Българин лидер на втората по големина европейска партия

Горан Готев, в

Горан Готев, в.Земя

Такава международна позиция в цялата история на България не е имал нито един български политик 
Сергей Стани шев е роден на 5 май 1966 година в град Херсон, Украйна. Син е на Димитър Яков Станишев - бивш секретар на централния комитет на Българската комунистическа партия, и на проф. Дина Мухина от Факултета по славянски филологии на СУ. През 1989 г. завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет. През 1998 г. специализира политически науки (Московска школа за политически изследвания), а в периода 1999-2000 г. - по международни отношения (Лондонска школа за икономика и политически науки). През 2000 г. е избран за член на ВС на БСП, а през 2001 г. - за председател на ВС на БСП и на парламентарната група на Коалиция за България. Избран е за министър-председател на Република България в правителството на КБ, НДСВ и ДПС на 16 август 2005 г. 
оживяхме и този миг - българин да застане начело на една от двете най-големи европейски партии - Партията на европейските социалисти. Новината от Брюксел предизвика сензация у нас, но не е изненадваща. Повече от стогодишната партия на българските социалисти не за първи път дава водещи фигури на европейската и световната политика. Георги Димитров и Васил Коларов бяха лидери на Третия комунистически интернационал, а Лайпцигският процес превърна обвиняемия Димитров в първия световен обвинител на фашизма и националсоциализма. 
Изборът на Станишев за председател на ПЕС не е резултат на случайно стечение на обстоятелствата, а закономерен и очакван. Зад младия лидер на Българската социалистическа партия стоят солидна научна подготовка в Москва и Лондон, министърпредседателски пост, приемането на БСП в Социалистическия интернационал и в Партията на европейските социалисти. Източници от Брюксел споделят, че за длъжността на досегашния председател Пол Нируп Расмусен е имало няколко кандидатури, но датчанинът без колебание се спрял на Сергей Станишев. Той дори публично се пошегувал, че ако премиерът на България Бойко Борисов има някакви въпроси към Брюксел, сега вече не е необходимо да ходи там, а е достатъчно да се отбие на „Позитано" 
„За мен това е огромно предизвикателство, много голямо доверие от страна на всички социалистически и социалдемократически партии в ЕС и много висока оценка и за моята партия - БСП, за нейната модернизация през последните десет години, за това как стоим и каква политика водим и в България, и в ЕС. И огромна възможност, освен всичко останало, и БСП да се утвърди още повече в семейството на европейските социалисти, а гласът на България и интересите на нашата страна да бъдат добре разбрани от второто по големина политическо семейство в ЕС, което има 186 депутати - бе един от първите коментари на новия лидер на ПЕС. 
Избирането на Сергей Станишев за лидер на такава голяма и влиятелна политическа сила в Европа слага практически край на продължаващата повече от двайсет години антикомунистическа кампания на българските десни и реакционни сили, които не признаваха обновлението и модернизацията на партията на българските социалисти. И с какво основание те ще сипят и занапред антикомунистическа злъч по адрес на БСП и на нейния председател, който става лидер на партията на Франсоа Митеран, на Герхард Шрьодер, на Тони Блеър, на Фелипе Гонсалес, на Андреас Папандреу и на цяла плеяда забележителни строители на Обединена Европа. 
До този наистина съдбовен за България избор ние с основание се оплаквахме, че страната ни няма влиятелно лоби нито в Брюксел, нито в Люксембург, нито в Страсбург, че българските национални интереси се пренебрегват или омаловажават, че нямаме надеждни застъпници на европейската политическа сцена. Сега нещата диаметрално се променят. България чрез лидера на Партията на европейските социалисти ще бъде търсена и за съвет, и за влияние, и за въздействие. И вече не ще е нужно по обходни пътища да узнаваме намеренията и евентуалните решения на органите на ЕС. Защото информацията както от Брюксел, така и от столиците на всичките останали 26 държави членки ще отива директно и при лидера на ПЕС. Казано простичко, няма защо да подпитваме този или онзи как Барозу или Ромпой възнамеряват да решат интересуващ ни проблем, защото, преди да вземат такова решение, те директно ще се консултират и със Сергей Станишев. Такава позиция в цялата история на България не е имал нито един български държавник. 
