Вместо да спрат сивата икономика, управляващите ликвидират каквато и да е икономика

Дек 15, 2011 Новини БСП 0 1135

  Вместо да спрат сивата икономика, управляващите ликвидират каквато и да е икономика

 

Вместо да спрат сивата икономика, управляващите ликвидират каквато и да е икономика. Това заяви депутатът от ПГКБ Мая Манолова, след като председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова предложи промени в Кодекса на труда, които дават право на Националната агенция по приходите, освен Инспекцията по труда, да проверява дали работниците имат сключен трудов договор. Манолова попита кое точно налага промените - дали защото Инспекцията по труда не си върши работата, или идеята е максимален брой контролни органи да установяват едни и същи нарушения, да налагат паралелни санкции, с което да се увеличава натискът върху и без това изнемогващия бизнес.

Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков настоя финансовият министър Симеон Дянков да обясни защо се налага данъчните да дублират функциите на инспекторите по труда. Миков допусна, че може да се стигне до случай, при който два контролни органа да имат различни констатации по един и същи казус. „Министър Дянков трябва да дойде тук и да каже дали НАП има капацитет да извърши тази дейност, защото ако е така, трябва да измислим да закрием Инспекцията по труда, след като тя не функционира", предложи Миков.

След реакцията на ПГКБ депутатите отхвърлиха идеята на Менда Стоянова НАП да проверява работниците и служителите за трудов договор, а в последствие председателката на бюджетната комисия сама оттегли всички свои предложения.