Станишев се ползва с доверието на всички партии и членове на ПЕС

Интервю на международния секретар на НС на БСП Деница Златева за БНР:   Водещ: Деница Златева - международен секретар на социалистическата партия ще чуем сега

Интервю на международния секретар на НС на БСП Деница Златева за БНР:

 

Водещ: Деница Златева - международен секретар на социалистическата партия ще чуем сега. Добро утро.
Деница Златева: Добро утро на вас и на вашите слушатели.
Водещ: Госпожо Златева, вие се завърнахте от Брюксел, където стана ясно, че българския соцлидер - Сергей Станишев, е избран за председател на ПЕС. Разкажете ни повече за реакциите там. Какво ви направи впечатление?
Деница Златева: Точно така. Последните 3 дни в Брюксел се проведе заседание на съвета и на конвента на ПЕС и нашия лидер - Сергей Станишев, беше избран за президент на ПЕС. Искам да ви кажа първо, че това е огромно признание за БСП и за Сергей Станишев, но и за всички онези редови членове на БСП, които през последните години наистина много активно работиха за промяна на облика на партията навън. Защото си спомням само преди 10 години колко трудно се лобираше за това БСП да бъде поканена да участва във форуми на ПЕС и на социалистическия интернационал и колко усилия полагаше всеки един от тях по директен или индиректен начин. Чувството трудно може да се опише, защото в рамките на този конвент участваха над 2000 представители на 33 партии членки, на неправителствени организации, граждански сдружения.
Водещ: А какви бяха основните мотиви, с които беше подкрепен Станишев? Какво казаха всичките тези представители?
Деница Златева: Нека да започна от думите на Пол Нируп Расмусен - предишния президент, вече, на партията на ПЕС, който определи Станишев като един от най-активните лидери на политическа партия през последните 7 години. Дори и като министър-председател Станишев активно се е включвал в работата на ПЕС. Участвал е във всички срещи на министър-председателите, по това време бяха доста повече отколкото са в момента, във форумите на Пакта на европейските социалисти. Той наистина се ползва с доверието на всички партии и членове на ПЕС, защото решението на Пол Нируп Расмусен да се оттегли е повлияно и от здравословни причини. Беше обявено и преди близо 2 седмици. В рамките на тези 2 седмици, той е направил консултации с лидерите на абсолютно всички политически партии, членове в ПЕС. И искам да ви кажа, че след номиниране на кандидатурата на Станишев за председател на ПЕС, решението беше взето с аплодиране от страна на членовете на президиума. Това е огромна отговорност.
Водещ: Да, това доверие, което той получава, наистина е голяма отговорност, която му предстои. Така че кажете какви ще бъдат основните ми задачи в европейски план? Кризата, изходът от нея са доминиращите въпроси и пред всички партии в европейската общност.
Деница Златева: Точно така. Кризата и алтернативата на ПЕС, изработването и предлагането на алтернативата на ПЕС е първата и основна задача. Знаете, че в момента в ЕС тече дебат, който е иницииран, най-вече, от предложението на канцлера Ангела Меркел да се отвори отново договора от Лисабон, да се промени протокол 14. Онази част от договора, който регламентира финансовата дисциплина, бюджетните дефицити. Но искам да ви кажа, че това предложение се приема доста противоречиво, дори и сред членовете на ЕНП. Предстои на 9 декември Съвет на ЕС. И в този кратък период, съвместно с председателя на Европейския парламент, съвместно с предстоящото датско председателство, трябва да се изработи позицията на социалистите. Хубавата новина от събота е, че след над 550 дни в Белгия, под ръководството на лидера на социалистическата партия, беше постигнато споразумение за бюджета. Което е първата крачка към съставяне на ново правителство. И ние искрено се надяваме, че до 9 декември още един социалистически министър-председател ще вземе участие в заседанието. А другата основна задача пред ПЕС е да доразработи и развие своята фундаментална програма. Знаете, че през 2009 година социалистите претърпяха загуба на изборите за европейски парламент. И основната задача, която ние си поставихме тогава е да стартираме процес на модернизация на ПЕС, който засяга също така и програмата на ПЕС. Третия основен приоритет е подпомагането с всички възможности и средства на нашите партии и членки в страните, в които има избори. В края на април предстоят много важни избори във Франция и ние искрено се надяваме, че Франсоа Оланд ще даде начало и тласък като оглави президентската институция. Не на последно място, на ПЕС предстои конгрес в края на септември в Румъния, другата година, и трябва да се подготви много основно и активно този конгрес. На този конгрес предстои избор на председател за постоянния период от 2 години.
Водещ: И още и още.
Деница Златева: Да.
Водещ: Въпросът е левите партии да намерят сечението да водят политика на затягане на коланите и в същото време на не орязване на социални права и привилегии, каквато е тяхната цел.
Деница Златева: Точно така.
Водещ: Чухме Деница Златева - международен секретар на БСП.