Любен Корнезов: Президент, който наруши Конституцията, трябва да бъде предсрочно освободен

Решенията на Конституционния съд са задължителни за всички граждани в България, за всички държавни органи, включително и за президента, а президент, който наруши Конституцията, трябва да бъде предсрочно освободен

Решенията на Конституционния съд са задължителни за всички граждани в България, за всички държавни органи, включително и за президента, а президент, който наруши Конституцията, трябва да бъде предсрочно освободен. Това заяви депутатът от ПГКБ Любен Корнезов във връзка с решението на Конституционния съд по Закона за дипломатическата служба. Корнезов припомни, че въпреки че КС обяви 9 текста от закона за противоконституционни, Росен Плевнелиев продължава с изявленията, че първата му работа на Дондуков 2 ще е да издаде указ за освобождаването на нашите представители в чужбина.

Според Корнезов решението на КС не може да бъде тъпкано, било от бъдещ президент или от министър на външните работи. Депутатът от левицата призова Плевнелиев да не започва своето президентство в нарушаване на българската Конституция и неизпълнение на решение на КС. Корнезов изтъкна, че указите на президента подлежат на контрол от самия КС и ще бъдат обявени за противоконституционни.

Любен Корнезов припомни и думи на министъра на външните работи, че въпреки решението на КС, посланиците ще бъдат освободени. „Обръщам се към г-н Младенов, предупредих го и в зала, че има член 4, алинея 1 от българската Конституция, където се казва, че България е правова държава и решенията на КС имат сила на закон. Има член 172 от НК, ако не знае г-н Младенов. Този текст предвижда до 3 години затвор за този, който дискриминира групата наши представители в чужбина", каза Любен Корнезов.