Няма да зарежа БСП заради Брюксел

Интервю на лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев за в

Интервю на лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев за в. Стандарт:

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев оглави Партията на европейските социалисти в края на миналата седмица. Той ще ръководи формацията до октомври 2012 г., когато е редовният конгрес на ПЕС. Станишев смени досегашния председател Пол Расмусен, който се оттегли от поста. Така 10 години, след като оглави родната соцпартия, Станишев застана начело и на ПЕС, която обединява всички европейски социалдемократи и социалисти. 
- Г-н Станишев, сред делегацията, която водите в Брюксел, се цитират две реплики - че никой не е пророк в собствената си страна и че Сергей Станишев направи това, което е правил само Георги Димитров. Коя от двете е по-вярната след избирането ви за президент на ПЕС? 
- Оставям на вас да изберете вярната версия. (Смее се) Ако трябва да съм сериозен, моят прочит на това, което се случи, е едно голямо признание за България в европейски план. Страната ни получи възможност да участва в правенето на голямата европейска политика и това е сериозен шанс за нас като българи. Шанс да издигнем авторитета си, да имаме по-добро европейско самочувствие, да спечелим повече доверие и уважение сред нашите европейски партньори и сред обществеността в различните страни от ЕС. Аз съм български политик. И съм наистина горд и щастлив от това признание за България, за БСП и лично за мен. 
- Президентството ви в ПЕС ще стабилизира ли БСП? 
- БСП и сега е стабилна. Много по-стабилна и укрепнала отпреди 2 години, например. С нараснало самочувствие от общественото доверие, което спечелихме на проведените наскоро президентски избори. С нараснала отговорност, съответно. Ясно е обаче, че с позицията ми на лидер на европейските социалисти, БСП печели нови възможности, повече уважение. Гласът на българската левица ще звучи много по-отчетливо и ясно. Както в България, така и в Европа. Смятам, че моят избор е оценка за модернизацията и развитието, което БСП като партия измина през последните 11 години. Така да се каже, БСП издържа тест за европейска модерност. 
- От кулоарите стана ясно, че все пак изборът ви не е бил предопределен, а сте имали шестима конкуренти. Защо решихте да оглавите ПЕС в момент, в който левите в Европа смятат, че партията не е в силни позиции? 
- Съвсем не е вярно, че ПЕС няма силни позиции. Това е втората по големина партия в европейския парламент с 186 депутати. От януари 2012 г. председател на ЕП ще е лидерът на парламентарната група на социалистите и демократите, моят добър приятел Мартин Шулц. Това е сериозна възможност за европейската левица да увеличи своите позиции и влияние. Вярно е, че няма много леви правителства в Европа сега. Но съм убеден, че техният брой ще се увеличава. Защото вече 3 г. доминиращите в Европа десни правителства не са в състояние да предложат ефективни решения за изход от тежката криза. Напротив - кризата се задълбочава, рецесията също. Решение на проблема се търси в прилагането на крайно десни мерки - икономии чрез орязване на социални права и разходи, балансиране на бюджетите и неуспешни засега опити да се намерят решения за огромните държавни дългове в най-тежко засегнатите от кризата страни. В резултат на тези "антикризисни" мерки, броят на безработните в европейските страни се увеличи с 6 милиона души за последните 2 г.! За съжаление и в България правителството прилага същите неефективни мерки. И безработните се увеличиха със стотици хиляди. 
- Решихте ли дали ще се кандидатирате за президент на ПЕС и на редовния конгрес на партията през септември 2012 година в Букурещ? Стои ли въпросът БСП или ПЕС? 
- За да няма спекулации, искам да кажа ясно, че нямам никакво намерение да се оттеглям от лидерската позиция в БСП. БСП за мен е кауза. Когато получих предложението на Пол Размусен да оглавя ПЕС, поисках да знам какво ще се очаква от мен, каква работа трябва да свърша като президент на европейските социалисти за периода до октомври догодина. Поисках и два дни за размисъл, да преценя и обмисля нещата. Казах му съвсем откровено, че ако приема, БСП ще остане моят приоритет. Приех предложението не за да си намеря топло и уютно място в Брюксел. Съгласих се, защото това е уникален шанс за БСП. Преди всичко за мен е важно БСП да спечели доверието на много повече хора в България и като партия да разширим влиянието си. Европа даде ясен знак, че уважава и вярва на българската левица. Ако трябва да направя анализ в по-дълбок политически смисъл, то избирането ми за лидер на ПЕС дава и много ясна оценка за това, че от европейска гледна точка мандатът на коалиционното правителство, на което бях премиер, съвсем не е нито провален, нито неуспешен за България, както се внушава вече две години на хората. Европа всичко вижда и всичко преценява. Дори резултатът на президентските избори, които наскоро отминаха и на които БСП се представи достойно и даде всичко от себе си, е оценен и анализиран от нашите европартньори. Приемам този пост не само като висока лична оценка за мен и моята работа, но и като обществена реабилитация за моята партия, за която през последните две години бяха изречени толкова лъжи и се внушаваше, че едва ли не, Европа ни е сложила в някакъв черен списък и вярва само на ГЕРБ. 
- Очаквате ли след като икономическата криза доведе до падане на леви правителства в Европа, задълбочаването на рецесията да доведе до връщането на власт на социалисти и социалдемократи например във Франция и в Германия на следващите избори? 
- Да, очаквам. И заявих в моето изказване пред конвента на ПЕС, че нашата обща партия може да е силна само ако са силни националните ни партии. Затова през периода на моето президентство, ще положим много усилия да помагаме и да подкрепяме нашите партии и техните кандидати на предстоящите в европейските страни национални избори. Например във Франция левицата ще издигне за президент на страната Франсоа Оланд и много се надявам изборите там да са успешни за нас. Предстоят ни още избори и в Гърция, Словакия, Литва, после в Германия и Италия. Имаме добри шансове. През изминалата година френските социалисти постигнаха историческа победа и за първи път имат мнозинство във френския Сенат. В Германия партията на г-жа Меркел загуби изборите последователно във всички провинции, включително и Берлин, в това число падна и традиционната им крепост Баден Вюртенберг. Така че перспективите пред социалистите в Европа не бива да се подценяват. 
- Според вас кой ще бъде следващият ляв премиер в обединена Европа? Сега само три страни се управляват от леви правителства - Австрия, Словения и Дания. 
- Вече са четири. Белгия има нов премиер - социалист. Това е моят колега и приятел Елио Ди Рупо. Намирам позитивна символика в това, че той стана премиер в деня, в който аз встъпих в президентството на ПЕС. 
- Какво може да предложи ПЕС по отношение на гръцката криза и в усилията за спасяване на еврото? 
- Досега всички решения за Гърция са закъснели и частични. Нужен е цялостен и системен подход за решаване на кризата. ПЕС има свои алтернативни предложения за това. Настояваме за основно участие на Европейската централна банка в решаването на кризата с еврото. Предлагаме да се обсъди нуждата от издаване на еврооблигации, които могат да стабилизират атмосферата на финансовите пазари. ПЕС отдавна настоява за регулация на финансовите пазари и спекулативния капитал. През последните 2 г. евролевицата разработи поредица от алтернативни политически предложения за излизане от кризата в това число и идеята за въвеждане на данък върху финансовите трансакции, който ще донесе на ЕС и страните членки допълнителни приходи от 250 млрд. евро. Такъв данък е и справедлив, и икономически обоснован. Защото тези, които създадоха кризата, трябва солидарно да участват в нейното разрешаване. Предлагаме да се създаде Независима европейска рейтингова агенция с публична отчетност. В момента кредитните агенции много лесно могат да провокират финансова нестабилност и на практика всяко европейско правителство е техен заложник. Неотдавна например една агенция намали кредитния рейтинг на Франция. Съответно финансовите пазари се сринаха. После се оказа, че било грешка! 
Не може кредитни агенции и анонимни анализатори да държат за заложници граждани и правителства. Но най-вече ние сме убедени, че наред с финансовата стабилност е необходимо и ЕС, и страните членки, да концентрират усилия към стимули на реалната икономика за създаването на работни места. Без такава политика всички мерки за орязване на разходи са неефективни и не водят до трайна устойчивост. 
- Ще се промени ли според вас отношението на ГЕРБ и другите десни партии към българската левица след избирането ви за европейски лидер? 
- Надявам се поведението и диалогът на партиите в България да станат по-европейски. Всички ще спечелят от това. Хората най-вече. Благодаря на премиера Борисов за поздравленията, които ми изпрати за новата ми позиция. Оценявам по достойнство политическата зрелост и европейския тон на жеста. Макар и да сме основни политически опоненти, винаги съм бил готов да работим заедно за каузи, касаещи националния интерес на страната, и ще помагам за това с каквото мога като лидер на социалистите в Европа. 
- 2011 е щастлива година за вас - сдобихте се с дъщеричка, станахте президент на ПЕС. Коя е следващата ви цел? 
- Следващата ми цел е ясна - БСП да си върне доверието на мнозинството от хората в страната и да спечели парламентарните избори след две години