Сергей Станишев: Отговорност на ПЕС е да защити гражданите на Европа

Дек 07, 2011 Новини БСП 0 1396

ЕС трябва да даде ясен сигнал, че е общност от 27 държави, които заедно са посветени на една обща цел - благополучието на своите граждани Отговорността на нашето семейство е да защити гражданите на Европа, които всеки ден понасят на гърба си тежестите на кризата

ЕС трябва да даде ясен сигнал, че е общност от 27 държави, които заедно са посветени на една обща цел - благополучието на своите граждани

Отговорността на нашето семейство е да защити гражданите на Европа, които всеки ден понасят на гърба си тежестите на кризата. Това заяви президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев в Брюксел. Той представи пред Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите приоритетите си като лидер на европейските социалисти.

Като свой първи приоритет Сергей Станишев изтъкна справянето с кризата в Европа. „Хората в Европа са гневни, защото поглеждайки в огледалото, те виждат лицето на социална Европа, което е едно и също в София, Букурещ, Берлин или Париж", заяви президентът на ПЕС и добави: „В целия ЕС това лице поставя едни и същи въпроси - имам ли сигурност - за работата ми, за пенсията ми, за здравето ми, за образованието на децата ми?". Станишев изтъкна, че европейските социалисти предлагат надеждни и справедливи мерки за изход от кризата. „Те са ясна алтернатива на десницата, отговарят на нуждите на хората и трябва да се приложат още от днес", изтъкна лидерът на БСП. Той отбеляза, че едно от предложенията на левицата, е създаването на Европейска дългова агенция за издаване на евро облигации. ПЕС предлага да се въведе и европейски данък върху финансовите транзакции. Социалистите отстояват и идеята да се създаде независима Европейска кредитна агенция, с което да се възстанови демократичния контрол върху взимането на икономически решения. Според президента на ПЕС трябва да се изработи инвестиционен план за растеж и заетост. Като сериозен проблем Станишев посочи младежката безработица. Той изтъкна, че повече от 5 милиона млади хора в Европа са без работа - толкова колкото населението на цяла Дания например.

Станишев беше категоричен, че промяната на Договора за ЕС не е решение на неотложните проблеми на хората. По думите му ЕС има нужда от промяна на политиките, а не от промяна на договора. Според лидера на БСП предложението на "Меркози" е следствие на провала на тяхната политика. Станишев изтъкна провала на десните - по отношение на демократичните принципи, на управлението на икономиката, на баланса между фискалната стабилност и осигуряването на работни места, растеж и социална сигурност. „ЕС трябва да даде ясен сигнал, че е общност от 27 държави, които заедно са посветени на една обща цел - благополучието на своите граждани. Страните и правителствата трябва не просто да разбират това като задължение, но и да бъдат горди, че изпълняват този социален ангажимент", каза още Станишев. 

Втори приоритет за президента на ПЕС е защитата на демокрацията и нейните принципи. Станишев изтъкна, че Европа е не само в икономическата или социална криза, но и в криза на европейските ценности и идеали.  Той изрази тревогата си от разрушаването на усещането за общност, от липсата на самочувствие да бъдеш гражданин на Европа. „Трябва да върнем гражданите на кормилото на Европа", заяви Станишев. По думите му не трябва да се позволява повече на финансовите пазари да диктуват публичните политики, а политиката трябва да се върне в ръцете на хората, да бъде възстановен демократичният контрол в държавите и в Европа.

На следващо място президентът на ПЕС изтъкна ключовото значение на  връзката между ПЕС и Парламентарната група на Социалистите и Демократите. „Тя е важна за развитието на семейството на европейската левица", отбеляза Станишев. Той изтъкна, че ако европейските социалисти и социалдемократи искат гласът им да бъде чут от гражданите на Европа, трябва да говорят ясно и единно. Лидерът на БСП каза още, че партиите-членки на ПЕС трябва да работят заедно и да се подкрепят, за да печелят избори. „Ще подпомагаме нашите партии-членки по всякакъв начин", заяви президентът на ПЕС. По думите му продължава обновяването на дневния ред на европейските социалисти и изработването на документи, които представят визията им за прогресивните общества.

