Коалиция за България внесе в Народното събрание Законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ

  Петър Димитров: Никога не е имало по-голяма заплаха за цяла Североизточна България от решението на Министерски съвет        Ако приложим френските закони за забрана на добива на шистов газ, ще останем без правителство, заяви депутатът от ПГКБ проф

 

Петър Димитров: Никога не е имало по-голяма заплаха за цяла Североизточна България от решението на Министерски съвет   

 

 

Ако приложим френските закони за забрана на добива на шистов газ, ще останем без правителство, заяви депутатът от ПГКБ проф. Любен Корнезов в парламента. Той представи внесения от левицата Законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ. „Стъпихме като първообразец върху френския закон", отбеляза Корнезов и допълни, че в българския вариант на текста се дават конкретни срокове да се отменят всички решения. Предвиждат се и санкции, които могат да бъдат налагани - 100 000 лв. за юридически лица и 10 000 лв. за физически лица. Любен Корнезов припомни още, че във Франция например наказанието е до 1 година затвор и 75 000 евро глоба. „Ние ще останем без правителство при такива санкции и затова гледаме по-лекичко", акцентира още той.

Любен Корнезов цитира решение на Министерски съвет от юни 2011 година, подписано от Бойко Борисов, с което се разрешава за срок от 5 години проучване на „Шеврон" на  територии в областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Депутатът от левицата изтъкна, че предложеният от Коалиция за България законопроект отменя това безобразие, извършено от МС. „Правим това, за да спасим и българската природа, здравето и живота на българските граждани", каза още Корнезов.

„Не сме съгласни да поддържаме температурата в къщата като изгаряме мебелите" отбеляза депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев във връзка с решението на правителството по добива на шистов газ. „Ще се радваме ако може да се достави  газ и от други източници, освен от Русия. Много се радваме на това - час по-скоро да бъдат изградени връзки с Гърция и Турция, така че този пазар да не бъде монополизиран от един доставчик", изтъкна Курумбашев и припомни, че БСП подкрепя диверсификацията на българския газов пазар.

Според депутата в САЩ, където има повече от 100 кладенци за шистов газ, са констатирани норми на радиация надхвърлящи над 100 пъти федералните стандарти. „Ние нямаме пречиствателни станции да се справим с този проблем. Първо, в България нямаме изобщо пречиствателни станции на някои места, а камо ли пък пречиствателни станции, които могат да обработват вода, в която има радиоактивни елементи. Попадне ли един път тази вода в хранителната верига, било през вода за напояване, било през питейна вода, оттам нататък не може да има никакъв контрол", отбеляза Курумбашев. Той призова управляващите да се вслушат в предложението на левицата и да отстъпят, както беше в случая със Закона за ГМО. В отговор на журналистически въпрос Курумбашев изтъкна, че при такива сондажи е възможно да се събудят сеизмични напрежения, които преди това не са съществували в региона. „Това е риск, който пък изобщо не е оценен в този район. Това трябва да се има предвид при всички сондажи. Очевидно това не притеснява българското правителство", каза още Курумбашев.

„Никога не е имало по-голяма заплаха за цяла Североизточна България от това решение на МС", заяви зам.-председателят на ПГКБ Петър Димитров. Той изтъкна, че водата, която се вкарва за добива на шистов газ, не си остава само под земята. „Там са над 500 химикала. Един от тях е арсен. Къде ще отиде тази вода - по пукнатините тя ще се качи в големия воден басейн, който е в цяла Североизточна България", отбеляза Димитров и припомни, че водата, която ще излезе над земята, ще срещне радиоактивни пластове по пътя си и ще бъде радиоактивно заразена. „През реките това ще отиде в Черно море и ще убием българския туризъм", каза още депутатът. Той беше категоричен, че решението на правителството е заплаха за цяла Североизточна България и за българския туризъм.