Новият президент на ПЕС Сергей Станишев: Нужни са балансирани общества, не само балансирани бюджети

Nov 25, 2011 Новини БСП 0 1147

„За мен е изключителна чест да получа доверието на ПЕС

„За мен е изключителна чест да получа доверието на ПЕС. Решението ни дава увереност и е чест за моята партия", заяви новоизбраният президент на ПЕС и председател на НС на БСП Сергей Станишев в речта си пред Съвета на ПЕС. Той припомни времената, когато БСП не беше член на ПЕС и Социнтерна  и имаше мисии, които бяха скептични, че партията може да се промени и модернизира. Сега БСП е част от това  семейство и споделя общите ценности на ПЕС.

Станишев обеща да развие започнатото от досегашния президент на ПЕС Пол Расмусен. Той очерта няколко приоритета в своята бъдеща работа като президент на социалистическото семейство. Първият- социалистите да покажат ясна алтернатива в рамките на ЕС за излизане от кризата, защото Европа е в грешни ръце. Сергей Станишев изтъкна, че десницата в Европа промени програмата на ЕС в негативна посока- късни решения, забавяне- което задълбочи икономическата криза. „Не само бюджетите трябва да са балансирани, но и обществата",  изтъкна Станишев.

Като свой втори приоритет новият президент на ПЕС очерта битката срещу все по- тревожната тенденция да се нарушават основни демократични принципи. Той изрази своята тревожност от дефицита на демокрация в европейски мащаб и изтъкна, че много десни правителства правят сериозно отстъпление от основни принципи.

Като следващ свой приоритет Станишев очерта необходимостта ПЕС да демонстрира солидарност към левите партии, на които им престоят тежки предизборни битки, защото по думите му: „Трябва да променим тенденциите на национално ниво, за да променим Европа".

Сергей Станишев каза пред заседанието на Съвета на ПЕС, че никой не може сам да се справи с тези тежки приоритети и разчита заедно с колегите си да очертаят  алтернатива, за да се промени тенденцията в Европа.