Предстоящият конгрес на БСП трябва да даде отговор на въпроса кои сме ние социалистите

Nov 08, 2008 Новини БСП 1 2496

Предстоящият конгрес на БСП трябва да даде отговор на въпроса кои сме ние социалистите, какво означава да бъдеш социалист в България в началото на 21 век

Предстоящият конгрес на БСП трябва да даде отговор на въпроса кои сме ние социалистите, какво означава да бъдеш социалист в България в началото на 21 век. С тези думи председателят на БСП и премиер Сергей Станишев се обърна към участниците в дискусията на конференция на районната организация на БСП -  „Възраждане”. По думите на Станишев именно по тази причина е нужно изработването на новата програма на БСП, която да покаже как социалистите виждат отстояването на ценностите си и как те ги водят в обществото. Още повече – ние се намираме в свят, който и последните месеци се промени драматично, такава финансова криза не е имало от 1929г., подчерта Станишев. По думите му това е уникален шанс за  лявото политическо семейство. Ние сме много по- напред в идеите как да променим системата така, че да бъде по- справедлива и по- работеща и в световен мащаб, и на европейско, и на национално ниво, категоричен беше председателят на БСП. Според него да бъдеш социалист днес значи да искаш България  да бъде демократична, свободна държава, където правата на хората са защитени, където всеки има равен шанс за старт в живота и за реализация на своя потенциал, в която има справедливост и солидарност.

Друг важен въпрос пред партията е този за нейното функциониране като отговора трябва да даде новият устав на БСП.  Той ще продължи процеса на демократизация на партията и ще направи така, че всеки един социалист да почувства своите права, отговорности и възможности за оказване на влияние върху политиката на партията, която се формира. Един модерен устав като инструмент за организационен живот ще направи БСП още по- действена в своя живот, категоричен беше Станишев.

Според премиера конгресът трябва разгледа и друг важен въпрос, а именно – какво направи БСП за страната по време на сегашния управленски мандат. Конгресът на БСП трябва с достатъчно самочувствие и достатъчно обективно да каже какво сме изпълнили от нашите ангажименти, а сме изпълнили много, категорично заяви Станишев. Той припомни активната социална политика, която води правителството, въпреки трудните условия на многостранната коалиция. Водихме ясна политика за изпреварващо увеличение на пенсиите, заяви премиерът. Той подчерта и високият икономически растеж и голямото количество чуждестранни инвестиции, на които се радва страната последните години. Като успех Станишев посочи и приемането на България като пълноправен член на ЕС.  Между другото България стои много по- стабилно от редица в това число страни-членки от гледна точка на финансовата система, подчерта премиерът и припомни мерките, които правителството е взело, за да подпомогне реалната икономика в страната в условията на световна финансова и икономическа криза.

Конгресът според мен трябва да даде ясен отговор дали сме готови като партия да тръгнем в една много тежка битка с нашите политически опоненти, каза още Станишев и допълни - трябва много ясно да кажем – не се страхуваме от ГЕРБ, не се страхуваме от Бойко Борисов. Няма да допуснем страната да бъде управлявана от партия, която ще мутризира целия обществен живот. Ние сме отговорната партия, която знае как да управлява, да решава проблемите и трябва да бъдем вътрешно сплотени около тази идея -  че можем да се преборим не заради нас самите, а заради България, категоричен беше Станишев.  По думите му предстоящият конгрес на партията трябва да даде отговор и на най – важният въпрос – какво социалистите могат да дадат на хората и на България в бъдеще.

 

Изказване на председателя на БСП и премиер Сергей Станишев по време на конференцията на районната организация на БСП-"Възраждане'

 

Другарки и другари, позволете и аз да се включа в дискусията на районната конференция в район „Възраждане” като социалист, членуващ в организация на територията на нашия район. Искам да кажа моето разбиране, моето виждане за значението на предстоящия конгрес, какво задачи трябва да си поставим, за да има той политически смисъл за нашата партия, освен отчетите, изборите на ръководни органи.

