Ангел Найденов: Колосална изборна манипулация донесе 700 000 недействителни бюлетини на първия тур на изборите

Дек 19, 2011 Новини БСП 0 1354

  Над 400 000 граждани са попаднали в забранителните списъци, а на първия тур имаше 700 000 недействителни бюлетини, заяви зам

 

Над 400 000 граждани са попаднали в забранителните списъци, а на първия тур имаше 700 000 недействителни бюлетини, заяви зам.- председателят на ПГКБ Ангел Найденов на кръглата маса  „Избори 2011 в България - дефектите на демокрацията", организирана от Института за социална интеграция и Института за модерна политика. Според Найденов оценките за изминалите избори се разделят полярно- от едната страна са управляващите, които смятат, че всичко е било наред и всички останали, които виждат нарушенията. „Истината е, че тези избори бяха най-зле организираните и най-лошо проведените за последните 22 години. За тях можем да кажем още, че бяха нечестни и манипулирани, а гордостта на ГЕРБ - Изборният кодекс се провали напълно",  обобщи Ангел Найденов. Според него кодексът не само не е спрял изборния туризъм, а напротив- дал е възможност да се развихри колосална изборна манипулация. „155 000 души са сменили адресната си регистрация преди изборите. От тях 98 000 са гласували по новия си адрес. Представете си за какво  преселение става дума", припомни Найденов и добави, че само БСП и коалиционните й партньори са подали над 1000 жалби за изборни нарушения.

Ангел Найденов коментира и решението на КС за отхвърляне на искането за касиране на изборните резултати. Според зам.- председателя на ПГКБ  КС е избрал удобството пред възможността да провери всички сигнали за изборни нарушения.

„Колко човека бяха изключени от списъците в резултат на изборни престъпления?", попита реторично депутатът от ПГКБ Мая Манолова, като припомни, че на този въпрос и до днес няма еднозначен отговор от страна на институциите. Манолова отбеляза, че няма никаква яснота или движение по сигналите за купуване на гласове, напротив- налице е натиск върху хората, подали сигналите. „Страх и принуда, на това бяха подложени всички български граждани", обобщи депутатът от БСП. Коментирайки Изборния кодекс Мая Манолова сподели, че управляващите са надминали себе си при създаването му. „Вярно е, че емблемата на 41 НС е некомпетентността, но при кодекса „Фидосова" управляващите надминаха себе си, като създадоха най-некадърните правила, които могат да бъдат създадени", възмути се Мая Манолова.

Според Борислав Цеков, директор на Института за модерна политика, „Избори 2011" са били морално нелегитимни и заради бройката на недействителните бюлетини. Според него те са били третата политическа сила на изминалите избори. „Ако ще сравняваме, да вземам за пример Бразилия, където при 30 милиона избиратели на изборите миналата година - недействителните бюлетини са били едва 6", припомни Цеков и се обяви за модернизиране на изборният процес в България.

Според председателя на УС на Института за социална интеграция Катя Колева медиите и неправителствените организации трябва да се обединят, за да защитят демокрацията в България. „След изборите все по-често започваме да си задаваме въпроса демокрацията в опасност ли е?", сподели Колева и обясни, че общият извод от „Избори 2011" говори за много нарушения и арогантно отношение от страна на държавата. „А държавата не е някакво чуждо тяло, напротив - държавата сме всички ние", допълни още Колева.

Всички в ЕС са много наясно какво се случи в България. Въпреки че нямаше официално изявление от ЕНП, аз знам, че на премиера Борисов е било обърнато сериозно внимание по повод проведените избори. Това заяви българският евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в ЕП Кристиан Вигенин. Той изказа притеснението си от факта, че ЕНП не са излезли с официално становище за проведените в България „Избори 2011". „Иначе, ЕНП са изключително стриктни по отношение на провеждането на избори, които не се печелят от партии от тяхното политическо семейство и дори за много по-малки нарушения те повдигат основателни въпроси", коментира Вигенин. Той определи като безпрецедентен в Европа и факта, че министърът на вътрешните работи е бил шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.