Сергей Станишев застана начело на ПЕС

Nov 24, 2011 Новини БСП 0 1433

  Този пост е голямо признание за България и израз на доверие към БСП

 

Този пост е голямо признание за България и израз на доверие към БСП. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред български журналисти в Брюксел, след като беше избран за председател на ПЕС до следващия конгрес на организацията в края на ноември догодина. Лидерът на БСП изтъкна, че новият пост дава възможност да бъде свършена повече работа за България в европейските институции. От друга страна това е израз на доверие и подкрепа за свършеното в БСП, за модернизацията на партията и за работата на Станишев като неин лидер. „Когато през 2003г. и 2004г. идваха мисии на ПЕС, които буквално ни изпитваха, тогава се борехме за членство и дори не можех да си мечтая, че българин ще бъде предложен за лидер на ПЕС", сподели Станишев. Той беше категоричен, че БСП е негова кауза и ще продължи да работи за това партията да става все по- силна опозиция и гласът й да се чува. „Защото правителството на ГЕРБ разбира само от натиск отвън и отвътре", добави Станишев.

Като първи свой приоритет новият лидер на ПЕС изтъкна преодоляването на кризата и формулирането на алтернативни политики от европейските социалисти. Станишев заяви, че ще продължи политиката, започната от досегашния председател на ПЕС Пол Нируп Расмусен в тази посока и до следващата есен ПЕС ще работи за формулирането на икономическа и социална алтернатива на политиката на десните правителства в ЕС. Според лидера на БСП днес Европа се намира в погрешните ръце. По думите му политиката, която водят десните правителства на национално и на европейско ниво, не решава проблемите на кризата, а ги задълбочава. Станишев отбеляза, че цената на кризата я плащат обикновените граждани, а не тези, които я създадоха.

Като втори приоритет Станишев изтъкна работата на ПЕС за отстояването на основните демократични ценности. По думите му настоящата криза не е само икономическа и социална, но и криза на демократичните ценности на Европа. Лидерът на БСП напомни, че за съжаление последните избори в България са показали, че и в страната ни се нарушават демократичните права.

На следващо място Станишев открои значението на солидарността между партиите от ПЕС с оглед на предстоящите избори. Той обеща до конгреса догодина на продължи обновлението в ПЕС.

Сергей Станишев получи предложението за високия пост лично от досегашния председател на ПЕС Пол Нируп Расмусен. По- рано днес колега от Президиума на ПЕС с усмивка коментира, че сега българският премиер, за да получи подкрепата на ПЕС - например за членството на България в Шенген, не трябва да идва в Брюксел. Достатъчно е Бойко Борисов да се разходи до „Позитано" 20. Председателят на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Мартин Шулц коментира, че изборът на Сергей Станишев е признание първо към него като лидер и после към БСП и към България. „Винаги сме лобирали за влизането на България в ЕС, за разлика от други, които правиха трикове", добави Шулц.