Приоритет за Сергей Станишев е и осигуряването на плавен преход до Конгреса на ПЕС в края на следващата година. Като президент на ПЕС той изтъкна, че не възприема поста формално, а ще даде всичко от себе си. „Това е предизвикателство, за което съм готов и ще си свърша работата", заяви Станишев. 

 

 

 

 

 

Изказване на Президента на ПЕС Сергей Станишев пред Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в ЕП

 

7 декември 2011 г., гр. Брюксел

 

В началото ми позволете да кажа каква чест е за мен да бъда избран за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Само преди три седмици имах възможността да говоря с вас като лидер на партия от България за изборите в страната. Сега идвам в едно различно, по-трудно качество. Напълно ми е ясно, че да поема поста от Пол Нируп Расмусен не е лесна задача, защото той беше начело на ПЕС почти осем години и наистина наложи ПЕС като европейска политическа партия и води ПЕС много успешно на европейската сцена. Бих искал да подчертая обаче, че за мен сътрудничеството между ПЕС като политическа партия и Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент е от съществено значение за общия ни успех, тъй като вие сте най-видимото лице на европейското социалистическо семейство и ежедневно работейки тук, в Европейския парламент, имате възможност наистина да заявявате нашата политика, да я свеждате до знанието на хората и да я разяснявате у дома, в своите страни, така че през следващата година ще очаквам с интерес тясното ни сътрудничество с Мартин Шулц, от месец януари той вече като председател на Европейския парламент, и следващия лидер на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Нуждаем се едни от други. Трябва да бъдем заедно, в противен случай всеки поотделно бихме били по-слаби.

Бих искал да споделя с вас петте основни приоритета, на които ще съсредоточа вниманието си през 2012 г.

Първо, да развием политическата си линия по отношение на кризата, понеже нашата линия е различна от тази на консерваторите и това бе ясно заявено от Пол Нируп Расмусен. И от позициите и инициативите на ПЕС, предприемани с подкрепата на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. И това не са само думи. Като започнем с идеите за данъка върху финансовите трансакции, аз благодаря на вашата група за разяснителната кампания, проведена навсякъде из Европа по този въпрос, за това какво представлява този данък и какво ще донесе на европейския бюджет. Аз смятам че данъкът е икономически осъществим и социално справедлив, и много важен, тъй като става ясно, че отначалото на кризата досега никой в Европейския съюз не посмя да изрази каквито и да било съмнения при спасяването на банките. В началото трилиони евро бяха изразходвани за това и беше правилно. Но след това станахме свидетели на едно отклонение, на един десен уклон и сега цялата политиката на европейските институции, на националните правителства - знаем, че те преобладават, консерваторите преобладават там - та цялата им политика е насочена към бюджетната дисциплина, към държавния дълг и балансираните бюджети. Тоест ограничителните мерки са единствената рецепта, единственото лекарство, което предлагат на гражданите на европейските страни и на Европейския съюз като цяло. Не това е нашият път.

