БСП подготвя мотивите до Конституционния съд заради промените в пенсионната система

Дек 13, 2011 Новини БСП 0 1465

Сергей Станишев: ГЕРБ направи фалшива пенсионна реформа     БСП подготвя мотивите за жалба до Конституционния съд по отношение на промените в пенсионната система

Сергей Станишев: ГЕРБ направи фалшива пенсионна реформа

 

 

БСП подготвя мотивите за жалба до Конституционния съд по отношение на промените в пенсионната система. Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той поясни, че социалистите са готови да се обърнат към съда, ако ветото на президента бъде преодоляно в парламента. Станишев определи като фалшива пенсионната реформа на правителството и напомни за уверенията на ГЕРБ от преди година, че вече са направили най-добрата реформа. „Няма как да приемем такава реформа, която се провежда на гърба на хората", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че управляващите не предлагат цялостното виждане за системата и не търсят възможности за увеличаване на приходната част. Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов определи решенията на мнозинството като социално неприемливи и отбеляза, че липсват ясни финансови разчети. Според Найденов основание на социалистите да се обърнат към КС е внасянето на предложенията на мнозинството между първо и второ четене. Друга нередност според него е, че с промени в бюджета на ДОО се променят текстове от КСО.

По повод бюджета за 2012г. социалистите напомниха, че той беше приет от парламента на тъмно и без сериозна дискусия заради мълчанието на мнозинството. Сергей Станишев изрази разочарованието си, че за пореден път управляващите не пожелаха да чуят аргументите на опозицията. „Имаше пълен отказ от страна на управляващите, включително от Симеон Дянков да защитават собствените си предложения в пленарна зала", възмути се и Ангел Найденов.  Той даде пример с дебатите около приемането на бюджета на ДОО. Те продължиха 10 часа и 30 минути, като депутатите от ПГКБ са направили 55 изказвания, а депутатите от ГЕРБ имат едва 3. „Зад това стои политика на натиск, политика на инат", коментира Найденов. По думите му тази политика е опасна, защото не става ясно какви са плановете на  управляващите и хората и бизнеса трудно могат да планират живота си занапред. Сергей Станишев прогнозира още, че резултатите от бюджет 2012г. ще бъдат лоши, също както се случи с Избирателния кодекс. „Очаквам Бойко Борисов да отправи благодарност към мен лично и към предишното правителство", добави лидерът на БСП и напомни, че Борисов получи като наследство един от най- ниски дългове в целия ЕС и фискален резерв от 8,2 млрд.лв.

Станишев изрази възмущението си от безобразното отношение на Бойко Борисов към парламента преди провеждането на Европейския съвет и отказът му да информира депутатите каква позиция ще защитава. Лидерът на БСП коментира, че решенията на Европейския съвет водят Европа в погрешна посока, защото те не могат да решат въпросите за излизането от кризата, за растежа, работните места и за стабилността на Еврозоната. Според Станишев междуправителственият подход създава рискове за България, защото подкопава цялостта на ЕС. По думите му необходимите мерки са свързани с разширяването на ролята на ЕЦБ и издаването на еврооблигации. Важно според лидера на БСП е да не се допусне финансовите пазари да играят политическа роля. Станишев каза още, че социалистите няма как да подкрепят промени в Конституцията, които целят само фискални баланси. Това по думите му подкопава социалния характер на държавата и също така е абсурдно да има подобни текстове в Конституцията. Станишев изрази скептицизма си за възможността да бъде постигната национална позиция по въпроса, тъй като „господин Борисов винаги е господин „да" на това, което предложи госпожа Меркел".

„БСП ще се бори за максимални резултати на следващите избори", заяви Станишев в отговор на журналистически въпрос. Той изтъкна, че е важно социалистите да очертаят ясни червени линии - политики, от които няма да отстъпват и няма да влизат в безпринципни коалиции. Лидерът на БСП отбеляза, че партията вече две години е ясна и категорична опозиция на ГЕРБ. Станишев беше категоричен, че ГЕРБ вреди на България. Той добави, че политическата дейност на БСП е насочена към това как да се реорганизира така, че да преодолее ГЕРБ на парламентарните избори, независимо дали те са редовни, или предсрочни. „Националната задача на БСП е ГЕРБ да бъдат свалени от власт", заяви Станишев и добави, че политиката на БСП не може да бъде функция на личните планове на който и да било от политиците в БСП или в лявото.

По повод отказа на управляващите от петролопровода „Бургас - Александруполис", Ангел Найденов коментира, че става дума за доброволен отказ на правителството от материализиране на геостратегическото положение на България. Той напомни, че ГЕРБ  нищо не са реализирали по отношение на енергийната сигурност и енергийната политика на България. Найденов напомни, че управлението на ГЕРБ до този момент струва на България 10 млрд.лв. - 6млрд.лв. от увеличаването на дълга и 4 млрд. лв. от изядения фискален резерв. „Очевидно за правителството не е много важно, че ще добави и неустойки от порядъка на 200 млн. до 1 млрд., за съжаление", коментира Ангел Найденов.