ПГ на Коалиция за България ще настоява за изслушване на Симеон Дянков за нивомерите в малките бензиностанции

Янр 09, 2012 Новини БСП 0 1106

ПГКБ ще настоява Симеон Дянков и ръководството на НАП да бъдат изслушани в бюджетната парламентарна комисия заради изискването на правителството да се монтират измервателни уреди на всички бензиностанции до 31 март тази година

ПГКБ ще настоява Симеон Дянков и ръководството на НАП да бъдат изслушани в бюджетната парламентарна комисия заради изискването на правителството да се монтират измервателни уреди на всички бензиностанции до 31 март тази година. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след среща с членове на Управителния съвет на Националното сдружение на малки и средни бензиностанции и газстанции в България. В разговора участваха и депутатите от ПГКБ Пламен Орешарски и Димчо Михалевски.

Според Сергей Станишев мярката, за която настояват управляващите, няма да донесе значителни приходи за държавния фиск. Същевременно обаче се създава сериозен проблем за малките бензиностанции, защото за закупуването и монтирането на уредите са необходими между 15 000 и 18 000лв. Тези разходи са непосилни за малките бензиностанции - очакват се масови фалити, в следствие на което без работа ще останат около 10 000 души. Проблемът ще засегне и хората в малките населени места, чийто достъп до зареждане на гориво също ще бъде силно затруднен. Причината е, че над 50 общини разчитат на малките бензиностанции, защото в тях отсъстват големите вериги. Според Сергей Станишев далеч по- ефективно би било да се засили контролът върху производителите и вносителите на горива.

Депутатите от левицата планират да подготвят и парламентарен въпрос по темата към финансовия министър. Ако има нагласа сред другите политически сили в парламента, ще се предложат и законодателни промени за отлагане на сроковете.

Представителите на Сдружението благодариха на БСП за разбирането и за подкрепата. „Работим на предела на оцеляването", изтъкна Дойчин Лазаров. Динко Дедев изрази тревогата на хората от бранша, че нямат никакви гаранции, че след година няма да понесат друг удар от управляващите. „Не може за правителството да има криза, а за нас да няма", добави той. От Сдружението обърнаха внимание на спада на продажбите на гориво и на масовото обедняване на хората. „Няма работа, камионите стоят", обобщи тежката ситуация Ивайло Николов.