За мен БСП е кауза

  Интервю на Дарик радио с избрания за президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев: Г-н Станишев, избраха ви за председател на ПЕС

 

Интервю на Дарик радио с избрания за президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев:

Г-н Станишев, избраха ви за председател на ПЕС. Очаквахте ли го, изненадахте ли се?

Вчера го очаквах, честно казано, защото имахме разговор с лидера на Партията на европейските социалисти, който в продължение на близо 8 години я оглавяваше, Пол Нируп Расмусен, и това беше неговото предложение пред президиума на ПЕС, където
участват всички партии членки. Ако трябва да бъда честен, преди 10 години, когато станах лидер на БСП, не можех и да си мечтая, честно казано, не само аз, българин да застане начело на Партията на европейските социалисти. И за мен много важен приоритет освен всичко останало е две неща. Първо, в Европа има по-малко демокрация днес. Тази Европа, към която се присъединявахме като към мечта, не е същата днес при това дясно доминиране в комисията, в Европейския съвет, в Европейския парламент и в повечето страни. В много от страните - Унгария, Румъния, България, в немалка степен и Италия, има проблем със свободата на словото, с демокрацията. В различни прояви това се случва и това подрива ценностите на Европейския съюз. И още едно нещо, предстоят ни много важни избори - Франция, в други страни на Европейския съюз, в Словакия, в Литва, може би в Италия през тази година, и един от приоритетите е Партията на европейските социалисти да помогне на партиите членки да преборят десните. Ще поддържаме постоянен диалог и с лидерите на партиите членки. Днес имах разговор с Джордж Папандреу, доскорошния министър-председател на Гърция, който направи изключителни усилия да спаси страната си при едно безумно тежко наследство - да я спаси от финансова криза. И тук искам да кажа още едно нещо, което е важно. В Европейския съюз сега не се вижда лидерство. Кризата, финансовата криза, кризата с държавните дългове, кризата с бюджетите можеше да бъде... и с недоверието към еврото можеше да бъде овладяна с много по-малко ресурси, но с много по-ясна политическа воля и стратегия.

Виждате ли се като председател на ПЕС с пълен мандат, за да можете да довършите това, което виждате, че трябва да се направи?

В момента аз съм поел ангажимент за този период от време, който е много труден. Не много хора биха се захванали с това. Но аз ви казах, ако някой си мисли, че това е за мен начин да избягам от България и от моя ангажимент към моята партия, не е така. За мен това е възможност българският глас, гласът на БСП, авторитетът на БСП, гласът на опозицията в България да се чуе по-добре в Европа и, разбира се, да защитаваме там, където има несправедливост към нашата страна, нашите национални интереси. Това е мое задължение.

Това означава ли, че се чувствате по-силен на българската политическа сцена?

Ами, аз съм преди всичко български гражданин, български политик. Европейската арена мен не ми е чужда. Аз съм бил 4 години министър-председател и мисля, че се справих достатъчно добре в отстояването на нашите интереси в Европейския съвет и пред всички институции. В крайна сметка не забравяйте колко много скептици имаше за това, че България може да стане член на Европейския съюз, когато поехме правителството. Направихме огромна работа, политическа кампания, освен това, което трябваше да свършим като конкретна вътрешна работа, като законодателство, промени в работата на правителството и администрацията, но трябваше да се получи политическа подкрепа. Така че мисля, че и в двете роли съм достатъчно опитен и съм показал, че мога.

Един член на президиума се е пошегувал с вас, че Бойко Борисов вече няма нужда да идва до Брюксел, а може да отскочи до "Позитано", за да поиска подкрепата на ПЕС. Ако утре премиерът дойде и ви поиска подкрепата за Шенген или по друга тема, какво ще предприемете?

Г-н Борисов за Шенген няма нужда да иска моята подкрепа и на ПЕС. Той я има. Той я има през цялото време, когато България се стремеше да влезе в Шенген. Извинявайте, има няколко резолюции на европарламента, инициирани от Парламентарната група на ПЕС, на социалистите и демократите, подкрепа на членството на България в Шенген с ясната позиция, че не бива да има двойни стандарти, допълнителни условия, които са извън условията за Шенген, за приемането на страната ни. Това, което не се е случило, е правителството да си е свършило работата сред някои държави членки, които и до ден днешен са против нашето пълноправно членство в Шенген. И между другото повечето от тях са консервативни и десни. Няма една страна, която се управлява от социалисти, която да е казала България искаме да я отложим в Шенген. Е, Холандия, пък и, спомнете си, Германия, Франция имаха много резерви. Сега вероятно ще правят някакви политически компромиси. Така че винаги, когато става дума за български интерес, разбира се, че и г-н Борисов, и ГЕРБ могат да разчитат на моята подкрепа, но от принципна гледна точка, от принципна позиция. Защото аз не смятам например, че начинът, по който бяха проведени изборите в България, правят чест на България, че това са демократични избори. Не го смятам. И това ще го споделям. И като лидер на БСП, и като лидер на Партията на европейските социалисти, защото човешките права, гражданските права, политическите, свободата на медиите, свободата да избираш без натиск, без заплаха, без бой дори, това е фундаментален принцип на Европейския съюз, това не е вътрешна работа на България, Румъния, Унгария или някоя друга страна. Така че диалог да, подкрепа да, но на принципна основа. Когато имаме бележки или несъгласия с това, което правителството прави, ще го правим, ще го поставяме и на европейско ниво.

Очаквате ли хората, които ви критикуват и често искат оставката ви в БСП, да намалеят предвид, така, признанието на европейско ниво, което...

Нещо напоследък не съм чувал много хора да са искали оставката ми. Повече го чувам някак си от медиите. Който я иска, да я поиска. Но не е това въпросът. Ние си имаме редовен конгрес, всеки може да се яви на него и да каже аз искам да бъда лидер на партията, имам еди-каква си програма. Въпросът е друг - моето убеждение е, че на тези избори БСП, бидейки втора политическа сила, имайки по-малко областни градове от ГЕРБ, нямайки президент, е победител в морален план. Защото няма избори, които да се сравняват механично. Сами знаете, такива избори в България не е имало. И при този тотален натиск, при този мащаб на купуването, при тази роля на МВР да постигнем тези резултати и доверие от изключително много хора, които не са членове и симпатизанти на БСП, е голяма възможност. И най-престъпно пред тези хора и пред нашите членове е да пропилеем този капитал, да затънем просто в наши разправии, интриги и нещо, което цели личен интерес на когото и да било. Аз на това ще се противопоставя ясно, защото, казал съм, за мен БСП е кауза, аз искам нашата партия да възстанови доверието на хората в още по-големи размери. Не е лесна задача, но за това работим.

Кой ще е дясната ви ръка в БСП предвид това, че сега ще отсъствате повече?

Ами, има си ръководство на партията и на парламентарната група. Ще трябва просто много сериозно да обмисля през следващите седмици самата организация на работа, така че, когато не съм в България, да се работи още по-ефективно. Моят график ще бъде още, двойно по-натоварен, няма да ми е лесно, но имам подкрепата и на моите близки, така че вярвам, че ще се справя. В крайна сметка по време на кампанията не беше по-лесно, но направихме една изключително силна кампания. Сега ще работя като в кампания.

А премиерът Бойко Борисов поздрави ли ви за новия пост?

Предадоха ми, че има писмено поздравление от партията ГЕРБ. Още не съм го видял. Когато се прибера в България, ще мога да коментирам.