С. Станишев: „Засилката” за нов мандат на ГЕРБ е твърде пресилена

Дек 19, 2011 Новини БСП 0 1549

  „Засилката" на ГЕРБ за нов мандат е твърде пресилена, заяви днес президентът на ПЕС и лидер на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Градския съвет на БСП Варна

 

„Засилката" на ГЕРБ за нов мандат е твърде пресилена, заяви днес президентът на ПЕС и лидер на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Градския съвет на БСП Варна. Станишев сподели, че състоянието на страната след изборите всъщност е показало истинското лице на ГЕРБ. „Те се отметнаха от всичките си предизборни обещания, защото нито един българин не е гласувал за шоковото вдигане на пенсионната възраст, земеделците не са искали орязване на средствата в сектора, а българските железничари не са гласували за приватизация на товарни превози", отбеляза лидерът на БСП и обясни, че това действие на управляващите е било предварително планирана измама по отношение на всички българи. Според него измамата се простира във всички сектори на работа на държавата. Освен пенсионната възраст, Сергей Станишев даде за пример предстоящата ликвидация на БДЖ и орязването на земеделските субсидии. „Българските земеделци не гласуваха за това да им бъдат орязани субсидиите с 240 млн. лв. - те бяха измамени още на следващия ден след изборите", възмути се Сергей Станишев.

Президентът на ПЕС припомни, че дори в секторите в които се е смятало, че ГЕРБ са силни, е налице явен провал. „Всеки ден има нови изгорели коли и това отразява състоянието на безпомощност на управляващите", изтъкна Сергей Станишев. Според него не е изключено в страната да се проведат предсрочни парламентарни избори - инициирани от ГЕРБ, заради управленското им безсилие и невъзможността им да се справят със ситуацията.

Лидерът на БСП сподели, че е налице ясна тенденция за икономически и социален упадък във Варна през последната една година. „Ситуацията във Варна не е никак добра, а общинската управа бездейства. Аз не виждам никаква активност от страна на кмета да работи за решаването на основните проблеми на варненци", подчерта Сергей Станишев и обясни, че основен проблем в града е безработицата. Той припомни, че дълги години Варна е била икономически активен град, но заради влошената икономическа ситуация варненци живеят все по трудно. „Сега във Варна, все повече хора трудно свързват двата края, но вместо спешни мерки, за подпомагане на хората, не се прави нищо. Явно отпускарският период на Кирил Йорданов продължава", подчерта Сергей Станишев.

Сергей Станишев определи като ловък политически трик на управляващите  кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.,. „Преди изборите имаше много пищни и ангажиращи обещания. В момента варненски депутат, вместо да лобира и да се ангажира с развитието на града, предлага Варна да стане съдружник на София за Европейска столица на културата", разкри Станишев и допълни, че базата, която евентуално ще приеме културните дейци през 2019 г. е в плачевно състояние, а никой от управата на града или държавата не прави нищо за нейната реконструкция или изграждането на нови обекти.

Лидерът на БСП бе категоричен, че във варненския общински съвет БСП е ясна и категорична опозиция, която прави конкретни предложения за подобрение на социалния и икономическия облик на града. Сергей Станишев определи като груба грешка даването на концесия на пристанище Варна. „Това  ще бъде пагубно не само за града и за работните места на варненци, но и за цялостното развитие на Варна", категоричен бе Сергей Станишев.

Председателят на Градския съвет на БСП Варна Борислав Гуцанов обяви, че на следващата сесия на ОбС- Варна социалистите ще внесат искане за провеждане на референдум за забрана на проучванията и добива на шистов газ.