Ангел Найденов: Зад вота на недоверие стои желанието да се компенсира впечатлението за безидейност и безпомощност на десницата

Омразата и отрицанието не са достатъчни аргументи за печелене на доверието на българските избиратели   Зад този вот на недоверие стои желанието да се компенсира впечатлението за безидейност и безпомощност на десницата

Омразата и отрицанието не са достатъчни аргументи за печелене на доверието на българските избиратели

 

Зад този вот на недоверие стои желанието да се компенсира впечатлението за безидейност и безпомощност на десницата. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГКБ Ангел Найденов по време на днешните дебати по внесения от опозицията вот на недоверие. По думите на Найденов желанието на десницата да отбележи своеобразен рекорд в парламентарната статистика при вотове на недоверие не води до извода, че управлението е лошо и опозицията си е свършила работата.

Провалът в предишните вотове няма как да се превърне в успех, при положение, че не чуваме нищо по-различно от предишните заклинания, категоричен беше Найденов. Той заяви, че в мотивите на днешния вот буквално са пренесени изрази от предишните вотове на  недоверие, което вероятно трябва да се разглежда като известна приемственост, но всъщност не говори нито за особена изобретателност, нито за богато въображение. Това дава основание мотивите да бъдат определени като несериозни,  неоснователни и неадекватни в определени твърдения.

Найденов каза още, че при този седми вот опозицията профанизира най-силното парламентарно средство, защото освен че мотивите носят известна ирационалност, след по-малко от четири месеца ще последва най-силният израз на доверие и на недоверие, на одобрение и на неодобрение на политиката на управляващите и това ще бъдат изборните резултати.

След изборите ще имаме резултати, които ще показват отношението и към днешната опозиция, категоричен беше Найденов. Той отбеляза, че резултатите ще отразят мнението на хората за непрестанния стремеж на опозицията към скандали, към напрежение, към внушение за катастрофи, към излишен театрален драматизъм в или извън парламента, както и мненията за отсъствието на обективност, конструктивизъм и реализъм при важни обсъждания.

По думите на председателя на ПГКБ опозицията няма сериозна и осъществима алтернатива и това се разбира от мнозинството от хората в страната. Той се позова на последните социологически изследвания, които сочат, че в следващия парламент присъства само една от днешните опозиционни парламентарни групи. Според Найденов това показва, че омразата и отрицанието не са достатъчни аргументи за печелене на доверието на българските избиратели.

Ангел Найденов отбеляза, че ако управляващите са били послушали опозицията за данъчната и фискалната политика още в началото на управлението на тройната коалиция, днес ситуацията в България щеше да е много по-близо до катастрофата.

Опозицията не дооценява способността на управляващата коалиция да изглажда противоречията, да взима общи решения и да постига общи цели, заяви още Найденов. И сегашният вот няма да бъде успешен, защото вносителите нямат аргумент, не могат да защитят своите претенции и да убедят хората, че са по-достойни, каза в заключение председателят на ПГКБ.