Аз мисля, че този конгрес се провежда в много по- различна ситуация отколкото предишните конгреси на БСП. Нека си припомним, че няколко конгреса бяха в период, когато БСП беше в опозиция, извън управлението на страната. Можехме да вземем много позиции и виждания, да приемаме декларации, но не можехме реално да окажем влияние върху много процеси в страната, най- вече в икономическото, социалното развитие, политиката, която се прави от държавата. Предишния 46-ти конгрес беше в началото на едно трудно управление, безпрецедентно по своя характер, като реална широка коалиция на партии, които имат различни идеи, различни програми за управлението, различни приоритети. И в труден период за страната, когато беше необходимо да мобилизираме цялата държава, за да постигнем членството в ЕС през януари 2007г. това беше историческа задача, историческа мисия на БСП и ние можем да се гордеем, че нашата партия е в управление, когато постигнахме тази цел, която беше действително основен хоризонт в повечето години от българския преход.

Според мен предстоящият конгрес на партията трябва да отговори на няколко въпроса. Първо- какво ние свършихме за три години; какво ние направихме за страната. Аз мисля, че всички сте усещали в продължение на годините, когато бяхме в опозиция, че винаги е имало съмнение в обществото, за това че БСП може да управлява в съвременните условия, дали може да управлява успешно, дали има управленския капацитет, кадрите, дали не сме обърнати към миналото, към нашите исторически спомени. Мнозина вещаеха, че ние ще създадем условия за нова финансова криза. Според мен тази илюзия и това подозрение бяха опровергани. Защото обективно от гледна точка на икономическото развитие, инвестициите в страната, и това, което е особено важно за нас – социалната интеграция на държавата, активната социална политика, показахме че можем да провеждаме такава, дори в трудни условия на многостранна коалиция. И това е наше достойнство. Разбира се ние сме партия, която е критична и самокритична, и аз самият съм самокритичен към себе си. Защото много неща можехме да направим по- бързо, по- добре. Мога да ви кажа откровено, че сега три години след началото на управлението, аз самият и като политик, и като управленец, много повече неща знам и много повече неща мога да направя, отколкото в началото, това е сигурно нормално за всеки един човек, всеки се развива. Не се развиват само самоуверените и глупави хора, които смятат, че разбират и знаят всичко по най- добрия начин от самото начало.

И ние действително като партия натрупахме уникален опит. Всеки един човек, който е и в парламента, и в местните органи на самоуправление, и в изпълнителната власт на различни нива. Което дава огромен потенциал на нашата партия за следващия период. И можем да го реализираме добре. Вие вярвам добре сте запознати и с основните параметри на икономическото и социално развитие, което постигнахме. Разбира се, че ни се иска да постигнем много повече. Защото това, че към края на мандата средната пенсия ще е увеличена със 100%, е много като статистика, много като данна. Но не е достатъчно за всеки един индивидуален човек. Защото стартираме от много ниски нива. И истината е, че всяка стъпка в тази област действително струва изключително големи пари. Само коледната пенсия тази година, която ще бъде най- висока от началото на прехода от 150лв. на всеки един пенсионер, струва няколко стотин милиона лева, за да бъде осигурено. Това означава, че държавата трябва да събере тези приходи, да ги има на разположение, за да бъдат изплатени. И особено последните две години водихме ясна политика за изпреварващо увеличение на пенсиите, защото българските пенсионери, възрастните хора на България, заслужават това отношение от държавата и от обществото. Защото са дали своето за развитието на нашата страна. И тази политика ще я продължим и занапред.

Затова мисля, че конгреса на БСП трябва с достатъчно самочувствие и достатъчно обективни наред с това да каже какво сме изпълнили от нашите ангажименти, а сме изпълнили много. И няма основания да се крием о да не го казваме. Понякога за съжаление и в нашите среди, на нашата партия не се знаят тези реални факти и нещата, които са направени. Какво сме направили за икономическия растеж, защото такива темпове на икономическо развитие в България не е имало в годините на прехода. Над 6% растеж годишно. И такъв обем инвестиции в страната – само чуждестранните инвестиции са 15 млрд. евро. Не е имало преди всички години заедно взети. Това е реален успех на управлението.

