Сергей Станишев: Управляващите трябва да платят политическата цена за лъжите си, в това число с оставки

Дек 06, 2011 Новини БСП 0 1001

  Управляващите трябва да платят политическата цена за лъжите си, в това число с оставки

 

Управляващите трябва да платят политическата цена за лъжите си, в това число с оставки. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по повод социалното напрежение в страната. Лидерът на БСП попита риторично какво остава на хората, освен да протестират, ако всеки ден ги лъжат.  Станишев подчерта, че именно правителството остава основният фактор за дестабилизация в държавата и се аргументира с факта, че основните искания на протестиращите са свързани с предсказуемост и диалог от страна на управляващите. Попитан от медиите кой трябва да подаде оставка, лидерът на БСП изброи земеделския министър, финансовия министър и ръководството на БДЖ. Станишев също така напомни, че Бойко Борисов носи отговорност за непредсказуемостта на управлението и за хвърлянето на различни обещания, които не се спазват. „Българите прекалено късно разбрахме, че това което се случва, е долна чалга", коментира секретарят на НС на БСП Антон Кутев.

Сергей Станишев определи като безпрецедентен протеста на земеделските производители и изтъкна, че толкова масов протест не е имало. Той напомни, че вече две години ГЕРБ експериментира на гърба на земеделците. Членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев изрази възмущението си от опитите на управляващите да скарат различните сектори в селското стопанство. Гечев изтъкна, че общата сума на националните доплащания и на европейските субсидии е с 2 лв. на декар по- малко от миналогодишната, а държавните субсидии са много малко тази година. По думите му най- потърпевши са малките и средни зърнопроизводители. Гечев отбеляза още, че поетите от правителството ангажименти не са само финансови и обещанията, които не касаят финансови средства, също не са изпълнени. За пример той даде безакцизните горива и законовата рамка на поземлените отношения.

По повод ситуацията в БДЖ, Станишев коментира, че очевидно ръководството на БДЖ води железниците към изкуствен фалит, за да се разпродаде на безценица имуществото и да се приватизират „Товарни превози". Лидерът на БСП предупреди, че социалната цена за това ще я платят хората. Той настоя правителството да отговори защо през последните две години спря плащането по дългосрочните договори и защо не се отделяха пари за ремонт на вагони. „Къде са парите, които държавата отпускаше на БДЖ? Защо не се изпълнява споразумението със Световната банка?", попита още лидерът на БСП. Той поиска да стане ясно каква отговорност носи ръководството на БДЖ, след като преди две години обеща да увеличи приходите на дружеството. Антон Кутев напомни, че 515 вагона бяха продадени преди около два месеца на цена около 6000лв. на вагон, при положение, че 9 500лв. е само цената на метала на един вагон, ако се продаде на скрап.  

Станишев отбеляза, че днес е изпратил писмо до Бойко Борисов, в което го призовава да започнат дебати в обществото по основните въпроси, които се дискутират в ЕС. Лидерът на БСП изрази опасенията си, че България стои все по- провинциално в ЕС и че страната ни се превръща в изпълнител на решения, които се взимат другаде. „Липсва национална дискусия, която да формулира национална позиция. Това е опасно", заяви лидерът на БСП. По повод предстоящото заседание на Съвета на ЕС, Станишев изтъкна, че трябва да се вземат предвид рисковете, които носи идеята за промяна в договора за ЕС. По думите му това може да отвори кутията на Пандора, да отслаби и да разедини ЕС. Според Станишев ако Съюзът се раздели на две скорости, България винаги ще бъде в периферията. Той коментира още, че промяната на договора в ЕС няма да реши настоящите проблеми на кризата и напомни, че ПЕС предлага пакет от мерки в тази посока.

Като председател на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев приветства успеха на Бойко Борисов като футболист на годината и отбеляза, че като такъв той се справя много по- добре, отколкото като министър-председател. „Надяваме се заслужено да бъде трансфериран в Италия и да ни освободи от присъствието си", заяви Гечев.