Сергей Станишев: Животът не се изчерпва с няколко бетонни писти

Янр 06, 2012 Новини БСП 0 1136

Животът не се изчерпва с няколко бетонни писти

Животът не се изчерпва с няколко бетонни писти. Важно е дали хората ще могат да пътуват по магистралите. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на среща с представители на Младежкото обединение в БСП. Председателят на партията отбеляза, че докато управляващите от ГЕРБ вече трета година ни убеждават, че всичко е наред, хората живеят по- зле. По думите му политиката на ГЕРБ става все по- неадекватна и липсва перспектива за страната. Според Станишев темите, които вълнуват хората, са случващото се в здравеопазването и образованието, състоянието на страната в икономически, социален и обществен план.

Станишев изтъкна, че през 2012г. БСП трябва да се утвърди като още по- ясна и категорична опозиция на ГЕРБ и да продължи да бъде последователна в политиката си. Според него партията трябва да формулира не само свои политики, но и национални цели. За пример той даде отстояването на демократичния характер на държавата и връщането на нормалността в страната. Лидерът на БСП напомни, че много хора гласуваха за левицата на последните избори, защото видяха в партията инструмент да се противопоставят на ГЕРБ. Станишев изтъкна, че е важно как БСП ще се подготви за предстоящите избори, така че да ги спечели. По думите му резултатите от миналите избори са добра база за надграждане.

„Подкрепял съм представителството на младите хора на всички нива в партията. Но не забравяйте - важно е качеството. Не е достатъчно да си млад, важни са личните качества и доказването", обърна се Станишев към младите социалисти. Той приветства успешното им представяне на последните местни избори, след които над 200 млади социалисти участват в управлението на общините в страната.

Президентът на ПЕС изтъкна значението на разширяването на мрежата на ПЕС-активистите. Станишев отбеляза, че Румъния, където ще се проведе конгреса на европейските социалисти през есента, вече работи за привличането на 2500 активисти. Лидерът на БСП призова младежите да положат усилия в тази посока, като е важно активистите реално да се ангажират с кампаниите на ПЕС.

Младежкото обединение в БСП се ангажира с разширяването на мрежата на ПЕС-активистите в България. Своеобразен тест за ефективността на мрежата ще бъде кампанията на европейските социалисти срещу младежката безработица, която стартира през тази година. Младежите имат за задача да направят конкретни законодателни предложения в борбата срещу безработицата сред младите хора. Ще бъде продължена инициативата на Ивайло Калфин за първо работно място,  както и кампанията срещу шистовия газ в България. Младежкото обединение ще се захване и с нелеката задача да разработи цялостен законопроект за младежта. Станишев посъветва младите при подготовката на законопроекта да поддържат постоянен диалог с неправителствения сектор и напомни за добрите резултати от съвместната работа в кампанията срещу ГМО и шистовия газ.  През настоящата година БСП ще продължи традицията на партийно политическо обучение. Обмисля се и идеята да бъде създадена Академия за общинска политика съвместно с Фондация Фридрих Еберт. Младите социалисти ще продължат да работят и за легитимацията на Обединението в международен план.