Любен Корнезов: Подписът на Бойко Борисов не струва нищо

Дек 16, 2011 Новини БСП 0 1387

  52 депутати подписаха искането до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни разпоредбите в Закона за бюджета на ДОО, параграф 18

 

52 депутати подписаха искането до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни разпоредбите в Закона за бюджета на ДОО, параграф 18. Това обяви депутатът от ПГКБ Любен Корнезов в парламента. „Сезираме Конституционния съд, защото има груби нарушения на редица текстове от българската Конституция", обясни той. По думите му са налице и противоречия с Конвенция 102 на Международната организация на труда. От опозицията припомниха, че Законът за бюджета на ДОО беше внесен в Народното събрание на 2 ноември, а по закон бюджетните закони за следващата година трябва да бъдат внесени до края на октомври. Наред с това  между двете четения се внасят съществени промени на предложения законопроект. Друга нередност опозицията открива в това, че Законът за бюджета на ДОО е определен в рамките на следващата година, а се правят промени за години напред. „Надяваме се Конституционният съд бързо да образува делото, да се произнесе и да уважи нашето искане", добави депутатът от левицата.

Любен Корнезов припомни, че подписът на Бойко Борисов стои под Национално споразумение за стратегия за стабилизация на ДОО и за усъвършенстване на пенсионната реформа. В него се посочва, че от 1 януари 2021г. нараства възрастта за пенсиониране. Същевременно между първо и второ четене група депутати от ГЕРБ извършват „законодателна шмекерия". „Внасят промяна не на Закона за ДОО, а промяна чрез този закон на Кодекса за социално осигуряване под лозунга на някаква си пенсионна реформа", заяви Корнезов и направи извода: „Подписът на Бойко Борисов не струва нищо. Променя се като ветропоказател".