Бих искал да кажа няколко думи впрочем по разискванията, които току-що проведохте за измененията на договора. Не е необходимо да се изменя договора, за да се промени политиката в Европа, за да се засвидетелства политическа воля еврото да бъде спасена и да бъде провеждана една последователна икономическа политика. И аз мисля тук няма нужда да убеждавам когото и да било от вас в това. Всъщност идеята за изменение на договора е поредната, така да се каже, „историческа", бих казал, идея за преодоляването на кризата. През последните две години имаше твърде много бавни малки решения, всички от които бяха наречени „исторически", за гарантиране стабилността на еврото, за опазване на еврозоната. Но нека ви напомня, че след завчера, когато германският канцлер и френският президент обявиха последното си предложение, не знам дали ще бъде последно преди Съвета тази седмица, какво стана? „Стандарт енд Пуърс" намалиха кредитния рейтинг на много стабилни европейски икономики. Ето това беше реакцията на пазара и значи, изменението на договора по никакъв начин няма да реши непосредствената задача за отправянето на категоричен политически сигнал, че всичко необходимо ще бъде направено, за да се гарантира стабилността на еврото и че има други начини. Това може да стане и по други начини, не непременно чрез изменение на Учредителния договор. Тези предложения не работят, защото ако ги приемем може би ще отворим кутията на Пандора. Така, значи в други ден, на 9-ти вероятно няма да има достатъчно министър-председатели, които да се противопоставят на Меркел и Саркози. Но след това те ще се върнат в столиците, нали, знам какво е, знам как се чувства човек когато е вътре в Съвета и когато излезе от Съвета, когато се върне у дома и когато трябва да обясни. И те ще трябва да обяснят на своите съграждани, че всички тези изменения на договора ще доведат до намаляване ролята и бюджетните правомощия на националните парламенти до налагането на автоматични санкции, до нови специфични правомощия на Съда на европейските общности и всичко това така или иначе ще трябва да бъде платено от хората. И хората ще попитат: „Добре, вие какво направихте да защитите нашия интерес? Носите ни само лоши новини, къде са решенията на Европейския съюз за излизането от кризата, за растеж и заетост, за нашите доходи?" Ето от това се интересуват хората. Те не са запознати с нюансите, с това кой протокол по какъв начин ще се промени, каква е разликата между изменение на договора, каква и видоизменението на договора, как действа един европейски конвент, колко време ще отнеме. И европейските граждани, и европейските пазари искат друго - те искат ясен политически сигнал, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се гарантира стабилността на евро-зоната, и че този кошмар, който продължава вече две години най-накрая ще бъде разсеян.

Нашето категорично убеждение като политическо семейство е, че на всичко това може да се сложи край само чрез съчетание от бюджетна отговорност и инвестиционен план, който да стимулира създаването на работни места, на растеж, зелен при това, екологосъобразен растеж, който ще придаде и по-голяма конкурентоспособност на съюза и който ще придаде социален характер на ЕС. Без този баланс дори ограничителните мерки ще имат краткосрочен ефект. Ако не се даде възможност на икономиката да заработи и да дава приходи на бюджета, всички други мерки ще доведат до повторение на проблемите след година-две. И за нас от съществено значение, според мен, е да очертаем различията, алтернативите - има всякакви идеи - идеи за евро облигации, за нови правомощия на Европейска централна банка в кризата, за инвестиционни планове, които да бъдат и европейски, национални и добре координирани, както впрочем се възнамеряваше през 2008 и 2009 г. в началото на кризата.

И казвам всичко това защо? Защото без ясно да посочим каква е разликата между нашия подход и подхода на консерваторите няма да си върнем доверието на хората. Ако хората не видят в нас, в партиите-членки на ПЕС алтернатива, те ще потърсят алтернатива някъде другаде. Очевидно не чак толкова сред консерваторите, но има други рискове и ние трябва добре да си даваме сметка за тях.

Бих искал да подчертая, че следващата година ще насочим вниманието си също така върху безработица сред младежите. Това е един от основните проблеми в Европа - близо 6 милиона младежи в Европа са безработни и заедно с ЕКОСИ, ПЕС ще проведе кампания с редица конкретни инициативи.

Вторият мой приоритет ще бъде демокрацията, тъй като нашите демократични стандарти са поставени под натиск, под натиск и на европейско ниво и в отделните държави-членки. Вижте колко абсурдно е сегашното положение. Двама държавни правителствени ръководители налагат на целия Европейски съвет, на всички европейски институции своите мнения и всеки казва: „Да, трябва да съдействаме защото да, госпожа Меркел може и да е допуснала някои и други грешки, но не можем просто да я оставим така пред собствените й избиратели. Тя трябва по някакъв начин да им угоди." За нея, за госпожа Меркел според мен, главен приоритет са вътрешнополитическите й проблеми и стабилността на управляващата в Германия коалиция. Междувременно европейската легитимност е подронена, налице е стабилна тенденция на подмяна на общностния метод с двустранни споразумения, които след това биват налагани на всички останали. И аз бих казал, че за мен всяка идея, която би довела до разцепления в Европейския съюз, до различни зони, скорости и кръгове е опасна. Опасна за нашия европейски проект и би подронила наистина основите на нашия Европейски съюз.

