Предложенията на Европейския съвет не решават проблемите на кризата

Дек 20, 2011 Новини БСП 0 1249

  Сергей Станишев: Само нов парламент може да промени политическото статукво в България     Не е ясно каква позиция е защитавало правителството на ГЕРБ, какви ангажименти е поело и какви ще са последиците за българските граждани след заседанието на Европейския съвет от 9 декември

 

Сергей Станишев: Само нов парламент може да промени политическото статукво в България

 

 

Не е ясно каква позиция е защитавало правителството на ГЕРБ, какви ангажименти е поело и какви ще са последиците за българските граждани след заседанието на Европейския съвет от 9 декември. С такава позиция излезе БСП след днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията. Президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев изрази възмущението си от липсата на ясна и категорична позиция на България след заседанието на Европейския съвет, както и от отказа на правителството да информира институциите. Той определи като отбиване на номера появата на министър Николай Младенов в парламента. От левицата изразиха безпокойството си от липсата на ясна позиция на българското правителство по основните предложения, включени в бъдещото междуправителствено споразумение. „Пактът не е достатъчен, за да се върне доверието в Еврото. Важно е да отстояваме националните интереси", изтъкна Атанас Папаризов, председател на Съвета на НС на БСП по европейските въпроси и управлението на европейските фондове. Депутатът от ПГКБ и председател на Съвета по бюджет и финанси Румен Овчаров изрази недоумение, защото България иска де се присъедини към пакт, в който на практика страната ни отказва да участва. Той попита каква е логиката България да държи 90% от валутния си резерв в европейски банки, но не иска да отдели средства, за да спаси тези банки.

Сергей Станишев изтъкна, че предложенията, направени на Европейския съвет, не решават проблемите на кризата. По думите му са нужни задълбочени и мащабни мерки, които да гарантират стабилността на Еврозоната. Лидерът на БСП беше категоричен, че само мерки за фискалната политика не решават кризата, а е необходимо да се гарантира икономически растеж и да се създават работни места. Станишев изтъкна, че еврооблигациите са добър инструмент за инвестиции, а въвеждането на данък върху финансовите транзакции ще донесе допълнителни около 250 млрд.евро. Според лидера на БСП е важно да се създаде независима европейска рейтингова агенция. Той смята, че основната отговорност за стабилността на Еврозоната е на ЕС, а използването на МВФ е крайна мярка за страните с много сериозни проблеми. „Необходимо е задълбочаването на интеграцията в областта на финансовата политика в ЕС", каза още Станишев. Той изтъкна, че е опасно разделянето на ЕС на две скорости, тъй като има риск България да стане периферна страна. Лидерът на БСП добави, че социалистите ще инициират широка дискусия по темата през февруари.

Динамична и тежка за България - такава оценка даде лидерът на БСП Сергей Станишев за отминаващата 2011 година. Като централно за годината събитие той определи провелите се президентски и местни избори. Станишев изтъкна, че в България не е имало толкова нечестни, недемократични и пълни с фалшификации избори. „За тях отговорност носи ГЕРБ и лично Цветан Цветанов", заяви лидерът на социалистите. Станишев призова Бойко Борисов да си припомни предизборните обещания за увеличение на доходите и на пенсиите. Той изтъкна, че вина за задълбочаването на кризата носи именно ГЕРБ - те поощряват монополите, унищожават малкия и среден бизнес, а в бюджета за догодина не предвиждат източници на растеж. От левицата напомниха, че от 2008г. до сега преките чуждестранни инвестиции са намалели 10 пъти. „Никой не проявява интерес към България", възмути се Румен Овчаров. Той напомни за оттеглянето от страната на големи компании като RWE, E.ON и Енел. „Няма никаква икономическа логика в това, което прави правителството. Поведението му е неадекватно", отбеляза Овчаров. Той прогнозира нерадостна 2011г.

Сергей Станишев изтъкна, че през изминалата година БСП издържа на безпрецедентния натиск и се очерта като категорична опозиция и основна алтернатива на ГЕРБ. Председателят на партията отбеляза, че БСП ще продължи да води политика в защита на правата на хората и на социалния характер на държавата. Социалистите категорично ще се противопоставят на антисоциалната и антидемократичната политика на ГЕРБ, както и на стремежа държавни активи да се продават на безценица. „Само нов парламент може да промени политическото статукво", категоричен беше Станишев.