Декларация на ПГКБ

Прочетена от зам

Прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

 

Социалното напрежение и протестите в страната в резултат на действия и решения на правителството на ГЕРБ достигна в тези дни своята най-висока точка. Че всичко това се случва близо месец след изборите, не е за учудване. Флиртът на партията ГЕРБ с избирателите беше насочен към очакване на добри за вас резултати и направихте всичко възможно да скриете от българските граждани истината за днешната ситуация в страната и за вашите истински намерения след изборите. Популизмът и демагогията отдавна са присъщи характеристики на сегашното управление. Учудващото е, че водите битки на много фронтове с почти всички български граждани, а нямате нито политическия ресурс, нито управленската яснота за начина, по който да излезете от тях.

         Макар и гръмко да се назовава „Правителство на европейското развитие", европейската идея остава далече от правителството. Тя е толкова далече, колкото различни и далече са управлението на диалога, компромиса и търсенето на съгласие и управлението на грубата сила и нетърпимостта към гласа на хората. Ако наистина беше правителство на европейското развитие, щеше да знае, че сътрудничеството със социалните партньори и социалният диалог стоят в сърцевината на онзи модел на развитие, който Европейският съюз е възприел. Щеше да знае, че се признава ролята на социалните партньори и че се насърчава диалогът с тях.  Вместо това, правителството агресивно и безпардонно го погазва, за съжаление, опирайки се на макар и крехката политическа подкрепа на своята парламентарна група.

-         Защото именно това правите, дами и господа от ГЕРБ, опитвайки се прокарате през „задната врата" измененията в КСО чрез Закона за бюджета на ДОО за увеличаване на пенсионната възраст.

-         Това е и скритият замисъл на предложенията за промени в Закона за държавния служител, с които допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се заменя с някаква налудничава нова система за формиране на възнагражденията.

-         Това правите и когато суспендирате Кодекса на труда чрез промени в Закона за държавния служител, с които лишавате хиляди служители от полагащите им се обезщетения за неизползван отпуск.

 

        Ако споделяхте наистина европейската идея за водещата роля на сътрудничеството със социалните партньори, нямаше да им се подигравате в очите, заобикаляйки Националния съвет за тристранно сътрудничество, обявявайки „реформа на реформата" - реформа на пенсионната система, обявена за най-добрата реформа в Европа. Това, че допълнително се срива доверието в пенсионната система и се влошава финансово-икономическата перспектива пред страната, очевидно не ви интересува. Но със сигурност трябва да ви интересуват и да ви тревожат резултатите от този тип политика, които се виждат все по-отчетливо.

-         Все по-малко хора се осигуряват, а след новите промени, те биха станали още по-малко;

-         Дефицитът в осигурителната система се разширява и ще продължи да се увеличава;

-         Инвестициите са отрицателно число;

-         Безработицата е двойна;

-         Все повече хора отиват в сивия сектор;

-         Междуфирмената задлъжнялост се е увеличила с 20 % от началото на годината и отдавна изпреварва годишния ръст на БВП;

-         Очаква се фалитите на фирми през следващата година да се увеличат с 40 %;

-         Резервът изяден и е сведен до минимум;

-         Цените растат, потреблението се свива, а хората все по-масово обедняват;

        Вместо тревога, промяна във взаимоотношенията със социалните партньори и диалог с политическите партии в Народното събрание, в разгара на кризата, вие демонстрирате високомерие, арогантност и залагате на силата. Разрушавате съдбите на хиляди хора, но задушавате дебата и правите всичко възможно да не позволите на хората да реагират и да се противопоставят. Какво очаквате да направят работниците и служителите в БДЖ, които се каните да оставите без препитание в най-тежкия момент на годината? Питате ли се изобщо какво ще се случи с тях и с техните семейства? Вече втори ден България живее със стачката в железниците и това е едно от най-тежките сътресения през последните години.

       ПГКБ подкрепя протеста и стачните действия и смята, че отговорността за днешната ситуация е изцяло на това ръководство и на правителството на ГЕРБ. Вместо да продължите реформите в железниците, вие ги спряхте. За 1 година приходите спаднаха с над 115 млн. лв. Спряхте изплащанията на задълженията на БДЖ по кредите, поради което след 2 год. ваше управление, БДЖ бе подложен на натиск от кредиторите. Не направихте нищо, за да разсрочите задълженията! По-лесно е, разбира се, да търсиш вина във всички останали и да не правиш нищо. Спряна беше програмата за обновяване на железопътния парк, правителството спря предвидените средства за закупуване на нови локомотиви и вагони. Каква е целта ви?

-         Да се разпродадат на близки до вас хора активи за стотици милиони.

-         Да се разпродадат всички печеливши дейности, така както вече направихте с част от тях.

-         Да ликвидирате държавната компания за да отстъпите пазар на други субекти и други превозвачи, също толкова близки до вас.

         За това и отказвате диалог със стачкуващите. Справедливостта в исканията на българските железничари ви кара да изпитвате към тях и омраза, и презрение - толкова силни, че правите всичко възможно, за да смажете протеста - като манипулирате общественото мнение, като настройвате обществеността срещу тях! Като заплашвате обикновените работници и служители, дори и като нарушавате закона, прилагайки локаут, не ви трогват случаите на припаднали от изтощение хора, какъвто е случаят днес с началника на гарата в Стара Загора, а няма да се учудим, ако прибегнете до физическа разправа със стачкуващите!

 

От парламентарната трибуна изразявам искреното възмущение и гняв на депутатите от ПГКБ, от грубото показване на принципите на сътрудничеството и социалния диалог, това са принципи градени с десетилетие, няма да позволим и на тях да бъде сложен кръст. Настояваме правителството на ГЕРБ час по-скоро да седне на масата на преговорите и да възстанови дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

Още веднъж категорично настояваме въпросите, опиращи до съдбата на милиони български граждани да бъдат предмет на обсъждане и в парламента, за да не взривяваме социалния мир. Ако това не стане незабавно, призовавам от името на Коалиция за България още веднъж всички наши симпатизанти, а и всички български граждани, желаещи отново България да бъде демократична, правова и социална държава, да се включат в протестите срещу силовото и арогантно управление!

Да ви напомням ли известните думи, че който прави мирните промени невъзможни, прави насилствените неизбежни!