Успехът на Станишев като президент на ПЕС е много важен за БСП

  Интервю на Кристиан Вигенин в сутрешния блок на БНТ:   Водещ: Добро утро на Кристиян Вигенин - евродепутат от ПЕС

 

Интервю на Кристиан Вигенин в сутрешния блок на БНТ:

 

Водещ: Добро утро на Кристиян Вигенин - евродепутат от ПЕС. За конгреса на европейските социалисти ще поговорим в следващите минути. /.../ на партията единодушно избра Сергей Станишев за временен председател. Според вас, от какво зависи дали Сергей Станишев ще остане лидер на ПЕС и след ноември 2012 година?
Кристиян Вигенин: Аз смятам, че това зависи преди всичко от него. Тъй като на фона на подкрепата, която видях и първите впечатления, които той направи на аудиторията в рамките на конвента на ПЕС, който последва решението на президиума и съвета, аз мисля че наистина решението е само в неговите ръце. Той трябва да прецени дали след тази близо година и следата, която остави в ПЕС за този период, ще се върне отново начело, така да се каже, само начело на БСП, за да води партията към победа на парламентарните избори, или дали ще прецени, че европейските социалисти имат по-голяма нужда от него и трябва да се раздели с поста председател на БСП. Но доколкото разбирам от него самия, той смята да използва този период от една страна да засили ПЕС, но и да пренесе тези важни дебати, това европейско усещане за бъдещето на лявата идея тук, в България, и след това да продължи начело на БСП.
Водещ: Сега, мислех този въпрос да го оставя за финал, но вие сам започнахте. Две са версиите, както вие сам загатнахте - едната е, че Сергей Станишев ще използва този безспорен имидж, разбира се, за да укрепи позициите си в БСП и да каже на сегашния държавен глава - Георги Първанов, аз съм легитимно признатия от Европа лидер на социалистите. Другата версия гласи, че той ще използва своята натовареност като председател на ПЕС, за да се оттегли елегантно като председател на БСП.
Кристиян Вигенин: Мисля, че е рано да споделям една или друга версия. Пак казвам, че е този въпрос е само и единствено към Сергей Станишев. Но искам да подчертая, че европейската левица никога не е поставяла под съмнение кой е председателят на БСП. Винаги е разполагал с пълната подкрепа на европейското семейство. Според мен, тази версия, че този избор го бетонира, също не е съвсем точна. Да, тя укрепва неговите позиции, но вътре, в БСП, но той не е имал специална нужда от това, за да продължи да води БСП, ако има такива намерения. Така че този избор е по-скоро една тежка отговорност за него, персонално, но и за всички нас, като български социалисти, защото неговия успех като председател на ПЕС в следващия период, е много важен за нас, за да се легитимираме като партия, която е не само активен участник, но може реално да води европейското семейство. И искам да ви кажа, че този избор е, може би, върха на всичкото, което до момента сме правили. Но ние и сега имаме много силна и активна позиция по всичко, което се случва и в ПЕС, и в Европейския парламент.
Водещ: Дайте за това да поговорим. Ето Сергей Станишев казва нещо съвсем ясно - Европа се намира в грешни ръце, защото десните сили нямат политическа сила за решаване на проблемите. Какво предлага ПЕС?
Кристиян Вигенин: Абсолютно вярно е. За съжаление, за европейската десница от самото начало на кризата, даже преди нея, закъсняваше постоянно с ходовете си, с което задълбочаваше кризата. Искам да ви кажа, че още преди финансовата криза 2008 година, ПЕС излезе с документ, който настояваше за контрол върху хедж фондовете и правила, които да не допуснат създаването на този финансов балон. Десницата стоеше и гледаше този проблем. След това ние предложихме въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Едва 2 години по-късно Меркел и Саркози заговориха, че - да, може би, това е добра идея. Ние говорихме през цялото време, че освен орязването на разходите и изчистването на финансирането там, където това е възможно, трябва да се търсят стимули за растеж. Защото това създава работни места, облекчава социалните системи, от една страна. От друга, с мерките за орязване на разходите, те неизбежно водят до свиване на икономиката. Това влошава съотношението БВП-външни дългове. Т.е. посоката като цяло, е грешна в Европа и за това ние много ясно го говорихме това. То не се разбира. Едва наскоро дори изпълнителния директор на МВФ - Кристин Лагард, започна да говори че трябват и стимули за растеж. Виждате с какво закъснение се движи десницата. А това на нас не ни харесва, защото страдат хората, които имат нужда от най-голяма защита. Ето тук е фундаменталната разлика между десницата и левицата в Европа. И Станишев ще има отговорността и шанса да направи тази разлика все по-ясна и по-видима и да води партията към едни убедителни представяния в следващите избори - първи, от които е Франция.
Водещ: Друго каза обаче, председателят на ЕНП - Вилфред Мартенс. Той каза, че пък правителствата на ЕНП трябва да разчистват проблемите, които са сътворили правителствата на социалистите в Европа.
Кристиян Вигенин: Това е една много удобна теза. Но като цяло посоката, която беше зададена беше грешна. За правителствата в Португалия и Испания беше просто неизбежно да почнат да водят подобна политика, тъй като рамката, която им се зададе беше такава. Да не би в Гърция социалистите да създадоха този гигантски проблем? Това беше наследство от предишното правителство на „Нова демокрация", което дори изостави година преди края на мандата, за да даде властта на ПАСОК, която трябваше да решава тези проблеми. В Ирландия кой създаде проблема? Именно дясното правителство. Така че да се връщаме назад кой за какво е виновен, мисля че е безсмислено. По-скоро да видим сега каква политика се води. Политиката, която Европа води, е грешна. Посоката, в която Саркози и Меркел е грешна. За съжаление, българското правителство е един от отличниците по отношение на реализирането на тази политика на ограничения, на орязване на разходи, никакви стимули за растеж и стоварване на цялата тежест сега, веднага на хората, които имат най-голяма нужда от защита. Не можем да се съгласим с това.
Водещ: Да завършим с това - господин Мартенс казва още нещо друго - социалистите са в лоша форма. Те имат само 3 премиера в Европа, ЕНП има 17. Как ще оправите този дисбаланс? Защото той е много сериозен.
Кристиян Вигенин: За съжаление, ЕС е в лоша форма, принос за което има десницата. Но бих го сравнил с един прилив, който се очертава. Вярно е, че загубихме позиции в последните години, но ако погледнем всички избори от лятото насам, левицата печели в може би, 80% от тях. След победата във Франция, догодина, и в Италия, мисля че картината рязко ще се промени и ние ще успеем. И се радвам, че БСП и лидера на БСП е начело на това завръщане на социалистите в Европа.
Водещ: Благодаря ви за този разговор. Това беше Кристиян Вигенин.