Сергей Станишев: Борисов да убеди ЕНП да се създаде независима Европейска кредитна агенция

Дек 14, 2011 Новини БСП 0 1146

Надявам се Бойко Борисов да успее да убеди колегите си от ЕНП да подкрепят идеята на европейските социалисти да се създаде независима Европейска кредитна агенция

Надявам се Бойко Борисов да успее да убеди колегите си от ЕНП да подкрепят идеята на европейските социалисти да се създаде независима Европейска кредитна агенция. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, след като днес Бойко Борисов на практика подкрепи идеята на европейската левица да се създаде независима кредитна агенция. Още преди около месец, след като беше избран за президент на ПЕС, Сергей Станишев формулира приоритетите на европейските социалисти и мерките, които те предлагат, за да преодолее Европа кризата. Сред предложенията на левицата е именно създаването на агенция, с което да се възстанови демократичния контрол върху взимането на икономическите решения. Според лидера на БСП е важно да се прекрати доминирането на кредитните агенции над европейските правителства. „Без ясни критерии еврото ще бъде поставено на колене", коментира Станишев. По думите му е наложителна регулацията върху кредитните агенции, защото подходът им е безотговорен, съсипва страни и човешки животи.

Според лидера на БСП е много важно да не се допусне финансовите пазари да играят политическа роля. Друго предложение на европейските социалисти в подкрепа на приходната част на европейския бюджет е въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Левицата вече предложи да се издават и еврооблигации. Според президента на ПЕС е нужно да се разшири ролята на Европейската централна банка, както и да се създаде план за заетост и растеж. Станишев изтъкна, че мерките, които предлагат от ПЕС са ясна алтернатива на десницата, отговарят на нуждите на хората и трябва да започнат да се прилагат колкото се може по- скоро.