайно вредно и за БСП, и за страната. Поне аз смятам така. Защото питам, задавам въпрос - каква коалиция с ГЕРБ? На каква основа - политическа, управленска? БСП съгласна ли е да бъде съучастник в този тип управление, който виждаме сега, да бъдем част от него, да се присламчим? А този тип управление по мое убеждение води държавата в задънена улица. Питам също, кой не е бил излъган от тях, който е имал някаква работа на местно, на друго ниво, на национално? И питам, можем ли ние в името на властта да се лишим от идентичност, от наши принципи, от наши политики? За мен отговорът е: не! И ние трябва ясно да се стремим да спечелваме доверието на хората и следващите избори именно като алтернатива на този вреден модел на управлението.

Напоследък, в т.ч. много се говори за правителство на национално съгласие, спасение, експертност и пр. Искам да кажа, БСП многократно е доказала за 20 години, че винаги се е водила на първо място от национални интереси, винаги сме търсели съгласие. Но не на всяка цена. И за мен не е приемлива тезата, че няма ляв или десен изход от кризата. Различни са и целите, и приоритетите, ако щете, и философията, и моралните императ