Драгомир Стойнев: Пенсионна реформа на тъмно? Няма начин!

Дек 08, 2011 Новини БСП 0 1659

Промените в българската пенсионна система не могат да се извършват на тъмно, далеч от очите на милионите българи, които тя директно засяга

Промените в българската пенсионна система не могат да се извършват на тъмно, далеч от очите на милионите българи, които тя директно засяга. Това заяви председателят на социалната комисия в Парламента и депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев по време на дебатите в Народно събрание вчера вечерта. Стойнев се възмути, след като управляващите се опитаха да претупат изключително важни предложения, като увеличаването на пенсионната възраст, минималната пенсия и минималният осигурителен доход. Според него управляващите нямат никаква идея какви параграфи приемат, а просто гласуват механично. „Едната ръка не знае какво прави другата, а камо ли да знае какво прави главата", обобщи ситуацията Драгомир Стойнев.

„Защо се увеличават само най-ниските пенсии, на хората с най-малък осигурителен принос, при положение, че системата е солидарна", попита риторично Драгомир Стойнев след като управляващите от ГЕРБ решиха, че пенсиите няма да се осъвременяват през 2012 г., но минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличен с 9 лева от 1 юни 2012 г.

„Стратегията е ясна - има пенсионер - има проблем, няма пенсионер - няма проблем", отбеляза зам.-председателят на ПГКБ Петър Димитров, коментирайки намерението на управляващите да вдигнат пенсионната възраст. Той припомни, че българският мъж живее средно до 69 г., а ще се пенсионира на 65 г. „Така ще се реши проблемът на НОИ", заяви още Димитров.

Точно преди полунощ обаче точно Петър Димитров предложи поименно преброяване на оцелелите до късния час депутати. Въпреки желанията на управляващите да приемат всички планувани от тях реформи в едно пленарно заседание, се оказа, че в залата присъстват едва 112 народни представители. Това принуди председателката на НС Цецка Цачева да прекрати заседанието.

По време на продължилото 15 часа заседание, стана ясно, че предложеното от Коалиция за България, ДПС и независими депутати размерът на сумата за отглеждане на малко дете да бъде обвързана с минималната работна заплата не беше прието от ГЕРБ. Отхвърлено бе и предложението за увеличаване на осигурителните вноски. „Богатите могат да бъдат по-солидарни в тази криза, поне като плащат по-големи осигурителни вноски", каза по темата Петър Курумбашев. Мнозинството не прие  идеята за ПГКБ за вдигане на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари и на 2900 лева от 1 май 2012г. Според социалистите по този начин държавата ще събере 122 милиона - така необходими на държавата приходи.