Декларация на ПГКБ

Прочетена от зам

Прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков

 

 

Вчера стана ясно, че това социално напрежение в най-голяма степен е породено именно от усещането на българските граждани за липса на борба с корупцията в България. Корупцията в България е достигнала най-лошите си стойности от 1999 г. насам, според доклада на "Прозрачност без граници". С това България се нареди на първо място в Европа според индекса за възприятие на корупцията, като поехте лидерското място от Гърция. С тази оценка г-н Бойко Борисов стана министър-председател на най-корумпираната страна в Европейския съюз - постижение, което никой не е оспорвал.

В края на миналото управление, когато ГЕРБ беше тръгнал към властта, вие уважаеми господа от мнозинството, се срамувахте от корупцията. Срамувахте се от корупционните практики, срамувахте се от мястото, което има България сред европейските страни по този показател. Интересно е дали днес има същия срам.

Уважаеми дами и господа, очертава се тревожна тенденция за индекса на възприятието на корупцията. През 2009 година той е 3,8 през 2010 той е 3,6, то последните данни от вчера сочат за един спад от 3, 3.

Стана безпощадно ясно, че това правителство не просто не е в състояние да се справи с корупцията - то създава корупция. Неотдавна станахме невинни слушатели на телефонни разговори, от които можем сами да направим изводи за спиране на митнически проверки, за назначения с висока политическа протекция. Всичко това се случва на фона на растяща безработица, ниски доходи, ниски пенсии и всеобщо обедняване. Всичко това се случва докато българските граждани в голямата си част мизерстват. Но те почват да разбират и защо. И не заради дълговата криза в Европа, процесите в световната икономика или земното притегляне, а защото правителството и мнозинството в парламента управлява единствено в собствена полза и за сметка на българските граждани.

Със законодателните дейност правителството създава условия за корупционни практики. Това може да се проследи и в данъчното законодателство и в законодателството свързано с обществените поръчки и в други сектори. Все повече сме свидетели на делегирано законодателство, когато не законовите правила, а решението на изпълнителната власт и администрацията решават един или друг проблем. Все по-често сме свидетели на политическа намеса в икономическия живот в полза на една или друга фаворизирана от ГЕРБ фирма. Това изкривява конкурентната среда, дава бонуси, които не са икономически, на тези близки до властта фирми.

Констатацията за това, че няма конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта беше дадена още през юни т.г. от Европейската комисия, но това не беше отчетено, или беше по-скоро подминато от премиера и вътрешния министър. За съжаление посланието на ЕК остана неразбрано. Повече от 10 пъти в доклада се споменаваше, че и малкото от успешните акции се дължат на съвместните действия на институциите, а в същото време бе поведена война между тях.

Проблемите бяха потвърдени от констатациите заложени в доклада на Европол за 2011 г., където бе изразена силна тревога и бяха отправени тежки забележки за организираната престъпност и към контрабандата, които също са важен фактор за корупцията. Според него се наблюдава увеличение на производството на синтетични наркотици и на България се отрежда още едно ключово място - на производството на фалшиви банкноти. Тези сигнали отново не бяха разбрани от българското правителство. И тогава имаше радост в коментарите на управляващите, но в самият доклад тревожно нараснаха критиките за борбата с организираната престъпност и контрабандата, а те са онази хранителна среда за корупцията, включително и политическата.

Управляващата партия ГЕРБ успя да върне България почти в началото на демократичния преход по отношение на усещането за равнището на корупцията, по-отношение на нивото на гарантиране на основните права и свободи на българските граждани, а също така и по отношение на безработица, заплати и пенсии. Да, вие наистина сте новото лице на българската политика. Да, вие успяхте да постигнете това, за което не биха си и помислили нито от БСП, нито от ДПС, нито от СДС, нито от НДСВ - върнахте ни там откъдето започнахме преди двадесет години. Вече две години и половина се управлява с прийоми и похвати, които са далеч от принципите на демократичната и правовата държава, които подкопават държавността.

Политическата корупция най-ясно пролича при провеждането на последните избори. Тези избори са безпрецедентен пример за явно и безцеремонно погазване на всички демократични принципи градени и отстоявани две десетилетия. На тези избори спечели не кандидатът, който народът определи със своя вот, а кандидата назначен от министър-председателя. До това се стигна, чрез предварително заложени умишлено в законодателството порочни практики. Чрез „забранителни списъци", контролиран вот, купен вот, манипулиран вот - това са методите на политическа партия ГЕРБ, която се превърна от нормален политически субект в „машина за избори". 

Индексът за възприятие на корупцията ви дава една много ясна оценка, за вашето управление. Нищо не остана от предизборните обещания за справяне с корупцията и организираната престъпност. Недоверието към България за справяне с корупцията е потенциална заплаха за нашето членство в Шенген, Еврозоната, а най-вече за усвояване на европейските средства.

В условията на криза е изключително важно България да се възползва от ниските данъци и да се създаде една гостоприемна среда за предприемчивите българи и чужденци, защото имаме стабилна финансова система и добри данъчни условия. В същото време почтените инвеститори бягат от пазара, защото административния произвол, корупционните практики, липсата на върховенство на закона правят предприемачеството в България екстремно занимание. А когато няма инвестиции, няма работни места. Когато няма работни места - има висока безработица. Всъщност и тя вчера беше констатирана от Евростат с ново високо рекордно равнище надхвърлящо 12-те процента. Всичко това е резултат от днешното управление на България провеждано от ПП ГЕРБ.

Уважаеми дами и господа, България има нужда от нова политика, политика на прозрачност, политика на тържество на закона, политика на стриктно спазване на Конституцията и уважение на институциите. На взаимодействие между тях, а не на пунически войни. Днес ГЕРБ доказа, че такава политика не може да реализира.