Но разбира се трябва да кажем и какво бихме могли и трябва да направим по- добре. На нас ни се падна един от най- трудните периоди. Вече споменах за подготовката за членство в ЕС. Когато направих моето първо посещение в Брюксел, две седмици след сформирането на кабинета, председателят на ЕК ми каза съвсем директно – България пое много ангажименти в хода на преговорите; договорът беше подписан през април 2005г.; но вие нямата времето да ги изпълните, защото сте изостанали в самият план за изпълнение на тези европейки стандарти и ангажименти. Това беше за мен и като министър-председател, и като българин – като леден душ. Трябваше да мобилизираме всички усилия, за да изпълним тези ангажименти. И го направихме с действително неуморна работа. Но членството в ЕС, което постигнахме и е исторически успех за БСП също, не само за България, не се изчерпва само с формалното членство. От сега ние сме в може би най- трудния период на реална адаптация и на икономиката, и на институциите, и на цялото ни общество към европейските стандарти. И този процес не върви лесно. Не върви без съпротива. Защото има мнозина – и икономически фактори, хора от политически партии, които не искат България да живее по европейски стандарти във всяко медно отношение – започвайки от законите и стигайки до тяхното прилагане. Липсва и достатъчен административен капацитет, сиреч качество, подготовка на кадрите в управлението. Но не само в управлението – и в бизнеса, и в общините, и в неправителствения сектор, за да можем да се възползваме реално и максимално бързо от облагите от членството в ЕС.

Но това са проблеми, които са преодолими. И вече ги преодоляваме. Минаваме през най- тежкия период. Впрочем тук виждам Велислава Дърева. По време на дебатите на една от тежките теми, може би по един от вотовете на недоверие, тя ми предаде от майка си едно послание – да бъда спокоен , защото на нас, на БСП винаги ни се пада най- трудното. Ако не беше трудно, нямаше да се падне на нас. Ние сме партия калена. Минали сме през нашата история през много по- тежки битки и предизвикателства и препятствия, които сме преодолявали.

И тук е въпросът да поразсъждаваме за втория въпрос, на който трябва да отговорим – кои сме ние; защо ние сме социалисти, какво означава да бъдеш социалист в България в началото на 21 век като страна член на ЕС. И именно затова според мен ние се нуждаем от този проект на нова програма на партията. Не защото старата програма е лоша. Защото тя е писана в съвсем различно време. Прието е през 1994г. България беше съвсем различна, светът беше много по- различен от днешния. И според мен тези промени, които са глобални, които засягат ежедневието на всеки един човек, и които засягат всяка страна, ни поставят тази задача. Как ние виждаме отстояването на нашите ценности, които са неизменни. Ние затова съществуваме толкова дълго и сме една от най- старите партии в България, ако не най- старата. Защото ценностите са устойчиви, защото те са непреходни. Защото започват още от християнството, от Исус Христос и се развиват. Въпросът е да намерим нашето разбиране за това как те ни водят нашето общество. Как ги отстояваме, с каква политика, с какви инструменти. Това е много важна тема.