На Конвента на ПЕС също споменах това, изправени сме пред проблеми за демокрацията в няколко държави, основно новите страни-членки - Румъния, Унгария, България, други страни, и ПЕС трябва да бъде категорично ясна по този въпрос. Демокрацията не се дава веднъж завинаги. Произвеждат се свободни избори и ето на имаме демокрация. Не, демокрацията е постоянна битка и аз смятам, че ПЕС трябва ясно да се противопоставя на всяко нарушаване на демократичните права - и на национално, и на европейско равнище.

На трето място изборите през 2012 г. Предстоят много важни парламентарни избори в Гърция, в Словакия, президентски избори във Франция, които са решаващи за бъдещето на Европа. В Литва, в Румъния ще има избори. Вероятно и в други страни, тъй като политическите процеси са много динамични и политическата обстановка е твърде нестабилна. Може да има предсрочни избори в Италия или пък в Германия и Европейската социалистическа партия, и Групата на социалистите и демократите в парламента ще бъдат силни само ако са силни в националните парламенти и правителства. Ако спечелим доверието на гражданите в нашите държави. Затова мой основен приоритет ще бъде да оказвам съдействие на колегите със всичко, на което лично аз и ние като политическо семейство сме способни, за да може другарите в различните страни, за да се поздравят с изборна победа. Защото само тогава можем да приложим нашите идеи на национално и европейско ниво. Трябва да има връзка между политиката на местно, национално и на европейско равнище. Само тогава бихме могли да променим тенденциите в Европа. И тези избори ще бъдат от огромно значение.

На четвърто място за мен като приоритет ще бъде новата фаза на Програмата за обновление. Току-що изработихме Декларация за принципите, преосмисляща основните ценности, които не са се променили, но все пак светът коренно се промени. Тази година ще продължим да работим по програмата си за 2013 г. И мисля, че на следващия конгрес на ПЕС края на септември догодина ще трябва да насочим вниманието към двата основни елемента на нашето политическо семейство - социалната политика и демокрацията, предвид новите обстоятелства.

И най-сетне плавен преход към конгреса, това ще бъде приоритет за мен. Филип Кордери - генералния секретар на партията Рори Куин, който ще председателства заседанията на президиума ми помагат, и ние упорито ще работим по тези приоритети. Онези, които ме познават, добре знаят, че аз не заемам постове формално. Аз работя, работя упорито за постигането на нашите цели.

И най-сетне, понеже аз с интерес очаквам какво ще кажете вие, не бих могъл да премълча и една добра новина. Доста време вече ни застигат лоши новини, но сега ето на, имаме пробив в Белгия и за пръв път след четири десетилетия в Белгия министър-председателят е социалист - Елио ди Рупо заслужава висока оценка за работата в продължение на повече, на 500-550 дни благодарение на неговите усилия. В края на краищата се стигна до правителство и нещо особено важно - без да се отстъпи от основите на нашата социалистическа политика от социалните въпроси. Няма да е лесно и му желая успех. Словения не успяхме да спечелим, но и консерваторите не спечелиха. Сега там положението е ново и ще трябва да го обсъдим с партията от Словения. А има добри новини и от Хърватия - категорична е победата на коалицията, водена от социалдемократите и следващия министър-председател Зоран Миланович. Догодина той вече ще бъде член на Европейския съвет. Това са добри новини и мисля, моето избиране на поста председател носи добър късмет на нашето политическо семейство.

Благодаря.