Сергей Станишев, президент на ПЕС: Този пост е висока оценка за моята партия

Сергей Станишев, президент на ПЕС: Този пост е висока оценка за моята партия Интервю на Бойко Василев за предаването "Панорама" на БНТ с избрания за председател на Партията на европейските социалисти Сергей СтанишевВодещ Бойко Василев: А сега на телевизионния ни мост от Брюксел е новият председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев

Сергей Станишев, президент на ПЕС: Този пост е висока оценка за моята партия

Интервю на Бойко Василев за предаването "Панорама" на БНТ с избрания за председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев


Водещ Бойко Василев: А сега на телевизионния ни мост от Брюксел е новият председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той е първият източноевроеец, който става шеф на европейската левица. Добър вечер.
Сергей Станишев: Добър вечер.
Водещ: Вие какво мислите? Защо избраха вас?
С. Станишев: Мога да ви кажа, че за мен това е огромно и предизвикателство, и много голямо доверие от страна на всички социалистически и социалдемократически партии в Европейския съюз, и много висока оценка и за моята партия - Българската социалистическа партия, за нейната модернизация през последните 10 години, за това как стоим и каква политика водим и в България, и в ЕС, и огромна възможност, освен всичко останало, и БСП да се утвърди още повече в семейството на европейските социалисти и гласът на България и интересите на нашата страна да бъдат добре разбрани от второто по големина политическо семейство в ЕС, което има 186 европейски депутати.
Водещ: В българските коментари най-често се чува следното: бетонира се начело на БСП, и в тази връзка се споменава името на Георги Първанов. Чувствате ли се бетониран срещу Георги Първанов?
С. Станишев: Не, това не е съществено. Важното за мен, когато получих поканата, предложението от досегашния лидер на ПЕС Пол Нюруп Расмусен, е отношението към нашата партия. Аз дори поисках от него няколко дни за размисъл, за да преценя дали мога да съчетавам двете функции, двете отговорности - на лидер на моята партия, която за мен е приоритет, и лидер на ПЕС. Имаме конкретни уточнения. Ще трябва да работя двойно по-усилено през следващите месеци и година, за да свърша и двете неща. Все едно, че предизборната кампания не е свършила, защото така се работи по време на кампания. Ще трябва да създам много добра организация и в БСП, и в парламентарната група, и в екипа на ПЕС тук, в Брюксел. Но смятам, че ще се справим, защото би било, как да кажа, безотговорно и глупаво такова отношение да бъде пропуснато от моя страна, защото ще кажа: ами, вижте, ще ми е трудно, ще имам много работа и задължения. Искам малко по-свободно да живея. Не става така. Като си поел ангажимент, трябва да го изпълняваш. Още повече и пред БСП, и пред ПЕС стои една обща алтернатива, общо предизвикателство - да покажем и ние като партия в България, и ПЕС в европейски мащаб, че тази рецепта, която десните правителства, доминиращи в Европа, и дясното в Европейския парламент и Европейската комисия предлагат на гражданите на Европа, не работи. За последните две години кризата не се преодоля с мерките за финансова консолидация, по отношение на орязване на социалните права на европейските граждани. Напротив, тя се задълбочи и се задълбочава буквално с всяка седмица през последните месеци. И трябва друг подход, който, разбира се, има отговорна финансова политика, но я съчетава и с инвестиции, със създаване на работни места, с икономически растеж. Защото време е да се разбере, че само рязането, само макроикономическата картинка не стимулира реалната икономика, а оттам се влошават и финансовите показатели. В крайна сметка хората живеят все по-бедно, безработицата расте и в Европа, и в България два пъти за две години и трябва различна политика. Тази политика ПЕС я формулира последователно вече две години и вчерашният съвет на ПЕС взе конкретни решения и в тази посока. И ще работим за това тази действителност да се промени. Защото иначе вървим в погрешна посока и за Европа, и за всяка една страна, където управляват десните.
Водещ: Ако толкова са добри рецептите на левицата, защо гражданите на Европа не искат да ги слушат? Десницата има 17 премиери, вие имате само трима. Кризата в Европа се съпътства с може би небивала криза на европейската левица. Как вие, Сергей Станишев от България, ще обърнете нещата?
