Сергей Станишев: Заради експериментите на ГЕРБ никой в България не може да планира живота си

Дек 16, 2011 Новини БСП 0 963

  Драгомир Стойнев: Нищо не налага в този момент вдигането на стажа и на възрастта за пенсиониране     Това, което се прави не е никаква реформа на пенсионната система, а просто един експеримент

 

Драгомир Стойнев: Нищо не налага в този момент вдигането на стажа и на възрастта за пенсиониране

 

 

Това, което се прави не е никаква реформа на пенсионната система, а просто един експеримент. Правителството е непредсказуемо и никой в България не може да планира живота си. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев по време на дебатите по президентското вето върху Закона за бюджета на ДОО за 2012г. Станишев напомни, че вече трета година няма индексация на пенсиите, събираемостта спада. „Оттам идват експерименти като т.нар. поредна пенсионна реформа", отбеляза лидерът на БСП.

„Нищо не налага в този момент вдигането на стажа и на възрастта. Нещо повече - България има едни от най- тежките условия за пенсиониране в целия Европейски съюз", заяви депутатът от ПГКБ и председател на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев. Той обясни на мнозинството от ГЕРБ, че за да бъде успешна, една реформа трябва да има обществена и политическа подкрепа. В случая обаче нито една политическа партия не застава зад реформата. Липсва и обществената подкрепа - огромна вълна от социално напрежение заля страната, а граждани вече освиркват премиера. „Народът не желае тези промени", изтъкна Стойнев.

Според депутата от левицата целта на управляващите е да ограничат правото на хората да придобият пенсия и да намалят времето, през което те  могат да я получават. „Колкото по- малко пенсионери и колкото по- малки пенсии, толкова по- добре за ГЕРБ", обобщи Стойнев. Той напомни, че мнозинството се отказа от осъвременяването на пенсиите и не пожела да запази швейцарското правило. „Бедността е гарантирана от ГЕРБ", заяви депутатът и отбеляза, че неслучайно Европа сочи България като държавата, в която има най- голям риск да изпаднеш в бедност и в мизерия. „ГЕРБ се превърна в машина, която произвежда безработни", каза още Драгомир Стойнев.

Депутатът изрази несъгласието на Коалиция за България и с увеличаването на периодите, върху които се изчисляват обезщетенията. Драгомир Стойнев се възмути от опитите на управляващите да пестят пари от обезщетенията при бременност и раждане, от болничните и от безработицата. „На ден печелите по 2лв. от всяка българска майка", обърна се той към мнозинството. Стойнев беше категоричен, че БСП не подкрепя решения, които отнемат социални права.

Емилия Масларова изтъкна, че върнатият от президента закон ограничава правата на осигурените граждани и грубо нарушава принципите на солидарност, справедливост и доверие. Разклатеното доверие в пенсионната система води след себе си тежки последствия. Ефектът от ограничаването на правата на осигурените в цяла България ще бъде близо 50 000 по- малко осигурени  в пенсионната система.

Масларова изтъкна, че заради отмяната на швейцарското правило пенсионерите губят между 15 и 70 лв. в зависимост от размера на пенсията си. Същевременно заради задържането на обезщетенията за отпуск по бременност и раждане от 1 септември  2011г. до 1 май 2012г. всеки месец осигурената майка ще взима по 30 лв. по- малко, а след това - по 50лв. по- малко. Депутатът от левицата отбеляза, че новият начин на заплащане на болничните наистина намали броят им, но нацията ни стана по- болна. „Никой не смее да си вземе болничен лист при тези репресивни мерки от страна на управляващите", заяви Масларова. По думите й няма страна в ЕС, в която за кратко време толкова стръмно се увеличава възрастта и осигурителният принос. Според депутата от левицата при условия на срив на икономиката и ръст на безработицата трябва да се вземат мерки за пълнене на приходната част, а не само за свиване на разходите.

Янаки Стоилов отбеляза, че в политиката е нужна последователност и откритост - и по тази причина още преди изборите управляващите трябваше да застанат с истинското си лице пред хората. Петър Курумбашев с ирония предложи както БНБ всеки ден публикува курса на долара, така да се обявява и пенсионната възраст за деня.