Андрей Пантев: Изборът на Станишев е мост между европейския Изток и Запад

Интервю на депутата от ПГКБ Андрей Пантев за Агенция Всеки ден: Проф

Интервю на депутата от ПГКБ Андрей Пантев за Агенция Всеки ден:

Проф. Пантев, какви емоции сред колегите ви предизвика изборът на лидера на БСП Сергей Станишев за председател и на Партията на европейските социалисти?

Не съм ставал свидетел на масово веселие. Тази новина обаче беше чудесна. Досега не съм я споделял и обсъждал с никого, но сама по себе си тя свидетелства за един престиж. И докато търсим разни мними признания от протоколен характер и съображения, които често пъти се оказват по задължение или любезност, тук виждаме една престижна група в Европейския парламент, която оцени един сравнително млад човек. Пожелавам на нашите опоненти техен член също да стане председател в ЕП по същия бляскав начин.

Как спечели Станишев доверието, което му гласуваха?

Виждал съм го два пъти в Европейския парламент. Мога и да не гадая, но мога да предполагам, че доверието се дължи благодарение на един вроден финес, на култивирано поведение, образование и на един блестящ английски (нека не забравяме, че той е бил само една година в Лондон), защото той говори много по-добре от повечето пишещи се англофили. Това се нарича човек на интегритета, с излъчване на интегрална атмосфера. И вероятно изборът на Станишев може да се разглежда и като това, че именно такива хора трябва да осъществят моста между европейския Изток и Запад, който не може да остане само политически.

Вероятно европейските социалисти започват да насочват погледа си на Изток?

Предполагам, че досега имаше едно неудобство да се рекрутират значими личности от този район, по простата причина, че могат да станат много лесна плячка в идентификацията с комунизъм, с минало и прочие. Самият факт, че се започва със Сергей Станишев, е много индикативен показател, както казват превзетите коментатори.

Възможно ли е той да остане постоянен председател на ПЕС и след конгреса на партията през есента на 2012 г.?

Не съм дотолкова запознат с процесите там, но предполагам, че ще е по-лесно да бъде преизбран, отколкото да бъде избран нов лидер.

Няма ли да му дойдат в повече задълженията сега като шеф на две партии и това да се отрази на лидерската му кандидатура в БСП догодина на конгреса?

Така е, но има и друга логика, която е по-убедителна. Защо да не можеш да бъдеш лидер и на европейските социалисти, и на българските.