С. Станишев: Нещата се обръщат и могат да се обърнат само с общи усилия. Защото трябва да се разберат няколко неща. Първо, в началото на кризата много хора смятаха - да, десните са отговорни, те ще консолидират бюджетите и бързо ще преодолеят кризата и ще живеем постарому. Но тези рецепти, които се прилагат оттогава и сега избраните десни правителства, не работят. Малкият и средният бизнес е смазан, безработицата расте, режат се социални придобивки. Изобщо се казва - вижте, европейската социална държава е прекалено скъпа. Същевременно не се приемат работещи предложения на левицата. Именно ПЕС предложи данък върху финансовите транзакции, който може да донесе в европейския бюджет и разпределение към националните страни членки около 250 млрд. евро. Това е много сериозна сума. Ние даваме конкретни работещи предложения. Още повече, има и логика на политическия процес. По време на кризата като правило се сменят правителства - там, където са били леви, идват десни. Където са били десни, а в повечето страни са десни, идват леви. Но за нас е важно не само да дойдат социалистически и социалдемократически правителства, и това очаквам да се случи във Франция през идващата година и в много други страни - в Словакия, където също ще има избори и т.н. Но важното е да се промени политиката. Иначе Европа ще бъде изправена пред още по-голяма криза и десните рецепти като това, което предлага госпожа Меркел през последните дни за отваряне на европейския договор, Лисабонския договор, наново, не решава днешните проблеми. Кризата се задълбочава като спирала надолу, а създава потенциално още по-големи проблеми в бъдещето заради една кутия на Пандора, която може да бъде отворена сега. Не сега е времето.
Водещ: Господин Станишев, Мартенс ви желае успех. Бойко Борисов ви поздравява. Как ще си говорите за тези неща с европейската десница. И ако употребите и в Брюксел думата сопи, която употребихте в България, как точно ще я преведете на английски.
С. Станишев: Ами, на английски може да се преведе като pressure. Вижте, всички виждаме...
Водещ: Натиск е това, не сопи.
С. Станишев: Точно така. Сопите се използват за натиск. Обаче зависи от това кого имаш насреща. Защото не е възможно и не е нормално правителствата и институциите да не реагират върху кризисни ситуации, които засягат интересите на хората ежедневно. И ако институциите, било то българско правителство, било то европейски институции, в това число Европейски съвет, не намерят правилните решения в диалог със социалните партньори, с гражданите на Европа, тогава ще има още повече протести. Защото хората искат политиците да им решават проблемите, а не да се оплакват. Това е съвсем нормално и това е амбицията на Партията на европейските социалисти - да започнем една промяна в политиката. Ние между другото не сме спрели през последните две години и като ПЕС, и като БСП да променяме нас си, защото много добре разбираме, че доверието трябва да се печели, то трябва да се доказва. Че партиите също трябва да се променят - и в своята конкретна политика, и в своите ангажименти за бъдещето, и в начина, по който функционират. Това, което се случва тук днес, с 2000 активисти от трийсет и няколко партии, десетки неправителствени организации в Брюксел, е изразът на силата на ПЕС и способността да се чува гражданското общество.
Водещ: Два много кратки въпроса - оттук нататък в България повече ще стачкувате или повече ще пътувате?
С. Станишев: Аз лично ли? Аз лично повече ще пътувам из страната, защото лидерът на БСП трябва много повече да се среща с хората, искам да дам още повече самочувствие, кураж на нашите членове, на нашите симпатизанти. Има много работа да се свърши в партията, ще го съчетавам с моите ангажименти и в Партията на европейските социалисти в максимално добрия начин. А иначе, говорейки за ситуацията в България, ако правителството действа по този начин, по който действа - между две четения на бюджета обявява, че от първи януари ще се вдига възрастта за пенсиониране без социален диалог, без консултации, без съгласие, без изслушване на разумни аргументи срещу това и търсене на други решения, ами, тогава хората ще стачкуват. Ако продължат по същия начин и със железничарите... Когато преди изборите водиха диалог, обещаваха, че ще търсят разумни решения, плавна реформа. Приключиха изборите, веднага казаха - няма нужда от диалог, това, което сме решили, ще го направим. Тогава пак ще има стачка. Защото правителството трябва да разбере: по този начин да се управлява - само със сила, без разговор с другите мнения, със синдикати ли, с опозиция и изобщо с хората, с браншовете, няма да стане. Кризата така само ще се изостри и управляващите само ще губят от това.
Водещ: Накрая само с да или не. Ще се кандидатирате ли за председател на европейските социалисти на редовния конгрес догодина. Все пак постът вие е временен в момента.
С. Станишев: Засега, когато говорихме с Пол Нюруп Расмусен, аз съм пол ангажимента за този близо едногодишен период на председателстване на ПЕС, защо ясно му казах - за мен първи приоритет е моята партия, за мен амбицията, каузата е БСП да възстанови и да спечели доверието на българските граждани. И аз съм готов сега да работя активно, всеотдайно и за нашето голям семейство - Партията на европейските социалисти, за да стане и тя по-силна, да подготвим добър, силен конгерес с ясни послания към европейските граждани, и това е вторият ми приоритет в тази година, която ме очаква.
Водещ: Сергей Станишев, новият шеф на европейската левица. Благодаря ви за разговора.
С. Станишев: Благодаря ви, приятна вечер.