Сергей Станишев: В Европа има дефицит на демократичност при взимането на решения

Дек 14, 2011 Новини БСП 0 1170

  В Европа има дефицит по отношение на демократичността при взимането на решения

 

В Европа има дефицит по отношение на демократичността при взимането на решения. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в Русе. Пред студентите от Русенския университет той изнесе лекция на тема: „Европа и кризата". Според президента на ПЕС не може лидерите на съответните политически партии да налагат своите решения на Общността. По думите на Станишев групирането на държавните в рамките на ЕС разбива Общността и игнорира ролята на европейските институции. Лидерът на БСП изтъкна, че България трябва да излезе с ясна позиция по този въпрос.

По отношение на кризата Станишев напомни, че през 2008г. и началото на 2009г. имаше обща воля за противодействие чрез координирани и целенасочени действия. Имаше стимули за фирмите и подкрепа за гражданите. Лидерът на БСП отбеляза, че през последните две години мерките са само във финансовата сфера, което не е достатъчно и решенията се взимат много мудно. Станишев коментира, че финансовата дисциплина не е достатъчна и европейските социалисти предлагат редица мерки за преодоляване на кризата. Сред тях са - създаване на Европейска кредитна агенция, разширяване ролята на Европейската централна банка, въвеждане на данък върху финансовите транзакции, издаване на еврооблигации.

По- късно през деня Сергей Станишев се срещна с ректора на университета проф. Христо Белоев, който го поздрави за избирането му за президент на ПЕС. Станишев отбеляза, че високият пост е огромна лична чест, но и предимство за България. Лидерът на БСП присъства и на тържеството по случай 115-годишнината на Русенската партийна организация.