Неизмеримо ще се разшири и международното влияние на БСП 
Предстоящи са избори във Франция, Германия, Гърция, Румъния и други страни. Традицията е европейските партии да подкрепят на място политическите сили от своето семейство и няма съмнение, че почти навсякъде ще бъде канен лично Сергей Станишев. А това означава, че и за Партията на европейските социалисти вече ще бъде жизненоважно какви ще са резултатите от предстоящите парламентарни избори и у нас и какво място ще заеме след тях партията на българските социалисти. 
Изборът на Сергей Станишев е голяма и окуражаваща победа за държавите от Източна Европа- членки на ЕС, защото за първи път те ще имат сигурен, надежден и висококомпетентен защитник на техните интереси в Обединена Европа. Съвсем не е случайно, че още в първите си изявления след избора Сергей Станишев изрази дълбокото си несъгласие с тезата за тъй наречената Европа на две скорости, което, както той обясни, означава две-три държави да решават всичко, което засяга интересите на останалите страни членки. Станишев изяви ясно своята европейска ориентация и с намерението и БСП, и ПЕС да излязат с алтернатива, доказваща, че рецептите, които доминиращите в Европа десни правителства предлагат, не работят. През последните години кризата не се преодоля с мерките за финансова консолидация. Напротив, тя се задълбочи и се задълбочава с всяка изминала седмица. И трябва друг подход, който съчетава наистина отговорна финансова политика с инвестиции, със създаване на нови работни места, с икономически растеж. 
Европейските социалисти с основание очакват от Сергей Станишев въз основа на опита и на България ПЕС да начертае и отстоява нова финансова и икономическа политика коренно различна от тази на десните правителства, която на всеки две години двойно увеличава безработицата, а бедността става всекидневие не само в източноевропейските страни. 
За нас като българи е радостно, че докато през изтеклите близо четири години, откакто влязохме в ЕС, гласът на София почти не cе чуваше в Брюксел, а сега не другите, а ние ще имаме възможност да даваме тон. На големите европейски срещи и съвещания, на които обикновено регистрирахме само физическо присъствие, вече ще бъдем представени на самия връх, където се решава съдбата на Европа. 
Но изборът на Сергей Станишев за лидер на ПЕС е от огромно значение и за Българската социалистическа партия, защото ще я консолидира, ще я утвърди като втора политическа сила в страната и като единствена алтернатива на ГЕРБ. С верен политически усет премиерът Бойко Борисов пръв изпрати поздравленията си на Сергей Станишев, в чието лице занапред той ще вижда не само опонент във вътрешен план, но и съюзник на европейската сцена. Защото там и двамата са призвани да говорят с един глас - гласа на България.
И нека се надяваме, че втръсналите се на всички натяквания на премиера и на неговите подведомствени за тъй наречената вина на тройната коалиция най-сетне ще престанат, защото не е печелившо постоянно да се заяждаш точно с човека, който може да ти окаже най-голяма подкрепа на международните форуми. Нещо повече, вече споменах, че чрез Сергей Станишев българското правителство ще е информирано директно от извора за намеренията и решенията на органите на ЕС, а то от своя страна ще има в негово лице влиятелен застъпник за българските национални интереси. 
Избирането на Сергей Станишев на най-високия пост във втората по големина политическа партия в Европа е и добър повод да осъзнаем, че това е успех и признание не само за Българската социалистическа партия, а и за България като наша любима родина. Вярно е, че и двамата българи, заемащи в момента най-високи постове на международната арена - той и директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова, са все от редиците на БСП. Да, но те са преди всичко българи и гражданите на България трябва да са и радостни, и горди, че гласът ни ще се чува и в Европа, и в света.