Сергей Станишев: Европейският съюз не може да бъде успешен, ако не е социален

Дек 02, 2011 Новини БСП 0 910

Европейският съюз не може да бъде успешен, ако не е социален

Европейският съюз не може да бъде успешен, ако не е социален. Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев на конференция на тема: „Европейската левица в търсене на нови алтернативи - българският глас в дебата". Станишев напомни, че до средата на 2009г. в Европа имаше общо разбиране за нуждата от фундаментални промени, за да се преодолее кризата. Имаше ясни планове за подкрепа на реалната икономика и за социална защита на хората. „ЕС беше оптимистичен проект, но вече не изглежда така заради политиката на десните правителства", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че повече от две години се върви към демонтаж на социалната държава. Станишев беше категоричен, че само орязването на разходи не може да изведе Европа от порочния кръг на кризата. По думите му е важна не само отговорната финансова политика, но и реалната икономика, създаването на работни места и социалната отговорност.

Президентът на ПЕС отбеляза, че европейските социалисти разработват конкретни алтернативни решения на острите проблеми на ЕС, един от които е кризата. Сред предложенията на ПЕС са: въвеждането на данък върху финансовите транзакции, създаване на Европейска кредитна агенция, разширяване дейността на Европейската централна банка, както и идеята за еврооблигациите. Сергей Станишев изтъкна, че има дефицит на демокрация в политическия процес при взимането на решения в ЕС и категорично се обяви против принципа „Европа на две скорости".

Лидерът на БСП отбеляза, че в България дясната политика прехвърля тежестта на кризата върху гражданите и се загърбва социалната държава. Станишев заяви, че правителството на ГЕРБ клати лодката на България и това е причината за стачките и протестите в страната. Председателят на БСП изрази възмущението си от поведението на министър Симеон Дянков, който на фона на усилията на Европа да се стабилизира Еврозоната, обяснява как скоро може да няма Еврозона. Станишев беше категоричен, че БСП трябва да се покаже като категорична алтернатива на ГЕРБ и да спечели доверието на българските граждани на предстоящите избори. Лидерът на БСП напомни, че социалистите приеха нова програма, разработиха визията си „България 2020" и предлагат алтернативни секторни политики.

„България и Европа имат нужда от повече справедливост и тежестите на кризата да се разпределят равномерно", заяви евродепутатът и член на Президиума на ПЕС Кристиан Вигенин. Според него тези, които причиниха кризата трябва да понесат своя дял за излизането от нея. Вигенин изтъкна, че Европа има нужда от повече демокрация и граждански контрол. От друга страна според евродепутата развитието на науката и на новите технологии създава повече възможности за по- голям брой хора. Вигенин изтъкна и значението на солидарността. Той зададе риторичния въпрос как би изглеждала Европа три години след началото на кризата, ако я нямаше именно европейската солидарност. Вигенин изрази безпокойството си от все по- осезаемото неравенство в обществото. По думите му тази тенденция в България е много тревожна, като за няколко години страната ни бележи най-големият скок в света по отношение на разликата между богати и бедни. Вигенин, както и депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев изразиха тревога от мащабната война, която се води срещи лявото. „Не е вярно, че социалният модел и държавните разходи са виновни за кризата в Европа", категоричен беше Стойнев. Според него атаките срещу социалния модел са насочени най- вече срещу солидарността в Европа.

Според ръководителя на Делегацията на българските социалисти в ЕП Ивайло Калфин проблемът не е в целия ЕС, нито в новите страни-членки, а в страните от Еврозоната с по- слаби икономики. По думите му е важно да се стабилизират икономиките, както и да се прилагат индивидуални мерки за всяка страна. Калфин беше категоричен, че идеята за създаване на „мини ЕС" няма да реши проблемите на Европа. Той разкритикува предложението на Меркел и Саркози за промени в Договора за ЕС и обясни, че това не е решение на днешните проблеми, защото предполага откриване на двугодишна процедура. Според Калфин подходящо решение е да се пусне Международният валутен фонд в Европа.

„Искаме социално ориентирана икономика, която е сериозно успешна в не една страна от ЕС", заяви зам.-председателят на парламента Георги Пирински. Той изтъкна, че предизвикателството пред социалистическите и социалдемократическите партии е да бъдат верни на ценностите и програмите си и едновременно с това да печелят избори.

Зам.-председателят на Научно-консултативния съвет на НПИ „Димитър Благоев" Нора Ананиева изрази безпокойството си от отдалечаването от конституционните принципи и от националното съгласие. За примери тя даде скандалната промяна в пенсионната система, която е внесена отделни депутати в парламента, както и изказването на Росен Плевнелиев, че решение на Конституционния съд няма значение.