Кристиан Вигенин: ЕНП е в дълг пред България заради мълчанието за изборните нарушения

Дек 16, 2011 Новини БСП 0 1209

  Михаил Миков: Избори 2011 трябва да бъдат  внимателно прочетен урок за българското общество            Европейската народна партия е в дълг пред България заради мълчаливото съгласие за организираните от ГЕРБ и премиера Борисов избори 2011

 

Михаил Миков: Избори 2011 трябва да бъдат  внимателно прочетен урок за българското общество

 

         Европейската народна партия е в дълг пред България заради мълчаливото съгласие за организираните от ГЕРБ и премиера Борисов избори 2011. Това заяви българският евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в ЕП Кристиан Вигенин на кръгла маса на тема „Партийно противопоставяне и етническа толерантност: Избори 2011 - отстъпление от европейските демократични ценности". Организатори на събитието са българските евродепутати Кристиан Вигенин и Метин Казак от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

Вигенин отбеляза, че въпреки факта, че някои членове на ЕНП не са одобрявали направеното от ГЕРБ, никой от тях не е имал смелостта да стане и да каже „Така не може. Така не може да се правят избори в една демократична държава - държава член на ЕС". Кристиан Вигенин изтъкна, че това не е единичен случай в Европа, давайки за пример страни като Унгария и Румъния. „Нещо повече, тактиката използвана в България на последните избори се готви за предстоящите избори в Румъния", допълни още Вигенин.

„В последните години политиката в България стана различна. Политика, която цели победа на всяка цена, а спирачките против такъв тип политика станаха още по-сложни", отбеляза Кристиан Вигенин и добави, че точно заради това Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в ЕП създава екип за мониторинг на избори, който ще има за цел да следи за провеждането на изборите във всички европейски държави. Вигенин определи като наистина невероятен фактът, че ГЕРБ сложи начело на своя щаб вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според евродепутата това е нещо, което не може да се случи в нито една друга европейска страна. Кристиан Вигенин даде за пример още изборите в Армения, където след като председателят на Народното събрание е бил номиниран да води предизборния щаб на своята партия - той подава оставка като председател  6 месеца преди изборите. „Говорим за председателя на НС, а какво остава за министъра на вътрешните работи", възмути се Вигенин.

„Всичко, което се случи на тези избори трябва да бъде един урок, който трябва внимателно да бъде прочетен от българското общество", заяви зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков, обобщавайки фактите за изборните нарушения. Според Миков авторитетът на Конституционния съд не се издигна след решението му за отхвърлянето на искането за касиране на президентските избори. Според депутата от левицата има констатации, които не само не увеличават, а напротив- принизяват авторитета на институцията. Михаил Миков счита, че съдът се е уплашил да събере повече факти, които да докажат по безспорен начин тежестта на изборните нарушения. Той допълни, че в мотивите има деликатни формулировки, свързани с грешки и пропуски.

Зам.- председателят на ПГКБ припомни, че на КС не са били предоставени безспорните факти от различните институции- за пример Миков отбеляза, че КС е получило от ЦИК само образец на бюлетината, но не и бюлетините, с които е гласувано. По отношение на т.н. „забранителни списъци" Михаил Миков заяви, че КС прави некоректна констатация, че не става въпрос за противоконституционно отнемане на права. „Убеден съм, че тепърва ще има множество искове срещу държавата за вреди нанесени от отнемане на избирателното право", отбеляза още Миков.

„Това бяха едни изключително тежки избори. На практика това бяха най-лошо организираните, най-манипулираните, най-купените избори и най-нечестните избори за последните 20 години преход", изтъкна в изказването си депутатът от ПГКБ Мая Манолова. Според нея не е нормално два месеца след изборите нито една институция да не може да отговори колко избиратели са включени неправомерно в забранителните списъци. „Дали става дума за мистерия, за административна грешка или просто за една колосална манипулация, която беше внимателно организирана от управляващите?", попита Манолова и отбеляза, че няма как да се обясни, че дори хора, които не са напускали страната са били изключени от тях. Мая Манолова каза още, че дори за втория тур на изборите не е дадена възможност на десетки хиляди българи да бъдат допуснати до гласуване, след като е установено, че напълно неоснователно са били изключени от избирателните списъци. Според депутата от БСП е изключително странен и фактът, че въпреки разяснителната кампания, струвала на държавата ни 200 000 лева, е имало хиляди български граждани, които не са били информирани и са изпуснали регламентираните от държавата срокове.