Доходите на хората, защитата на правата на гражданите и изборното законодателство са приоритетни теми за БСП през новия политически сезон

Янр 10, 2012 Новини БСП 0 1464

Социалистите искат изслушване на Бойко Борисов за позицията на България по междуправителствения договор в ЕС     След като през миналата година ПГКБ се утвърди като водещата парламентарна опозиционна сила, през новия политически сезон социалистите ще продължат линията на последователна и категорична опозиция

Социалистите искат изслушване на Бойко Борисов за позицията на България по междуправителствения договор в ЕС

 

 

След като през миналата година ПГКБ се утвърди като водещата парламентарна опозиционна сила, през новия политически сезон социалистите ще продължат линията на последователна и категорична опозиция. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция. Той изтъкна, че икономическата ситуация в страната остава една от водещите теми за левицата. Социалистите са категорични, че приказките на управляващите рязко се разминават с реалността, а тя е - стагнация, безработица, обедняване. Според Станишев  няма основания за сериозен икономически растеж през настоящата година. Той изрази възмущението си от подхода на управляващите, които смазват средния и дребен бизнес и застават на страната на определени пазарни играчи във всеки един бранш.

Важна за ПГКБ е и темата за ангажиментите и позицията на България по междуправителствения договор в ЕС. Социалистите ще настояват в парламентарна дискусия да бъде изяснена позицията на страната ни за кризата в Еврозоната и за финансовия пакт. Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов обяви, че днес депутатите от левицата внасят искане за изслушване на Бойко Борисов по темата.

Изборната тема ще продължи да бъде актуална за БСП и през новия политически сезон. Според социалистите има основание да се иска отмяна на текстове от Избирателния кодекс. От БСП са на мнение, че са необходими по- цялостни промени на изборното законодателство, но са скептични, че управляващите биха го допуснали. Ангел Найденов изтъкна, че сегашното изборно законодателство съдържа редица порочни практики. „Гордостта на ГЕРБ и на Фидосова претърпя пълно фиаско", заяви той. БСП ще настоява и за дебат в парламента по доклада на ОССЕ за изборите в България. Левицата ще предложи да се сформира временна анкетна комисия, която да разнищи сигналите за нарушения, подадени от участниците в миналите избори. Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков напомни, че редица проблеми остават нерешени, като основен е въпросът за публичността. „Тайното функциониране на изборната администрация не може да роди честни избори", категоричен беше Миков.

Според социалистите са налице основания Конституционният съд да бъде сезиран за текстове от Кодекса на труда, които се отнасят до правата на работещите. Депутатите от левицата вече внесоха и искане до съда за отмяна на текстове, с които на практика се национализират пари от НЗОК.

БСП ще продължи да настоява за провеждане на местни референдуми в районите, където се планира проучване за шистов газ. Социалистите са твърдо убедени, че е необходим мораториум върху проучването и добива на шистов газ в страната.

Михаил Миков обърна внимание на значението на отстояването на демократичните ценности в страната. Той обяви, че БСП ще се противопоставя на законодателството, което отнема гласа на гражданите и на Народното събрание за сметка на изпълнителната власт.

Сергей Станишев обяви, че Изпълнителното бюро на партията е изготвило проект на решение за стартиране на отчетно-изборна кампания в БСП. Тя ще започне на 20 януари и ще приключи в рамките на май. Председателят на БСП изтъкна, че е важно кампанията да бъде изпълнена с политическо съдържание, като се акцентира върху три основни теми - състоянието на страната и алтернативните политики на левицата, състоянието на партията и предстоящите парламентарни избори. Станишев изтъкна, че БСП трябва да си постави ясната цел да спечели изборите, но не като самоцел, а като инструмент за реализирането на политика, различна от настоящата на ГЕРБ.

Станишев коментира зимната обстановка в страната и отбеляза, че  изпълнителната власт се е оказала неспособна да осигури проходимост на пътищата. Лидерът на БСП беше категоричен, че за това отговорност носят регионалният и вътрешният министър. В отговор на журналистически въпрос Станишев коментира и стачката в „Мини Марица-изток". По думите му причините за стачката са същите като тези за стачката в БДЖ и за протестите на земеделците - лъжите на правителството.