Още повече – ние се намираме в свят, който и последните месеци се промени драматично. Такава финансова криза не е имало от 1929г., казват мнозина световни икономисти. А тя влече след себе си и икономическа криза, в това число и рискове и за България. Но това дава също така и възможности за лявото, за силна политика. Защото последните 20 години бяха доминирани и в света, и в България от неолибералните разбирания, които казваха – колкото по-малко държава, толкова по- добре, колкото по- малко регулации, толкова по добре; няма нужда от активна социална политика; пазарът ще разпредели всичко по справедливост по естествен начин. Не става. Животът го показа. Това е уникален шанс за нашето политическо семейство, на европейските социалисти и социалдемократи. И ние сме много по- напред в идеите как да променим системата така, че да бъде по- справедлива и по- работеща и в световен мащаб, и на европейско, и на национално ниво. Искам да ви припомня, че миналата година в София се провеждаше Съвет на ПЕС. Дойдоха видни социалдемократи – и парламентарната група, и ръководството на ПЕС. Една от темите, която се обсъждаше беше именно за финансовите пазари и за това, че хедж фондовете, инвестиционните пазари, които не се регулират, създават риск за света и за световната икономика. Защото работим, ние като политическо семейство отдаван по тази тема. И сега тази констатация се признава вече не само от нас. Тя се признава от такива управленци като Саркузи, Меркел, нищо че са от дясноцентристкото пространство. И това дава възможност ние по- активно и на европейските избори, и на националните избори навсякъде дам отстояваме нашето виждане за света, за едно по- справедливо общество, в което има равни възможности за всички хора; което е по- добре устроено, по- балансирано, което няма такива дисбаланси, такива разлики е доходите, такива несправедливости. А в България има много натрупани несправедливости в годините на прехода. Затова и вчера бях на заседание на Европейския съвет, който беше свикан извънредно от френското председателство преди срещата на Г20 точно по световната криза. И се обсъждаше общата европейска позиция на тази тема. И е ясно, че трябва да има повече регулация върху финансовия банков сектор. Те трябва да бъдат по- прозрачно устроени като институции, да бъдат под отчета на обществото, да работят в обществен интерес, а не само в търсене на частната печалба. Трябва да се променя и световната архитектура на финансовите институции. Това действително е шанс за много хора по света. Много важно е вчера, че обсъждахме и постигнахме и разбиране, че финансовата криза е един аспект и затова, че ЕС реагира много по- адекватно от Америка предпази много хора от загуба на техни вложения, пари, всичко останало и европейската банкова и финансова система е много по- стабилна. Но това, което следва е сериозния риск – икономическата криза.

Между другото България стои много по- стабилно от редица в това число страни-членки от гледна точка на финансовата система. И това също е наше завоевание и постижение. Аз си спомням бърни дискусии във ВС на нашата партия, когато казваха защо не последвате примера на унгарските социалисти, за какво са ви тези бюджетни излишъци и резерви на държавата. Затова са ни. За рискови ситуации, от които никоя страна особено с отворена икономика не е застрахована. За да имаме буфер и котва за стабилност. За да модем да гарантираме доходите на хората, стандарта на живот. Да не допуснем срив на нашата финансова система и на нашата икономика. И България и българското правителство вече работим по конкретни мерки, засягащи именно реалния сектор и как да се отпуши кредитирането за реалния сектор. И как да гарантираме най- социално уязвимите. Това го правим още от есента с този пакет, който приехме за социална защита особено на пенсионерите, социално слабите. И ще го правим през следващата година. И с мерки за още по- активна инвестиционна програма на държавата в развитие на инфраструктурата, за да подпомогне реалния сектор на икономиката и икономическия растеж на България. Впрочем прогнозите на ЕК, които излязоха наскоро са горе-долу нулев растеж за Европа като цяло и 4,5 растеж за България. И ние тук стоим доста добре според мнението на ЕК. Това са все примери. Затова според мен имаме нужда от нова програма. Защото мнозина хора си задават въпроса какво различава социалистическата партия от другите партии, не са ли всички еднакви по своите политически програми. Затова ни трябва тази програма. Това не е лесна задача, но аз лично съм привърженик на това конгреса да разгледа и да приеме проекта. Ще се работи още и в следващите седмици, и на самия конгрес. Активна, бурна дискусия сигурно ще има, защото левицата винаги е идейна. Има нужда от ясна програмна идентификация. Нека бъде такава дискусията, но да има. Това не е лесна задача. Не беше лесна през последните години и за германските социалдемократи, които също приеха нова програма. И за други партии от европейската левица. Но нека направим това интелектуално и политическо усилие най-м вече. За да можем всеки един от нас да отиде и да каже и в политически дебат и в срещи със свои приятели и познати и да каже аз съм социалист, защото искам България да бъде ето такава държава – демократична, свободна, където правата на хората са защитени, където всеки има равен шанс за старт в живота и за реализация на своя потенциал, в която има справедливост и солидарност. И да каже по какъв начин ще реализираме тези ценности в практиката. Аз дори съм и лично интелектуално много силно изкушен да напиша една не голяма брошура на тази тема  - защо сме социалисти. Не знам дали ще ми стигне времето до конгреса да кажа моето лично виждане и мнение като социалист. Започнал съм работа. Не съм сигурен дали ще успея да я довърша до 22-ри. Но във всички случаи ще я направя. Защото искам да споделя и пред моите съпартийци, и пред симпатизантите на левицата, и пред българските граждани какво е моето като български гражданин виждане за това.

