Сергей Станишев: Посвещавам избора ми за президент на ПЕС на редовите членове на БСП

Nov 27, 2011 Новини БСП 0 1596

Избирането ми за президент на Партията на европейските социалисти е много голяма чест и отговорност за мен и за моята партия

Избирането ми за президент на Партията на европейските социалисти е много голяма чест и отговорност за мен и за моята партия. Искам да посветя този успех на редовите членове на БСП. Това заяви лидерът на БСП и новоизбран президент на ПЕС Сергей Станишев след завръщането си от Брюксел. „Моят първи приоритет е БСП и амбицията ми е да възстановим доверието на хората в партията", каза още лидерът на европейските социалисти. Станишев отбеляза, че избирането му за президент на ПЕС е възможност не само за БСП, но и за България. Той напомни, че левите в Европа винаги са подкрепяли присъединяването на страната ни в ЕС и в Шенген.

Станишев изтъкна, че амбицията на ПЕС е да променя Европа към по- социална и по- демократична, както и да постави хората в центъра на политиката. Лидерът на ПЕС добави, че желанието на европейската левица е да покаже, че може да се прави различна политика, в това число по отношение на кризата. По думите на Станишев важна е не само финансовата стабилност, но и създаването на работни места и подкрепата на реалната икономика. Лидерът на БСП отбеляза, че в момента Европа се намира в погрешни ръце, защото е в ръцете на десни правителства, които решават проблемите на кризата на гърба на обикновения човек.

„Както и досега ще имам принципно отношение към това, което прави правителството на ГЕРБ", каза още Станишев. Той отбеляза, че когато става дума за български интерес, като например Шенген, ще отстоява България да бъде справедливо оценявана. „След като сме изпълнили техническите критерии, аз и цялото семейство на ПЕС не виждаме причина нашето членство да бъде отлагано или да бъде половинчато", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че няма да спестява на управляващите нищо, когато има проблеми. „Начинът, по който бяха проведени изборите например, е далече от европейските демократични стандарти", отбеляза Станишев.  По думите му това, което се случва в страната - стачката в БДЖ, предстоящият протест на синдикатите, негодуването на хората от шоковото вдигане на пенсионната възраст - всичко това е предизвикано от правителството на ГЕРБ. „Нестабилността и клатенето на лодката се прави от самото правителство", заяви лидерът на БСП. Той напомни призива си към членовете и симпатизантите на левицата да се включат във всеки демократичен протест. „Моите впечатления са, че това правителство от аргументи не разбира, те разбират от сила и натиск", добави Станишев. Той изтъкна, че вижда доста основания за сезиране на Конституционния съд заради шоковото увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина.