ПЕС обещава подкрепа за унгарската опозиционна „коалиция на демокрацията” след масовите протести срещу безконтролното правителство в Будапеща

Янр 04, 2012 Новини БСП 0 1103

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев приветства усилията на унгарската опозиция, която организира митинг в защита на демокрацията в центъра на Будапеща

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев приветства усилията на унгарската опозиция, която организира митинг в защита на демокрацията в центъра на Будапеща. В митинга участваха повече от 100 000 граждани. Протестиращите се обявиха срещу все по-авторитарните мерки на управляващата партия ФИДЕС, както и срещу ограничаването на независимостта на съдебната система, на медиите и на централната банка, което нанесе значителни поражения на демократичните устои на Унгария.

Сергей Станишев открои водещата роля на лидера на Унгарската социалистическа партия Атила Мещерхази за осигуряването на единството на опозицията в страната. „Атила Мещерхази помага за изграждането на коалиция на демокрацията в страната - коалиция, изградена върху най-мощната сила във всяко общество - хората", заяви Станишев. Той изтъкна, че ПЕС се ангажира да подкрепя коалицията. „Нашата роля е да положим усилия светът да узнае, че унгарското правителство, водено от Виктор Орбан, е извън контрол. Атила организира опозицията в страната, наш ред е да отговорим с международно заклеймяване на управлението на Орбан", каза още президентът на ПЕС.

Генералният секретар на ПЕС Филип Кордери определи като оглушително мълчанието на Европейската народна партия (ЕНП), които смятат ФИДЕС за свой пълноправен член. „ПЕС призовава ЕНП да замрази членството на ФИДЕС докато демократичните институции в Унгария си възвърнат независимостта", заяви Кордери. Той напомни за плановете на ПЕС 2012г. да се превърне в „година на европейската демокрация".

ПЕС вече заклейми арестите на унгарски депутати, които протестираха срещу нарушенията на конституцията от страна на правителството на ФИДЕС.