Третият въпрос, на който трябва да отговорим е как съществуваме ние като партия, как функционираме. И основният отговор на този въпрос трябва да даде новия устав на нашата партия. Това също е трудна и амбициозна задача. Представете си – в един конгрес да се дискутира и нова програма, и нов устав. И аз помолих и на последното заседание на ВС – казах аз не съм най- големият специалист по уставно развитие в нашата партия – нашата партия има много хора с такива претенции и със сигурност много хора са с по- големи познания. Но нека не превръщаме конгреса в редакционна комисия и колегия по устава. Аз не съм виждал друга партия, която да дискутира своя устав член по член и с гласуване на всеки един член. Тогава действително ще отидат не два, а три- четири дни. Защото при нас всеки разбира от уставно развитие. Затова според мен трябва на базата на проекта, който беше дискутиран широко в партията като концепция, през много обсъждания мина, в това число през организациите. На базата на дискусиите и на професионално от гледна точка на партийното строителство на самия конгрес да има много широка комисия, която също да дискутира спорните въпроси. Но аз мисля, че новият устав дава няколко неща и придобивки на партийните членове и на партията като цяло. Продължава процеса на демократизация на БСП. Ние и без това сме най- демократичната и истинска партия в България. Няма друга такава. Това е мое лично убеждение. Но трябва всеки един социалист да почувства своите права, отговорности, ангажименти и възможности за оказване на влияние върху политиката на партията, която се формира. Това е предвидено в устава. С много неща – и по отношение на тайното гласуване, и по отношение на разширяване представителството и на общинските конференции, и на националния конгрес, и хоризонталното представителство на различните организации на жените, на младите хора, на ветераните на партията. Един модерен устав като инструмент за организационен живот на нашата партия, което ще я направи още по- действена в своя живот. И за мен важна придобивка е възможността за вътрешно партийни избори на социалистите и на симпатизантите на партията при номинирането на нашите кандидати. Това е важна стъпка напред в развитието на БСП.

