Мая Манолова: Без промени в изборното законодателство изборите ще са безсмислени

Дек 21, 2011 Новини БСП 0 1221

  Нужни са промени в изборното законодателство

 

Нужни са промени в изборното законодателство. Без тях следващите избори ще бъдат безсмислени. Това заяви депутатът от ПГКБ Мая Манолова след срещата на депутати от ПГКБ с докладчика на Комисията по мониторинг на ПАСЕ Лука Волонте. „Има много страшни неща в Изборния кодекс, които ще се излеят в контролиран и купен вот, от който резултатите няма да са в полза на демокрацията и на хората", изтъкна Манолова. Според нея именно изборните правила са коренът на фалшифицираните и нечестни избори, на които бяхме свидетели тази есен. Манолова изрази опасенията си от манипулации на следващия вот и напомни, че на следващите избори ще се гласува с отделни бюлетини и няма да има интегрална бюлетина. Според депутата от левицата, за да бъдат направени промени в изборното законодателство, е необходим граждански и политически натиск върху мнозинството.

„Главният проблем, на който трябва да обърнем внимание е състоянието на обществото и възможността на хората да гласуват свободно", отбеляза депутатът от ПГКБ Янаки Стоилов. Според него освен на разпоредбите на Изборния кодекс, трябва да се обърне внимание на засилващите се икономически, административни и корпоративни зависимости, които влияят върху свободата на изборите и върху вота на българските граждани. По отношение на корупцията Стоилов отбеляза, че първоначално изразената воля от правителството не е намерила достатъчно потвърждение и даде пример с възлагането на обществени поръчки на държавно и на общинско ниво, където има редица проблеми.

„По отношение на резолюцията на ПАСЕ, за последните година и половина - две, няма особен напредък", коментира зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. От левицата напомниха, че през следващата година предстои да бъдат обсъден и приет следващ доклад в хода на постмониторинговия диалог с България.