Но разбира се всеки един устав не може да реши реалните политически организационни проблеми на една партия. Колкото и перфектно да бъде написан. Затова конгресът според мен трябва да даде ясен отговор дали сме готови като партия да тръгнем в една много тежка битка с нашите политически опоненти. Моето разбиране е, че трябва да прозвучат ясно няколко неща – че БСП е партия, която е консолидирана. Не за да се каже, че е консолидирана и да търсим формално сплотяване на редиците и консенсус и баланси, а да бъдем в добра кондиция. Да имаме работещ Висш съвет, работещи органи на всички нива и партия, която е мобилизирана за тежка предизборна кампания. Защото толкова тежка кампания, каквато ни предстои, сигурно не сме имали. Трябва много ясно да кажем – не се страхуваме от ГЕРБ, не се страхуваме от Бойко Борисов. Няма да допуснем страната да бъде управлявана от партия, която ще мутризира целия обществен живот. Аз не се страхувам, вярвам, че и вие не се страхувате. Митовете си отиват. Балоните спихват. Ние сме отговорната партия, която знае как да управлява, да решава проблемите и трябва да бъдем вътрешно сплотени около тази идея, че можем да се преборим не заради нас самите, не заради това Сергей Станишев да бъде министър-председател и някой друг – министър. А защото това е наша отговорност пред държавата. Затова трябва вътрешна консолидация. И аз мога да кажа – никога не съм водил вътрешнопартийни битки срещу когото и да било и няма да ги водя. Защото това разяжда БСП. И не мога да разбера хора, които се концентрират в това, които сами създават проблеми за БСП със своето безотговорно говорене ей така- да влязат в медиите или да спечелят нещо за себе си във вътрешно партиен план. Няма никога да подкрепям някой, който атакува БСП или хора от БСП несправедливо и необосновано. Трябва да покажем, че сме партия, която се обновява и развива. Защото нашата партия действително се развива. На това са подчинени и новите програма и устав, но най- вече- начина на живот и на представяне ако щете на партията навън. Ние тук сме все още не достатъчно добри и се учим как да достигаме до неправителствения сектор, до хората, които са неангажирани политически, как да им представим нашите идеи.

Всичко това трябва да го разчупим и трябва да се отворим още повече към младите хора. Защото имаме здрава основа, но трябва да мислим и за бъдещето. Ние постигнахме през 2005г. като партия сериозен пробив сред младата част от българските граждани. По време на управлението тази енергия се позагуби и трябва да си я възвърнем. Затова това цели и кампанията за привличане на нови членове, и младежкото събиране, което ще бъде сега неделя и понеделник в Пловдив преди конгреса. И много други неща, които трябва да покажем. Ние сме партията на бъдещето на страната и ние даваме възможностите младите хора да се развиват.

И последно – най – важният въпрос – какво ние социалистите такива каквито сме можем да дадем на хората и на България. Това вълнува хората. Едва ли всеки гражданин ще прочете какво пише в нашата партийна програма, едва ли всеки дори партиен член ще прочете това. Едва ли някой ще се заинтересова особено от това какви за вътрешнопартийните механизми, въпреки че те са условие за реална демокрация в нашата партия и са много важен гарант за демокрацията в България. Най – важното е какво можем да предложим на страната. Затова конгресът ще бъде отправна точка не само за отчета за последните три години, но и за нашето виждане за управлението на България, за промените в България към по- добро в следващия четири годишен период. Тук изцяло споделям мнението на Илияна – можем да се преборим, защото сме по- добри, защото ни е грижа за хората, защото имаме чувство на отговорност пред страната и трябва да реабилитираме истинската политика. Не политиканството, не популизма, не празнословието, не скандалите и интригите, които доминират общественото и медийното пространство. И медиите носят отговорност за това, че в България се допуска такова натежаване на абсолютно изкривено политическо говорене. Няма такова чудо в цяла Европа. От скандал до скандал и само това ги интересува. Това е отговорността на българските медии. Това е нашата отговорност – да наложим истински политически дебати за това кой какви управленски идеи има, как вижда данъчна политика, социална политика, образователна политика. Как ще гарантираме в условия на световна финансова и икономическа криза България ще продължи да се развива с ускорени темпове и няма да застине на място. Ще бъдем ли по- конкурентноспособни, как ще го направим. Как ще променим образованието и здравеопазването. Това са истинските неща, които са съществени за хората. И на този конгрес трябва да започнем да отговаряме на тези въпроси, да формираме нашата политика за следващия период. Имаме много добра основа.

И накрая – кое е най- важното за една политическа организация – духът, настроението, хъсът. С това трябва да се заредим на конгреса. И в хода на сегашната кампания, и на самия конгрес и да получим такъв заряд, който да ни дава сили за предстоящата предизборна кампания. Не заради нас, заради страната. Защото има какво да дадем на България. Благодаря ви.